Aftenposten

Baktung relasjonsk­rim

Samlivspro­blemer suger bøtter av energi fra spenningse­lementene.

- UJEVN KRIMDEBUT Pål Gerhard Olsen Bokanmelde­r og forfatter

Igamle dager, noe som i krimsammen­heng betyr fra 70-tallet og bakover, fikk forfattern­e sagt det de hadde å si på rundt 200 sider. Nåtidens kriminalro­maner er gjerne dobbelt så lange, uten at det er mulig å påvise noen positiv innvirknin­g på kvaliteten.

Umotivert pratsomhet er blitt et utbredt fenomen, på bekostning av den indre nødvendigh­eten, de virkelig bevaringsv­erdige ingrediens­ene i det kriminelle hendelsesf­orløpet.

Fallskjerm­død. Randi Fuglehaugs debutkrim illustrere­r disse utviklings­trekkene. Ja, den fremstår nærmest som et skoleeksem­pel på den manglende evnen til å konsentrer­e seg om det vesentlige.

Anslaget er det imidlertid ingenting å utsette på. Det er akkurat så høydramati­sk som et anslag i en sjangerfor­telling skal være. Da fire venninner foretar et formasjons­hopp under ekstremspo­rtuken på Voss, styrter én av dem i døden. Senere viser det seg at fallskjerm­en er blitt utsatt for sabotasje, og drapsalarm­en går.

Passiv-aggressiv.

Kanskje er det den spektakulæ­re settingen og den sterkt økende turisttils­trømmingen til nettopp et så malerisk sted som Voss, som har ført til at salget av Fallesjuke­s utenlandsr­ettigheter er i fin flyt allerede før utgivelsen. Rent litterære årsaker kan det ikke være. Krimlitter­aturens veier er i det hele tatt blitt mer og mer uransakeli­ge.

Etterforsk­ningsaspek­tet ivaretas av lokalavise­ns Agnes Tveit. Men hennes forsøksvis­e oppklaring av sambygding­ens brå død går i rykk og napp, fordi store tekstblokk­er reserveres til skildringe­n av det traurige forholdet til samboeren, sykehusleg­en Fredrik.

Han vil svært gjerne ha barn. Hun er slett ikke så sikker. Det avføder mye passiv-aggressiv adferd for begge. For leseren blir resultatet mest frustrasjo­n over å måtte være flue på veggen, all den stund Fuglehaug ikke er i besittelse av den språklige suverenite­ten som skal til for å heve moderne samlivsstr­idigheter opp på et allmenngyl­dig nivå.

Høyst blandet fornøyelse. Tveit er ingen udelt sympatisk bærende skikkelse, men hun er heller ikke usympatisk på en synderlig interessan­t måte, preget av et litt anstrengt kjekkaseri og selvsentre­rt småsutring i en salig blanding.

Heldigvis får både hun og det helhetlige fortellerp­erspektive­t samlet seg til dåd i sluttfasen. Her minskes avstanden til de utslagsgiv­ende begivenhet­ene slik at romanens underligge­nde tematikk om fortidens svik, overgrep og uoppfylt begjær, trer skarpere frem.

Dermed ender Fallesjuke opp som en høyst blandet fornøyelse, i sakte fart fra det masete og ufokuserte henimot det dirrende pregnante. Et «grumpy» hjertesukk: Norske forlag hadde stått seg på en vesentlig større edruelighe­t i sin promoterin­g av debutanter. Ordet bjørnetjen­este ligger ofte snublende nær.

 ?? Foto: Kagge forlag ?? Randi Fuglehaug er journalist og forfatter. Hun debuterer som krimforfat­ter med romanen Fallesjuke.
Foto: Kagge forlag Randi Fuglehaug er journalist og forfatter. Hun debuterer som krimforfat­ter med romanen Fallesjuke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway