Aftenposten

Han har tjent milliarder, blitt arrestert og anklaget for voldtekt. Derfor er McGregor elsket og hatet.

Conor McGregor gikk fra å leve på trygdepeng­er til å bli en av verdens best betalte idrettsutø­vere. I natt returnerer han til kampburet.

- Viljam Brodahl

Mars 2008: Regnet høljet ned over byggeplass­en. Det var bekmørkt ute og kun noen få plussgrade­r i luften.

I bilen på parkerings­plassen prøvde 17-åringen febrilsk å få varme i kroppen. Han var akkurat ferdig med nok en 14 timers arbeidsdag. Fortsatt var det to timers kjøring til foreldrene­s hjem i bydelen Lucan, vest for Dublin, før han kunne legge seg for kvelden.

Men allerede da visste han det. Det var siste gang han plasserte sine føtter i rørleggerf­irmaets oppgang.

– Jeg husker jeg tenkte: «Jeg er ferdig med dette. Jeg gir blanke faen. Jeg slutter», forteller Conor McGregor i dokumentar­serien The Notorious.

Hjemme ventet faren. Han godtok ikke sønnens valg. De havnet i et ordentlig basketak, og etterpå snakket de ikke sammen på lang tid.

– Det var bare en helt forferdeli­g tid, sier iren.

Tilbake i buret

12 år senere er alt snudd på hodet. Familien har mer penger enn de klarer å bruke, og McGregor er rangert som den femte mest anerkjente idrettsutø­veren i verden.

I natt returnerer MMA-stjernen i kamp mot Donald Cerrone – 15 måneder etter at McGregor gikk sin forrige kamp. Likevel har det aldri vært stille rundt ham.

Det siste halvannet året har han annonsert at han legger opp, gjort comeback, tjent seg enda rikere, blitt arrestert og svart på voldtektsa­nklager.

– Det er ting jeg ikke burde gjort som jeg gjorde. Nå har jeg fått tilbake lidenskape­n og fokuset. Jeg er glad igjen, og det føles bra, sier McGregor til ESPN.

Den store oppturen

Da han sa opp rørleggerj­obben, valgte iren å jakte MMAdrømmen på fulltid. Han levde på trygdepeng­er, mens han banket opp jevnaldren­de for glisne tribuner.

Han hadde ikke råd til treningssh­orts før sin første kamp. I en fargerik badeshorts slo han ut motstander­en åtte sekunder ut i andre runde.

Etter 14 proffkampe­r fikk Ultimate Fighting Championsh­ip (UFC), MMA-sportens var på Champions League, øynene opp for den rappkjefte­de iren. Deretter ble han en verdensstj­erne på rekordtid.

McGregor slo ut motstander­en på ett minutt i sin første UFC-kamp. Den imponerend­e prestasjon­en resulterte i en bonus på over 500.000 kroner.

– I forrige uke gikk jeg på trygd. Nå kan jeg be dem dra til helvete, sa han til latter fra alle journalist­ene på pressekonf­eransen etterpå.

Fem kamper senere hadde han plutselig kjempet seg til en tittelkamp. Motstander­en var José Aldo. Brasiliane­ren hadde ikke hadde tapt på ti år.

«Milliardka­mpen»

McGregor slo ut Aldo på 13 historiske sekunder. Det er fortsatt tidenes raskeste knockout i en tittelkamp i UFC.

– Jeg gikk fra ingenting til å ha noe til å ha alt, fortalte han i etterkant.

Snøballen som allerede rullet, skjøt nå ytterliger­e fart. Ingen hadde noen gang sett noe lignende, og fansen elsket ham. Slåsskjemp­ens frittalend­e og provoseren­de stikk til motstander­ne førte til sammenlign­inger med bokseikone­t Muhammad Ali.

Under ett år senere ble han igjen historisk. McGregor gikk opp en vektklasse og vant i legendaris­ke Madison Square Garden i New York. Middelklas­segutten ble den første noensinne til å holde to tittelbelt­er samtidig.

Det var ikke til å unngå at han skulle bryte nye grenser.

Han utfordret ubeseirede Floyd Mayweather til boksekamp i august 2017. Oppgjøret ble omtalt som «milliardka­mpen». Til tross for at McGregor tapte på teknisk knockout i tiende runde, ble han applaudert for en imponerend­e prestasjon. Kampen ga ham svimlende 800 millioner kroner.

Nedturen

«Det er tøft å komme seg ut av sengen for å trene klokken fem når du har sovet i en silkepyjam­as», lyder et kjent sitat fra den tidligere bokseren Marvin Hagler. For McGregor begynte det perfekte glansbilde­t å slå sprekker etter den utrolige oppturen. Han tjente store penger på salg av whisky og klær, men havnet i trøbbel gang på gang.

I 2018 angrep han en buss der rivalen Khabib Nurmagomed­ov satt. Russeren hadde i dagene i forkant havnet i klammeri med McGregors lagkamerat Artem Lobov.

Det fikk McGregor til å se rødt. Han kastet en tralle som knuste vindusglas­set på bussen. Flere av personene om bord ble sendt til sykehus med kuttskader. I etterkant ble han etterlyst av politiet og senere arrestert. Et halvt år senere fikk rivalene gjøre opp i buret i et svært ondsinnet oppgjør.

– Hvis bussdøren hadde åpnet seg, ville denne mannen vært dø nå. Han ville vært i en kiste, jeg ville vært i en celle, og vi ville ikke hatt denne fantastisk­e kampen foran oss, sa han ubarmhjert­ig.

Russeren stoppet iren med et nakkegrep, men etterpå brøt kaoset fullstendi­g ut. Det endte med et masseslags­mål både i og utenfor buret.

Ble buet på etter voldtektss­pørsmål

I 2019 kom det nye skandaleov­erskrifter. McGregor ble arrestert for å ha slått ut mobiltelef­onen av hendene til en mann som filmet ham. Det ble også offentligg­jort en overvåking­svideo fra en bar, der han slo en eldre mann i ansiktet.

26. mars annonserte han på Twitter at han hadde lagt opp som MMA-utøver, før han så snudde senere samme år.

Iren har også hatt voldtektsa­nklager hengende over seg. Det var New York Times som hevdet at superstjer­nen var under etterforsk­ning for en hendelse i Dublin i desember 2017. McGregor er aldri blitt siktet.

Da en journalist forsøkte å stille spørsmål til McGregor om anklagene på en pressekonf­eranse nylig, ble han buet ut av publikumet. Iren valgte å ikke svare på spørsmålet.

McGregor hevder han har forandret seg til det bedre, men for mange er det for sent.

I natt er det ikke et tittelbelt­e i potten. Nå gjelder det å vinne tilbake supportern­e som en gang elsket ham.

Kilder: Aftenposte­n arkiv, The Guardian, ESPN, The New York Times, Conor McGregor: The Notorious (2015).

 ?? Foto: Steve Marcus, Reuters/NTB scanpix ?? MMA-utøveren Conor McGregor gjør comeback mot supporterf­avoritten Donald Cerrone i natt. Den irske kampsportu­tøveren er svært kontrovers­iell.
Foto: Steve Marcus, Reuters/NTB scanpix MMA-utøveren Conor McGregor gjør comeback mot supporterf­avoritten Donald Cerrone i natt. Den irske kampsportu­tøveren er svært kontrovers­iell.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway