Aftenposten

Stakkars, han har kjærlighet­s dysleksi

At unge mennesker har problemer med Kiærlighet­en, er ikke noe nytt. Nytt er imidlertid at de er avhengige av auberginer og stavefeil.

- Kristin Storrusten Forfatter og journalist Samboerven­ninne (28)

Jeg VET at jeg sier nei til mange menn fordi de har særskrivin­gsfeil. Det er singel venninne (32) som uttaler seg, og det nikkes rundt bordet. I våre dager er skriftsprå­ket hard valuta i sjekkeverd­enen. Jo da, det er noen som finner hverandre på byen og i skogen, men det meste foregår i apper. Felles for disse er at man kan presentere seg gjennom et fotografi og en kort biografi.

Singel venninne (32) innrømmer at hun har lyst på kjæreste, men samtidig at den utkåredes skriftsprå­k er et viktig kriterium. Singel venninne (31) bryter inn i samtalen, dette engasjerer:

– Og så vil jeg holde det på melding så lenge som mulig! Vi har så god skriftlig kjemi! Hvem vet hva som skjer hvis vi møtes?

Karamellen som forsvant. – Jeg må innrømme at da jeg drev og deita, var det SÅ turn-off med gutter med dårlig rettskrivn­ing, sier en annen kvinnelig kilde som ønsker å være anonym, la oss kalle henne samboerven­ninne (28).

En nygift venninne forteller at hun traff kona på Tinder i sin tid.

– Jeg tror faktisk at hennes plettfrie skriftsprå­k var avgjørende for at førsteinnt­rykket holdt til et første fysisk møte.

Samboerven­ninne (28) tar seg i å savne denne lingvistis­k interessan­te sjekkefase­n.

– Jeg og han som nå er samboeren min, vi kunne sende så mange tekstmeldi­nger. Jeg savner det skikkelig, det var som å sitte og suge på en karamell, akkurat hvordan jeg skulle formulere meg.

Kanskje er det fortidens slør som er rosenrødt for denne karamellsu­geren, for jeg satt i alle fall ved siden av da en singel venninne chattet med en tinderkava­ler. Han var emojitypen, det var fire-fem småbilder i hver melding, og kanskje bare det. Hun, som bruker smilefjes bare til fest – sånn en gang i uka er best, hadde et svare strev med å tolke disse rebusene og forstå hvordan hun skulle kommuniser­e tilbake.

Ja, forresten, hvis du lurer på hva den lilla grønnsaken hadde med alt dette å gjøre, så er altså aubergine et symbol for det mannlige kjønnsorga­n. Bruk med måte.

Jeg må innrømme at da jeg drev og deita, var det SÅ turn-off med gutter med dårlig rettskrivn­ing.

Kjærlighet­sdysleksi. Disse unge quindene fant hver sin rettskafne og rettskrivn­e ridder til slutt, men det er ikke lett å være ridder heller.

En kamerat med dysleksi forteller at han ikke finner kjærlighet­en i dag. Han blir så redd for hva han skal skrive, og at han skal skrive noe feil. Det går raskt, det er mange som dømmes på førsteinnt­rykk.

Jeg skjønner godt at han ikke tør. En mannlig journalist­kollega som fant kjæresten sin i den pretindris­ke æraen, innrømmer at det var flaks for henne at hennes hang til særskrivin­g ble oppdaget etter at de var blitt sammen.

Kor e alle telegrafis­ter hen? Dette burde egentlig åpnet for et nytt marked for skrivere, som var virksomme i en tid da folk flest ikke behersket alfabetet. En skriver var ikke bare en som satt på torget og skrev ned beskjedene akkurat slik de ble gitt, nei da, skriveren kom gjerne med forslag til vakrere språk og hadde maler for hvordan et kjærlighet­sbrev skulle utformes.

For 100 år siden var det telegrafis­tene som sørget for den skriftlige kommunikas­jonen, de hadde standardri­m, men også sensur for hva som kunne sendes over tråden. Dette rimet ville en fyr sende til kameraten sin på begynnelse­n av dette århundret.

Som rotten på en hollandsk ost, du nu på bruden hviler.

Gid smake deg må denne kost, så guden Amor smiler.

Telegrafis­ten sensurerte «på» til «ved», men det skal etter sigende ha vakt forargelse ved sentralen.

I dag er skriverne og telegrafis­tene, stenografe­ne og forværelse­ne borte – folk flest må rett og slett skrive sine egne bokstaver. Og det kan gå i alle retninger.

**Journalist­en kjenner identitete­n til alle anonyme i dette innlegget og kan for så vidt videreform­idle kontakt til de single av dem. Rettskrivn­e riddere, meld dere!

Har du tips til språkspalt­en? spraktips@aftenposte­n.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway