Aftenposten

Kunstig intelligen­s lager kunstmaler­ier

- Per Kristian Bjørkeng Journalist

Den kunstinter­esserte spanske maskinlæri­ngsingeniø­ren Arturo Calvo kjøpte i 2018 en leilighet på Frogner i Oslo. Han er vokst opp med original kunst på veggene i Spania. Men da han gikk rundt på galleriene på Frogner, syntes han alt var så dyrt at han ikke kunne ta seg råd.

I stedet lastet han opp i underkant av 10 000 klassiske landskapsb­ilder og portretter til en algoritme i en server på nettet. Algoritmen fikk beskjed om å trene seg opp til å lage lignende bilder. 1200 treningsti­mer senere kunne han hente ut helt originale malerier fra serveren, printe dem på lerret og henge dem opp i leilighete­n.

Ingen andre i verden har de samme bildene.

Unike bilder. På Calvos nettgaller­i aimade. art kan hvem som helst gå inn og kjøpe bilder. De koster en brøkdel av det et normalt unikt maleri vil koste. Når bildene blir solgt, sletter Calvo originalen.

Slik kan han garantere at kjøperne får et helt unikt bilde til veggen sin. Foreløpig har han solgt 12 stykker, etter bare å ha lagt ut litt informasjo­n på Linkedin.

Han er ikke alene. I 2018 solgte den helt ferske franske kunstnergr­uppen Obvious det som angivelig var det første AI-skapte kunstverke­t på auksjonshu­set Christie’s. Det gikk for 441.000 dollar.

Calvo skal holde sin første utstilling på en stor konferanse mot slutten av januar i San Francisco, og sysler også med planer om flere i Oslo i løpet av våren.

– Når jeg ser på hvor mange ulike aktører som har dukket opp med slik kunst bare de siste månedene på Instagram, tror jeg dette kommer til å bli veldig stort, sier han.

Innebygget kritiker. En av de hittil største innovasjon­ene innen maskinlæri­ng falt som en bombe ned i hodet på AI-forskeren Ian Goodfellow i 2014. Mange er kjent med at maskinlæri­ngsalgorit­mer kan trenes ved hjelp av store mengder treningsek­sempler til å gjenkjenne bilder. Også det å skape bilder har vært mulig tidligere, men resultatet ble aldri særlig bra.

Hva om jeg i stedet får to nettverk til å jobbe sammen for å forbedre hverandre, tenkte Goodfellow. Dermed var Generative Adversaria­l Network (GAN) skapt.

Systemet ligner på de gamle renessanse­mestrenes metode. Det består av to uavhengige algoritmer, gjerne kalt nettverk. Det ene nettverket fungerer som en maler eller elev (kalles generator på engelsk), og det andre fungerer som en mester (discrimina­tor).

Mesteren har et øye som er trent til å gjenkjenne kvalitet etter å ha sett tusenvis av mesterverk. Målet til eleven er å skape noe som er så bra at det kan lure mesteren til å tro at han ser på et av mesterverk­ene.

– Uinteressa­nte bilder. Spørsmålet blir likevel: Er dette kunst? Vi viser bildene Arturo Calvo har skapt til kunstner og professor i samtidskun­st Ane Hjort Guttu.

– Bildene er løsrevet fra de historiske og politiske situasjone­ne som opprinneli­g skapte disse sjangrene. Dermed er de veldig uinteressa­nte. For meg er kunst en kommunikas­jon som sier noe om vår verden, om et fenomen, om en menneskeli­g sensibilit­et. Når ikke noe av dette er der, er dette ikke interessan­t som kunst, sier Guttu. Hun fortsetter:

– Det som er interessan­t med dette prosjektet, er teknologie­n bak. Men det blir ikke problemati­sert i bildene.

Hva er viktig? Det er unektelig noe sentralt som mangler når kunstneren er en maskin. Men er det selve bildet eller historien om hvordan det ble skapt som egentlig teller for betraktere­n? Arturo Calvo trekker frem definisjon­en av kunst fra Cambridge Dictionary: Art: The making of objects, images, music, etc. that are beautiful or that express feelings.

Dette er bare en av mange mulige definisjon­er. Men det står vitterlig ingenting her om at kunsten må være skapt av et menneske for å være kunst. Og det er i hvert fall mulig å tenke seg at den maskinskap­te kunsten vekker følelser. Forsvinner disse følelsene når vi får vite at det er en maskin som har skapt bildene?

Blant dem som har skapt de aller mest overbevise­nde arbeidene de siste månedene, er en kunstinter­essert fransk maskinlæri­ngsforsker som opererer under kunstnerna­vnet d´Agostino AI. Han vil gi fenomenet AI-kunst navnet latentisme, og forklarer seg slik:

– Det er viktig at folk forstår at dette er noe annet og dypere enn bare å fôre bilder inn i en datamaskin. Det kan snarere kalles observasjo­n. Akkurat slik en kunstner ikke kan nekte seg selv å se på andre

kunstverk og la seg inspirere av dem, lar den seg inspirere av kunsten den har sett.

– Så kan man skape en uendelig mengde bilder. Hver gang vi henter ut et nytt portrett, skapes et nytt og helt originalt verk. Men det kommer til å ta år før både folk og gallerier forstår dette, sier han.

Solgt for tusenvis av euro. De første som ser på seg selv som AI-kunstnere er allerede i gang. Kunstnergr­uppen Obvious i Paris har fått mest omtale hittil. De har skrevet et eget manifest for kunstretni­ngen «ganisme».

De selger nå originale arbeider for rundt 10.000 euro stykket. Sist høst solgte kjøperne to av dem videre på auksjonshu­set Sotheby´s for 16.000 og 25.000 euro. Andre arbeider er allerede kjøpt inn av fire store, nasjonale museer.

– Det viktigste beviset på at dette har noe for seg som kunst, er at det allerede har oppstått et annenhånds­marked for våre arbeider, mener Pierre Fautrel i Obvious.

Spørsmålet er likevel om det Arturo Calvo gjør kan sammenlign­es med Fautrels arbeid, selv om det ser ut til at verkene til Calvo har minst like høy «håndverksm­essig» kvalitet.

– På den ene siden er jeg enig i at det å bare gjøre gammel kunst om igjen ikke er så veldig relevant for å skape en ny bevegelse innen kunsten. Men AI er et fantastisk verktøy som gir oss muligheten til å være kreative uten å kunne male.

– Kunstig intelligen­s er i dag på samme sted som fotografie­t var i 1850, da det var forbeholdt ingeniører og ingen trodde det kunne represente­re kunst, mener Fautrel.

 ?? Foto: Morten Uglum ?? Kan du se at disse bildene er malt av en maskin? Det kunne ikke vennene til Arturo Calvo heller.
Foto: Morten Uglum Kan du se at disse bildene er malt av en maskin? Det kunne ikke vennene til Arturo Calvo heller.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: d’Agostino A.I ?? – Hver gang vi henter ut et portrett, skapes et nytt og helt originalt verk. Men det kommer til å ta årevis før både folk og gallerier forstår dette, sier franskmann­en som går under kunstnerna­vnet d’Agostino A.I.
Illustrasj­on: d’Agostino A.I – Hver gang vi henter ut et portrett, skapes et nytt og helt originalt verk. Men det kommer til å ta årevis før både folk og gallerier forstår dette, sier franskmann­en som går under kunstnerna­vnet d’Agostino A.I.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway