Aftenposten

Det blir ikke flere eksamener

- Jan Tore Sanner (H), kunnskapso­g integrerin­gsminister

Torsdag skrev Mina Jørgensen Bergem (19) fra Sosialisti­sk Ungdom at hun er kritisk til regjeringe­ns forslag om å innføre eksamen i kroppsøvin­g, gym, musikk og kunst og håndverk. Nå svarer kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H).

Til høsten får alle elever i skolen nye læreplaner i fagene. Når innholdet i skolen endres, må vi også gjøre noen endringer i vurdering og eksamen. Jeg har ikke foreslått å innføre flere eksamener.

Jeg har foreslått at elever som skal opp i muntlig eksamen i 10. klasse, også skal kunne komme opp i de praktiske og estetiske fagene, ikke bare de teoretiske. Det blir med andre ord ikke flere eksamener, men vi vil utvide antallet fag du kan komme opp i.

Jeg er helt enig med Bergem fra Sosialisti­sk Ungdom i at praktiske og estetiske fag ikke er det samme som teoretisk matematikk. Men la meg være helt tydelig: Eksamen skal ikke gjøre noen fag i skolen mer teoretisk. Tvert om så skal flere fag bli mer praktiske og utforskend­e.

Det er allerede fire fylker som har testet ut det som kalles muntlig-praktisk eksamen i praktiske og estetiske fag. Utdannings­direktorat­et har evaluert dette og 77 prosent av elevene synes det bør innføres for alle i hele landet. Mange lærere sier at holdningen­e til fagene har endret seg, og at de mener eksamen kan bidra til å styrke statusen til fagene.

Jeg mener eksamen i disse fagene kan bidra til å heve statusen, samtidig som det sørger for at elevene får vist seg fra andre sider enn det dagens eksamensor­dning legger opp til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway