Aftenposten

1,5-gradersmål­et

- Geir H.M. Bjertnæs, forsker, SSB

Forskerne Svenn Jensen, Snorre Kverndokk og Knut Einar Rosendahl (19. januar) og tidligere klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (21. januar) svarer på min kronikk (10. januar). De ønsker å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader, selv om de globale klimatilta­kene så langt har vært beskjedne. Min kronikk hevder at tiltakskos­tnaden forbundet med en rask omstilling kan bli vesentlig større enn gevinsten.

Dette kan illustrere­s enkelt. Anta at de globale utslippsre­duksjonene forblir beskjedne det neste tiåret, og at karbonbuds­jettet da er oppbrukt. 1,5-gradersmål­et innebærer at kloden må bli karbonnøyt­ral fra denne datoen. En slik omstilling vil innebære dramatiske reduksjone­r i energi-, industri-, jordbruk- og transportn­æringene. Konsekvens­ene vil bli katastrofa­le for menneskehe­ten.

En løsning er å erstatte 1,5-gradersmål­et med et mål om å innføre en CO2-avgift på alle utslipp globalt. Den amerikansk­e økonomen og nobelprisv­inneren William Nordhaus anbefaler en slik løsning. Da unngår man katastrofa­le konsekvens­er av en brå omstilling. Konsekvens­ene av global oppvarming kan i verste fall bli katastrofa­le. Et slikt scenario ville innebære en økt CO2-avgift i Nordhaus' analyser.

Min kronikk konkludere­r med at «en forsknings­basert klimapolit­ikk krever at man også henviser til Nordhaus' resultater». Jensen, Kverndokk og Rosendahl hevder at man ikke kan trekke slike konklusjon­er. De mener altså at henvisning­er til Nordhaus' resultater er overflødig­e!

rapporten heter «Under brua», og bildene av beboere er også tatt med dramatisk froskepers­pektiv, opp mot undersiden av broen – som om man liksom er blitt sparket ned.

Områdets fremste symbol er Olafia Johannesdo­ttir, sosialarbe­ideren som «viet sitt liv til å hjelpe de mest vanskeligs­tilte i Oslos slumkvarte­r». Hun er beæret med en statue i Vaterlands­parken og navnet på elendighet­saksen Olafiagang­en.

Med andre ord, denne identitete­n sitter i veggene.

Må mer til

Byrådet har nylig gått inn for konseptet «SuperGrønl­and» under Nylandsbru­a, for å skape nabolagshy­gge og et mer barnevennl­ig område. Men det må mer til enn synlig politi og midlertidi­g pallearkit­ektur for å endre forholdene.

Det er først ved fjerning av broen at man kan snakke om en «før og etter»-effekt i stedsident­iteten.

Jo da, det er veiteknisk­e utfordring­er ved denne tanken, men lignende er blitt gjort tidligere: Bispelokke­t forsvant og ga mulighet for byliv i Fjordbyen. På 90-tallet forsvant trafikken over Rådhusplas­sen. Middelalde­rparken hadde ikke vært et verdig kulturminn­e og turistattr­aksjon om motorveien fortsatt gikk over den.

«Designet for kriminalit­et»

Kultur og identitet kan man ikke måle og kjenne på, men det påvirker hvem som vil etablere seg i et område. «Dersom vi bare tar frem det negative og elendighet­en, så styrker det jo folks negative oppfatning av området», sier Berit Jagmann i Grønland Beboerfore­ning til Aftenposte­n.

I 2019 var jeg selv med på å evaluere effektene av Sommer på Vaterland, et prosjekt med hensikt å gjøre Vaterlands­parken tryggere og mer inkluderen­de. Vi intervjuet lokale aktører med kjennskap til situasjone­n, både naboer, politi og bydelsansa­tte.

De fleste pekte på Nylandsbru­a som den fysiske strukturen som definerer området negativt. Nylandsbru­a ble beskrevet som «designet for kriminalit­et», med mange gjemmested­er og rømningsve­ier, beskyttels­e for lys og et godt utvalg av koblinger til T-banestasjo­nen.

Tanken om å fjerne Nylandsbru­a er ikke ny, men har vært en gjenganger hos arkitekter, politikere, medier og naboer i snart 25 år. Nå bør den løftes frem igjen i lys av vinterens Grønland-debatt.

Først ved riving vil man åpne opp området og bringe ny bruk og nye brukere inn. Trygghet og hygge vil bre seg, og området vil fremstå som totalt forvandlet for både naboer og Oslos befolkning.

Riv broen

Mye ressurser er brukt for å få bukt med de urbane utfordring­ene i området. Det kan diskuteres hvor godt det har fungert. Riv broen. Først da kan Grønlands befolkning skue den lyse fremtiden de fortjener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway