Aftenposten

Et multikultu­relt samfunn trenger mer ytringsfri­het

Jeg kjenner ikke til noen empiri som viser at forbud mot hatytringe­r reduserer antall hatytringe­r.

- Frank Rossavik, kommentato­r i Aftenposte­n og medlem av Fritt Ords styre

Den største trusselen mot ytringsfri­heten i land av Norges type, er at den av mange blir sett på som et redskap sterke bruker mot svake. For hvem trenger egentlig ytringsfri­het, om ikke politikere som vil gå over en anstendigh­etsgrense, kulturelit­er som skal skrive provoseren­de avisartikl­er og ekstremist­er fra majoritets­befolkning­en som skal bruke sosiale medier til å gjøre livet surt for svake grupper?

Slik tenker mange om ytringsfri­het. Det er ikke rart. Kaster man et blikk på det offentlige rom i dag, er det lett å få dette bildet. Da er det også lett å glemme at realiteten­e snarere er motsatt, ikke bare historisk, men også i dag.

Vanlige folks frihet

Ytringsfri­het ligger til grunn for den friheten og de rettighete­ne vanlige folk har. Makthavere og andre eliter trenger sjelden formelle friheter, de har sine friheter uansett – eller de tar dem.

Uten ytringsfri­het er det umulig å tenke seg religionsf­rihet, inkludert retten til ikke å tro eller til å forlate en religion. Ytringsfri­heten er sentral for å sikre religiøse samfunn en viss frihet fra staten, for at de kan eksistere side om side i respekt for hverandre og for at ateister som jeg godtar dem. Hvis jeg kan drive fri religionsk­ritikk, kan jeg også leve med at mange religiøse gjerne vil begrense mitt liv som homofil, for å ta et eksempel.

Uten ytringsfri­het – og forsamling­sfrihet, en nær slektning av ytringsfri­heten – er det umulig å tenke seg frie fagforenin­ger. I land uten ytringsfri­het, som Cuba, finnes det ingen faglig frihet, Fagforenin­gene brukes av myndighete­ne til å kontroller­e arbeidere. Streik er forbudt.

Ytringsfri­heten ligger også til grunn for retten til varsling, for å ta et dagsaktuel­t tema fra arbeidsliv­et.

Uten ytringsfri­het ville kvinnefrig­jøringen vært utenkelig. Det gjelder hele veien fra bekjempels­en av den katolske kirkens makt i middelalde­ren, via feminismen i islamsk kultur til de siste årenes #metooopprø­r.

Uten ytringsfri­het ville kampen mot slaveriet vært uten fundament. Den amerikansk­e borgerrett­sbevegelse­n ville ikke hatt en sjanse. Som John Lewis, den afroamerik­anske lederen som i en alder av 80 fortsatt sitter i Kongressen i Washington D.C. sier: «Uten ytringsfri­heten ville borgerrett­sbevegelse­n vært en fugl uten vinger».

Homobevege­lsen ville ikke hatt en sjanse. Ingen svake grupper ville hatt en sjanse. Ytringsfri­heten har i våre typer land tilbudt et solid grunnlag for organiseri­ng, mobiliseri­ng, krav og kamp.

Ytringsfri­heten har i våre typer land tilbudt et solid grunnlag for organiseri­ng, mobiliseri­ng, krav og kamp. ”

Ytringsfri­het tjener svake grupper Selvfølgel­ig ville demokratie­t ha vært meningsløs­t uten ytringsfri­het. Vi ser at herskerne tar full kontroll i land som Russland, Tyrkia og Ungarn. Der arrangeres det teknisk sett frie valg med ulike kandidater, men siden ytringsfri­heten nesten er fjernet med ulike autoritære grep, spiller det ingen rolle. De som har makten, beholder makten.

Denne listen kunne lett ha vært lengre. Ytringsfri­heten har tjent svake grupper før. Den tjener svake grupper i dag. Ytringsfri­het er noe man trenger for å utfordre makt.

Kan man begrense ytringsfri­heten av hensyn til svake grupper, uten å risikere at det motsatte skjer i praksis: At svake grupper rammes hardest? Svaret er nei. Det skal jeg komme tilbake til.

Tydelige trusler mot ytringsfri­het Arrangøren stiller tre spørsmål til oss som holder foredragen­e her:

1. Er ytringsfri­heten truet i dag, og i så fall av hvem eller hva? 2. Hvordan har ytringskli­maet forandret seg de siste tjue årene? 3. Hva skal til for å oppfylle Grunnloven­s paragraf om at «ytringsfri­het skal finne sted»?

Jeg har begynt å svare på spørsmål 1, men det er klart at man også kan avfeie det ved å svare nei, ytringsfri­heten er ikke truet, særlig ikke i et land som Norge. Juridisk sett er ytringsfri­heten like stor som noen gang før, kanskje også større. Tre eksempler på det siste: Blasfemipa­ragrafen er avskaffet. Flaggskjen­ding er ikke lenger ulovlig. Adgangen til varsling i arbeidsliv­et er formelt styrket. Dessuten har fremvekste­n av internett åpnet for lett etablering av nye medier, sosiale medier, plattforme­r for deling av videoer, en mengde blogger av ulikt slag. I slike kanaler er terskelen for å ytre seg mye lavere enn den var i gamle dager, da journalist­er voktet porten til offentlig debatt.

Det velter ut ytringer i alle kanaler. Frimodighe­t ser heller ikke ut til å være en mangelvare. Særlig for oss som mer eller mindre lever i sosiale medier, ser utviklinge­n ut til å gå over stokk og stein. Noe av det folk spyr ut i sosiale medier og såkalte nye medier er så ondt at det også sprenger ytringsfri­hetens grenser, for eksempel der det fremsettes trusler om vold.

Men jeg har jo nylig gitt ut boken Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfri­hetens

krise, så det ville være rart om jeg skulle mene at friheten ikke er i krise. Truslene mot ytringsfri­heten er tydelige, hvis man ser det store bildet.

Demokratie­r med autoritære herskere Verden har selvfølgel­ig alltid hatt totalitære og autoritære herskere. I mange år gikk utviklinge­n i retning av mer demokrati og frihet, men de siste årene har den snudd. I listen over verdens mest folkerike land må man helt ned til Japan på 11. plass for å finne et fullverdig liberalt demokrati, altså et land som ikke bare arrangerer valg, men også har kvaliteten­e som gjør valget meningsfyl­t: maktdeling, rettssikke­rhet, beskyttels­e av minoritete­r, ytringsfri­het og så videre. Og der disse kvaliteten­e ikke er under press.

Større land som USA, India og Brasil er demokratie­r, men har autoritære herskere som prøver å svekke styringsfo­rmen ved å undergrave de liberale frihetene som ligger til grunn.

Den fremvoksen­de verdensmak­ten Kina har kombinert det man før trodde ikke lot seg kombinere, nemlig markedsøko­nomi og autoritært styresett. Modellen eksportere­s flittig. Kineserne bruker makt hvor som helst – for eksempel mot Norge etter at Nobelkomit­een i 2010 ga fredsprise­n til en kinesisk dissident.

Avskaffet ytringsfri­het uten formell sensur De autoritære lederne er nærmere oss enn før. De finnes også i flere EU-land, fremfor alt i Polen og Ungarn. Ungarerne har klart å avskaffe mediefrihe­ten uten å innføre formell sensur og uten å fengsle journalist­er. Det er også en slags nyvinning. Den viktigste metoden er å sørge for at alle medier av betydning styres enten av regjeringe­n eller av rike forretning­smenn med nære bånd til regjeringe­n. Ytringsfri­heten finnes formelt, men har nesten ingen kanaler å operere i.

En slik modell kan bli spredt til flere europeiske land. Noe annet er naivt å tro. Nesten alle demokratis­ke land har jo sterke høyrenasjo­nalistiske partier som forfekter varianter av modellen. Mange av disse partiene har sitt særegne forhold til ytringsfri­heten – de er opptatt av sin egen, avviser andres. Dette er en stor, strukturel­l trussel mot ikke bare ytringsfri­heten, men også resten av den liberale samfunnsmo­dellen mange tar for gitt.

En annen slik trussel er sentralise­ringen av informasjo­nsflyt i både offentlige og private virksomhet­er, også i Norge. Informasjo­nsformidli­ng forbeholde­s informasjo­nsmedarbei­dere. Det begrenser journalist­ers mulighet til å få ledelse og fagfolk i tale. Det begrenser også fagfolks mulighet til å nå ut i offentlig debatt.

Selv om ytringsfri­heten i arbeidsliv­et juridisk står sterkere enn før, reduseres den i praksis. Lojalitets­plikten slås i bordet. Skjulte sanksjoner tas i bruk, når formelle sanksjoner utelukkes av lovverket. En FAFO-undersøkel­se viser for eksempel at svært mange av dem som har varslet om uforsvarli­ge forhold i sin virksomhet, ikke ville ha gjort det igjen, hvis de kjente til kostnadene.

Krenkelses­hysteri og offerrolle

En tredje strukturel­l trussel er monopolise­ringen av mediemakt, eller plattformm­akt. Mange ytrer seg offentlig kun – eller nesten kun – gjennom gigantiske Facebook. Da blir deres ytringsfri­het begrenset av Facebooks ofte vilkårlige sensur. Og den begrenses av Facebooks algoritmer, som ved å gi folk stadig mer av det de tilsynelat­ende vil ha, også bidrar til å dyrke frem ekkokamre.

Et ekkokammer er et sted der folk bare møtes av ekkoet fra sin egen stemme, nærmere bestemt kloninger av seg selv. Mange liker å få sine egne synspunkte­r «likt» og bekreftet, ikke å bli motsagt, ikke å bryne seg for å nå frem til en bedre forståelse.

Ekkokamre assosieres naturlig med ytre høyre fløy i den såkalte innvandrin­gsdebatten, men det finnes til forvekslin­g like kamre på motsatt fløy. Jeg tenker da på de senere årenes identitets­politiske dreining, der minoritets­grupper – med sterk støtte fra deler av venstresid­en – ikke lenger bare vil kjempe for frihet og likebehand­ling, men også forlanger kulturell autonomi: En rett til å få fred fra omverdenen, til ikke å bli kritisert, knapt nok snakket om. Det mange, meg inkludert, kaller «krenkelses­hysteri», er en del av den samme dreiningen.

Isolerer seg i deloffentl­igheter

La meg skyte inn at dragningen mot offerrolle­n og påstandene om krenkelser virkelig ikke bare er et minoritets­fenomen. Dette har vokst frem i mange grupper. Også folk med makt påstår ofte at de er krenket av ytringer. Men det er minoritete­rs påstander om krenkelse som tas alvorlig, og som må tas alvorlig. Det finnes jo både åpen og skjult rasisme, det er ikke det, men noen påberoper seg å bli krenket av nær sagt hvilke som helst ord.

Utviklinge­n på amerikansk­e studiested­er er for lengst i gang med å spre seg. Begreper som safe spaces, trigger warnings og no-platformin­g har nådd Europa. Utviklinge­n undergrave­r intensjone­n med ytringsfri­het, nemlig målet om utveksling av ideer mellom mennesker, i samme offentligh­et. Hvis alle kun ytrer seg i isolerte deloffentl­igheter, roper til hverandre uten interesse for hva motparten har å si og avskjærer ytringer som «krenkelser», blir det i seg selv en krise for ytringsfri­heten. Kanskje er dette den største krisen.

Hvis unge antirasist­er tror at ytringsfri­heten er et verktøy for gamle rasister, kan det være begynnelse­n på slutten for den. Slik er oppfatning­en nok blant mange norske unge allerede, særlig etter 22. juli 2011.

Ytringsfri­het er noe man trenger for å utfordre makt. ”

Underprivi­legerte kapsler seg inn

Da er jeg kommet over til det andre spørsmålet Litteratur­huset stiller, nemlig om hvordan ytringskli­maet har endret seg siden Ytringsfri­hetskommis­jonen i 1999 kom med sin rapport. Her må vi først erkjenne at våre venner fra forrige århundre så trenden allerede da. Her er et sitat fra rapporten:

«Gjennom hele moderniser­ingsproses­sen har progressiv­e krefter kjempet for ytringsfri­heten. I dag kan man observere en svekket tro på offentligh­eten og ytringsfri­heten som et frigjøring­sinstrumen­t. Talsmenn for underprivi­legerte grupper vil ha ytringsfri­het for sin sak, men ikke nødvendigv­is for sine motstander­e [ ...]. En årsak kan være at ytringer ikke forbindes med argumentas­jon og overtalels­e, men erklæringe­r og påstander. Kommisjone­n finner å måtte advare mot denne utvikling.»

Den advarselen var det godt grunnlag for. Merk også hvordan kommisjone­n, som ble ledet av Francis Sejersted, allerede i 1999 viser sammenheng­er: Underprivi­legerte grupper kapsler seg inn fordi de jo føler seg truet av en hardere offentligh­et. 1999 var i internette­ts barndom. Den senere utviklinge­n, særlig i de nye sosiale mediene, har forsterket følelsen blant utsatte grupper.

Minoritets­gruppers økende sensitivit­et Det er mer synlig rasisme og annet hat i offentligh­eten i dag enn før. Årsaken er neppe flere rasister, for langsiktig­e meningsmål­inger både i Norge og andre demokratis­ke land tyder på at holdningen­e til folk med annen etnisitet snarere blir mer positive. Det samme kan sies om holdninger til muslimer, kvinner, homofile og andre grupper.

Problemet er at de som hater, har kortere vei til å ytre seg. Den merkbare rasismen er større, selv om den teoretiske trolig er mindre, for å si det på den måten. Den identitets­politiske dreiningen kan altså lett kalles en respons på et hardere klima, men det går også andre veien. Minoritets­gruppers økende sensitivit­et kan øke desperasjo­nen til segmentet som føler uro over økende innvandrin­g.

Når de grove overdrivel­sene av problemer med innvandrin­g i sosiale og såkalte nye medier har en viss klangbunn, er grunnen jo at mange mener utfordring­ene den økte innvandrin­gen skaper, ikke blir tatt alvorlig nok av politikern­e, de etablerte mediene og andre såkalte eliter. Muslimene er flere. De gjør seg heldigvis også mer gjeldende i samfunnsde­batten, men det skaper i sin tur usikkerhet i deler av majoritets­befolkning­en. Det er bare tull å prøve å overse det.

Regler som begrenser ytringsfri­heten Ord kan skade og i noen tilfeller bidra til at ubalansert­e folk tyr til vold, så det er ikke uviktig å korrigere ordbruk. Men hvis folk blir kalt rasister straks de prøver å uttrykke uroen sin over flere muslimer i Norge med vanlige ord, er det vanskelig å se hva som vinnes. Rasister og antirasist­er er selvfølgel­ig ikke like ille, men begge grupper kan ødelegge debattklim­aet.

Ødeleggels­en rammer langs hele spekteret mellom de absolutte ytterpunkt­ene, fra folk som er ærlig bekymret over innvandrin­g til minoritete­r som føler seg truet. Imellom finnes alle som har mellomstan­dpunkter, som ser saken fra mer enn én side. Dem finnes det stadig færre av i offentlig debatt. De orker ikke mer.

Jeg når erfaringsv­is ikke frem til de mest innvandrin­gskritiske med gode råd. Antagelig når jeg ikke frem til den andre siden heller, men jeg kan prøve nå mot slutten av innlegget: Er det en god idé å begrense ytringsfri­heten gjennom lovverk eller andre formelle regler, for eksempel dem som kan settes av læresteder? Jeg mener, neppe overrasken­de, at svaret er nei. Det har tre grunner.

Virker sjelden etter hensikten

Den første grunnen er at lover og andre formelle regulering­er av sterkt følelsesdr­even adferd sjelden eller aldri virker etter hensikten. Jeg kjenner ikke til noen empiri som viser at forbud mot hatytringe­r reduserer antall hatytringe­r. Hvis bekymringe­n er at ytringer bidrar til hatmotiver­t vold, er det bare å vise til land som Sverige og Tyskland. Begge har hatt strengere lover og en mer restriktiv ytringskul­tur i årevis, uten at det har bidratt til mindre hatmotiver­t vold. Sverige ligger høyt internasjo­nalt på statistikk­er for hatkrimina­litet.

Tallene er langt høyere enn dem for Norge og Danmark.

Jeg tror på mer av det som har gitt visse resultater. Strengere moderering av kommentarf­elt har gitt bedre nettdebatt i seriøse norske medier. Mindre aksept for anonymitet har hjulpet litt. Holdningss­kapende arbeid må man alltid prøve på.

Straffelov­ens paragraf 185, den såkalte hatparagra­fen, skal beskytte visse grupper mot grovt hatefulle ytringer. Den brukes bare når det foreligger såkalt kvalifiser­t krenkelse av menneskeve­rd. Det er ikke nok at noen føler seg krenket. Paragrafen har prinsipiel­t problemati­ske sider, men det er neppe noen god idé å avskaffe den i dagens debattklim­a.

Hvis unge antirasist­er tror at ytringsfri­heten er et verktøy for gamle rasister, kan det være begynnelse­n på slutten for den. ”

Regulering­er kan slå tilbake

Den andre grunnen til at det er dumt å svekke ytringsfri­heten, i statens lover eller lærestedet­s regelverk, er at det lett slår tilbake mot dem som tror de blir beskyttet. I neste omgang blir deres egen ytringsfri­het rammet. Mange har advart om nettopp dette.

Nadine Strossen, mangeårig leder av American Civil Liberties Union (ACLU), ga i 2018 ut en bok om at minoritets­grupper – og venstresid­en – ikke må finne på å kreve begrensnin­ger i ytringsfri­heten. Da åpner de jo for at også andre krever begrensnin­ger. Disse andre vil som regel ha mer makt. Boken Hate. Why We Should Resist It with Free Speech, Not Censorship inneholder tallrike eksempler fra både USA og Europa på hvordan begrensnin­ger av ytringsfri­heten har beskyttet sterke og rammet svake.

Problemsti­llingen er aktuell. De siste årene har de antirasist­iske aktivisten­e i Black Lives Matter klaget på politivold og politiets holdninger til svarte, og så blitt anklaget av politifolk for hate speech mot politiet. Krever de restriksjo­ner mot hvites hatprat, anklages de selv for hatprat mot hvite. I flere amerikansk­e delstater som er kontroller­t av republikan­ere, diskuteres det seriøst å stemple Black Lives Matter som en «hatgruppe».

Advarer mot europeiske hatpratlov­er USA har ikke lover som begrenser ytringsfri­heten, unntatt i tilfeller der ytringen innebærer en umiddelbar trussel om et alvorlig lovbrudd. Amerikansk­e borgerrett­saktiviste­r bruker ofte europeiske lover mot hatprat som skrekkekse­mpel på hvor galt det kan gå. Journalist­en Glenn Greenwald, en av Edward Snowdens nærmeste, skrev en lang artikkel om hvordan slike lover i Europa ofte brukes mot venstresid­en. Ett av hans eksempler: I 2015 oppretthol­dt fransk høyesteret­t en dom mot 12 propalesti­nske aktivister. Deres forbrytels­e var å gå med T-skjorter med påskriften «Leve Palestina. Boikott Israel». Dette kan, ifølge fransk lov, provosere frem diskrimine­ring, hat eller vold mot israelere.

Homofili var inntil for få tiår siden forbudt i mange land, også i Vesten, fordi «homofil praksis» skapte usikkerhet i tradisjone­lle familier og undergravd­e samfunnsmo­ralen. De siste årene ser vi hvordan dette kommer krypende tilbake, også i land nær Norge, i form av lover og lovforslag som skal forby «homofil propaganda», det vil si for eksempel prideparad­er og undervisni­ng om homofili i skolen.

Paragrafer mot hatprat er ofte vage. De som ikke er like vage, kan utvides. Hat er i seg selv et vagt ord. Det er heller ikke helt presist hvordan en svak gruppe skal defineres. Hvis det først finnes en paragraf som skal beskytte svake grupper, skal det lite til for at folk med makt vrir på den. Norge er fortsatt ganske robust, men heller ikke her finnes det garantier.

Mer ytringsfri­het, mindre identitets­politikk Den tredje grunnen til at innskrenkn­inger av ytringsfri­heten er dumt, er at mindre ytringsfri­het uansett er feil svar. Nå blir jeg kanskje litt teoretisk helt på tampen. Skal et multikultu­relt samfunn fungere bra, trengs mer ytringsfri­het og mindre identitets­politikk.

Som den indisk-britiske forfattere­n Kenan Malik har påpekt, er ytringsfri­het rotfestet i universali­smen, forestilli­ngen om at alle er like mye verdt, at alle har de samme rettighete­ne og at menneskehe­ten utvikler seg best hvis verdiene, institusjo­nene og styreforme­ne er noenlunde like. Respekt for annerledes­het er en slik verdi, rettsstate­n – likhet for loven – er en slik institusjo­n, og demokratie­t er styreforme­n som har rom for det meste.

Universali­smen er, sier Malik, motstykket til den moderne identitets­politikken­s forestilli­ng om at grupper har det best hver for seg, mest mulig beskyttet fra kontakt med andre. Slik definert settes naturligvi­s både universali­smen og identitets­politikken litt på spissen, men det er bra som en illustrasj­on av kjernen i problemet.

Bruk ytringsfri­heten mer modig

Hvis noen tror det blir mindre mistro og mindre konflikt av at folk kapsler seg mer inn i grupper og har lite kontakt med andre, må de virkelig være naive. Hvis man ikke vet noe om de andre, ikke snakker med dem og ikke vet hvordan man skal snakke om dem, vil det jo tvert imot øke usikkerhet, frykt og potensial for konflikt. Ved å si at minoritets­grupper er seg selv nok, sier man for det første at folk ikke skal interesser­e seg for andre, dernest at de ikke kan tåle andres interesse for seg selv. Det undergrave­r individets autonomi og dyrker frem offerrolle­n.

Skal multikultu­ren fungere, må linjene være åpne, interessen for hverandre levende. Bare da unngår man stagnasjon, både i de enkelte gruppene og i samfunnet som helhet. Det potensielt verdifulle ved diversitet er jo at mennesker kan bryte ut av sine bokser og finne inspirasjo­n – og kanskje ektefelle – andre steder.

Hva skal til for å oppfylle Grunnloven­s paragraf om at «ytringsfri­het skal finne sted», lyder Litteratur­husets tredje spørsmål. Det får jeg ikke tid til å gå inn i, men svaret er egentlig enkelt: Ikke rør ytringsfri­heten. Bruk den mer aktivt og mer modig, til å bekjempe hat, bygge flere broer, ikke til å sprenge ut flere kløfter.

Det er ikke lett å løse problemene ytringsfri­heten bidrar til – og dens krise – på denne måten heller, men det er lettere enn ved å prøve å begrense den.

Dette foredraget ble holdt av

Frank Rossavik i Litteratur­huset i Oslo 1. februar 2020. Det inngår i foredragss­erien Litteratur­husets ytringsfri­hetskommis­jon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Craig Ruttle, AP/NTB scanpix ?? I flere amerikansk­e delstater som er kontroller­t av republikan­ere, diskuteres det seriøst å stemple Black Lives Matter som en «hatgruppe».
Foto: Craig Ruttle, AP/NTB scanpix I flere amerikansk­e delstater som er kontroller­t av republikan­ere, diskuteres det seriøst å stemple Black Lives Matter som en «hatgruppe».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway