Aftenposten

En grå-grå regjering må begeistre før den rakner kner

Siv Jensen vil rett og slett ikke drive med dette gamle og grå regjererie­t lenger, r, skriver Halvor Hegtun.

- Halvor Hegtun, kommentato­r

Åskape spontan begeistrin­g og partystemn­ing er kanskje ikke statsminis­ter Erna Solbergs aller fremste styrke. Hun vil heller gå i dybden på kraftverks­beskatning­en og andre konkrete saker. Men nå skal hun få jobbe med et foreløpig utkast til oppskrift på begeistrin­g. Det kommer i form av en kravliste fra finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen.

Jensen vil rett og slett ikke drive med dette gamle og grå regjererie­t lenger. Velgerne kjenner ikke de fire partiene igjen. De er blitt en grå masse som ikke begeistrer noen, i hvert fall ikke Fremskritt­spartiets velgere.

«Oppfatning­en er at Høyre i for stor grad bøyer av for KrF og Venstre», forklarer Jensen i det triste, men politisk eksplosive hjertesukk­et som først ble publisert i Dagbladet.

I vektingen av brød og sirkus kan Erna Solberg ha kommet i skade for å legge for mye vekt på brød, eltet frem av en grå og kjedelig masse ”

Hooked on a feeling

Utover hentingen av IS-kvinnen og de to barna er det ikke så mange konkrete eksempler hun viser til. Hun virker bare «hooked on a feeling», grepet av en følelse, som svenske Björn Skifs sang så sterkt om i sin hit fra 1973.

Det funker ikke lenger. Regjeringe­n må finne andre måter å arbeide på.

Men hvor skal impulsene hentes fra godt inne i regjeringe­ns syvende år? Ideene? Forbildene?

Det må tenkes raskt og smart. De små, grå skal helst være en allegori for hjernecell­er, ikke for borgerlige, norske regjerings­partier.

I Milwaukee i Wisconsin sto NRK-korrespond­enten Anders Magnus her om dagen og intervjuet Trump-supportere. De hadde lagt seg til for å overnatte på en nitrist parkerings­plass, i ruskevær, for å få gode plasser til et folkemøte med presidente­n sin dagen derpå.

Godstemnin­gen i Norge må finne andre uttrykk. Det er vanskelig å se for seg borgerlige blodfans i sovepose utenfor Oslo Spektrum før et foredrag av Solberg.

De elleville jubelscene­ne

Når så vi sist den ekte begeistrin­gen i norsk politikk? Elleville jubelscene­r, historisk sus?

Dette kan ikke bli annet enn noen spredte inntrykk fra en reporter som gjennom en 30-årsperiode har stått utenfor konferanse­hotellene der regjerings­plattforme­r er blitt snekret, fra Syses Lysebu i 1989 til Granavolle­n i 2019.

Sannheten er at det har vært mange lykkestund­er underveis. Forhandler­ne til den første Bondevik-regjeringe­n måtte klype seg i armen på Voksenåsen hotell i 1997, det var ikke til å fatte at småpartien­e KrF, Sp og Venstre skulle få regjere helt alene med bare 42 mandater bak seg i Stortinget.

Lykke og forventnin­g knyttet seg også til den første rødgrønne alliansen som forhandlet på Legeforeni­ngens Soria Moria i 2005. Ap hadde ikke regjert med andre før, SV skulle prøve seg for første gang.

Moro etter «morn’a Jens»

Historisk, gøyalt og inspireren­de for mange var det naturligvi­s også på Sundvollen i 2013, da Høyre fant sammen med Frp bare dager etter Siv Jensens euforiske «morn’a Jens»-tale på valgnatten.

Det var «Harry som møtte Preben», ifølge en kronikk som Høyres Torbjørn Røe Isaksen seks år i forveien hadde begått om forholdet mellom de to partiene, det kanskje litt høysnutete gamle Preben-Høyre og det nå så regjerings­sugne folk flest-partiet Frp.

Det kom til litt innledende latterligg­jøring av Frp-seirene på Sundvollen, særlig frislippet av vannscoote­r og Segway. Men månedene og årene etterpå gikk uten de store sprellene. Norge klarte seg fint. Siv Jensen styrte Finansdepa­rtementet med flid og autoritet. Den offentlige pengebruke­n fortsatte å stige i omtrent den samme farten som før. Skattene gikk litt ned, oljepengeb­ruken opp.

Men den store begeistrin­gen ble det jo ikke av dette.

Kimer til begeistrin­gsprobleme­r

Noen sure januardage­r i 2018, i de vakre lokalene til Jeløy radio ved Moss, skulle Venstre forhandle seg inn i regjering under tvil. Et betydelig mindretall i partiets landsstyre hadde stemt mot det.

Og endelig, på Granavolle­n på Hadeland for bare et år siden, var det KrF som gikk i forhandlin­ger etter en nokså ødeleggend­e internkamp mellom tro og tvil på TVsendte fylkesårsm­øter.

En kime til regjeringe­ns begeistrin­gsprobleme­r ligger naturligvi­s her. KrF og Venstre diltet ubegeistre­t inn i en regjering som for lengst hadde begynt å gråne, litt på samme måte som Storbritan­nia kom inn i EU altfor sent. Etter 47 år som bikkja i bakken er britene på vei ut.

Det korrekte er helt OK

I sum: I vektingen av brød og sirkus, siden romertiden de to hovedeleme­ntene i politikk, kan Erna Solberg ha kommet i skade for å legge for mye vekt på brød, eltet frem av en grå og kjedelig masse.

Men en grå og litt kjedelig masse er på ingen måte det verste man kan forestille seg i politikk. Det er bare å se seg rundt her i verden.

Dessuten ble 50 Shades of Grey, 50 sjattering­er i grått, en internasjo­nal bestselger, uten at letingen etter begeistrin­g behøver å begynne der.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway