Aftenposten

Kari Aukrust

- Odd Kjell Skjegstad

Kari Aukrust døde 12. januar i Oslo, 97 år gammel. Hun var gift med Kjell Aukrust.

Kari ble født på Hamar i 1922. Hun tok eksamen ved Hamar katedralsk­ole. Den gang var det få kvinner som gikk på reallinjen.

Kjell Aukrust traff hun første gang i 1939, tidlig i påsken. I en stor bakke i Alvdal møttes de på ski. Ingen ville ut av det eneste sporet, slik at de ble liggende i snøen. Kjell fikk navn og adresse til den unge kvinnen. 2. påskedag hadde Kjell skrevet kladd til et brev han ville sende Kari på Hamar. Kjell ba sin far, Lars, lese over utkastet, for Kjell var ordblind.

Lars sa at det kunne han, forutsatt at han fikk lese brev hvis han fikk svar fra den unge kvinnen. Det gikk mange brev mellom Hamar og Alvdal. Brevene ble varmere og varmere. Lars mente det ikke ville bli noe av Kjell, så han tok kontakt med familien til Kari.

Kari og Kjell ble gift i Hamar domkirke i 1947. De flyttet for mange år siden til Midtåsen i Oslo. Kari jobbet ved Telegrafve­rket og var til god hjelp for Kjell. Hun tok vanligvis telefonen og gjorde avtaler for ham. Hun leste alt Kjell skrev. En gang hadde han jobbet i to dager med noe skriftlig. Han ba som alltid Kari lese. Hun likte ikke det Kjell hadde skrevet og kuttet alt unntatt en setning, som lød: «Bror min leste bøker frivillig.»

Kari stilte aldri opp til et intervju eller fotografer­ing.

Hun levde 17 år lenger enn sin ektefelle. Hun var en trivelig dame. Vi er venner som har mange gode minner om Kari.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway