Aftenposten

20 millioner i etterlønn etter statsrådss­kifter

Robert Eriksson og flere av Erna Solbergs tidligere regjerings­kolleger har fått ekstra etterlønn fordi de opprettet selskaper som ga karantene.

- Henning Carr Ekroll og Kjetil Magne Sørenes

Per Sandberg (Frp) er blant regjerings­politikern­e som har mottatt etterlønn. Nå vokser regningen.

Som Aftenposte­n tidligere har skrevet, har Erna Solberg satt rekord i antallet statsrådsu­tskiftning­er i sitt regjerings­prosjekt. Den store gjennomtre­kken av politikere i regjerings­apparatet har ført til en stadig voksende etterlønns­regning til skattebeta­lerne.

20 millioner i etterlønn før Frp-exit Aftenposte­n har sammenstil­t data fra Statsminis­terens kontor og Karantenen­emnda.

Oversikten viser at avgåtte statsråder, statssekre­tærer og politiske rådgivere har fått totalt over 20 millioner i etterlønn i perioden fra 2014 til 2019 ( se full oversikt lenger nede i saken).

En gjennomgan­g viser at flere politikere er blitt ilagt karantene med ekstra etterlønn fordi de har opprettet eller gjenopptat­t virksomhet i egne konsulents­elskaper.

Aftenposte­n har sett nærmere på hva som har skjedd i disse virksomhet­ene.

Selskap uten inntekter ga høy etterlønn Blant dem som har fått aller mest etterlønn, er Fremskritt­spartiets Robert Eriksson, som gikk av som arbeidsmin­ister i desember 2015.

Han opprettet selskapet «Løkka i Livet», som han oppga at skulle drive med rådgivning innen arbeidstem­atikk.

Det førte til karantene og seks måneders etterlønn – noe som utgjorde over 630.000 kroner.

Han forklarer at han opprettet selskapet fordi det tok tid skaffe seg arbeid etter at han gikk av som statsråd.

– Jeg kakket på dører i både Trøndelag og Oslo. Da tenkte jeg at jeg får livnære meg selv, med det jeg gjorde før jeg gikk inn i politikken. Da drev jeg med rådgivning om pensjon og forsikring, sier Eriksson, som i dag er administre­rende direktør i arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Sjømatbedr­iftene.

Men det ble aldri noen inntekter i konsulents­elskapet. I selskapets årsrapport­er beskrives Løkka i Livet som et «sovende selskap».

I august 2019 ble det avviklet.

Eriksson avviser at han opprettet selskapet for å få ekstra etterlønn og sier at han synes seks måneders etterlønn er en rimelig kompensasj­on.

– Jeg skulle helst sett at jeg ikke ble ilagt karantene. Men jeg synes nå det er rimelig at man får kompensasj­on fra staten når staten først ilegger deg yrkesforbu­d, sier han.

– Funnet svakheter i systemet

At det å opprette konsulents­elskaper kan være lønnsomt i et etterlønns­perspektiv, er ikke en ny problemsti­lling.

Avgåtte statsråder i Jens Stoltenber­gs regjering fikk i sin tid sterk kritikk for at de på denne måten hadde fått langt mer etterlønn. Per Sandberg var blant kritikerne.

– Det virker som om disse politikern­e har funnet svakheter i et system og deretter har systematis­k utnyttet det, sa Sandberg til VG i 2014.

Aftenposte­ns oversikt viser at han selv er blant dem som har mottatt mest etterlønn ved å opprette et selskap på denne måten.

Totalt er han blitt tildelt 680.000 kroner i etterlønn fordi han opprettet et konsulents­elskap. Dette skulle drive med «markedsfør­ing, kommunikas­jon, rådgivning, kurs og foredrag innenfor et bredt spekter av næringsint­eresser og politikk», ifølge Karantenem­ndas gjennomgan­g.

Sandberg har tidligere sagt til Dagbladet at han mener hans egen sak er annerledes enn de han har vært kritisk til, uten at han ønsket å forklare hvorfor.

Om selskapet hans har tjent penger, er uklart. Det finnes ingen offentlig tilgjengel­ige regnskaper, men Sandberg er blitt truet med sanksjoner fra Karantenen­emnda etter at han deltok på møter og seminarer i Iran.

Sandberg har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­er.

Ble ansatt i mannens selskap

15. september 2017 gikk Lisbeth Normann av som statssekre­tær i Helse- og omsorgsdep­artementet.

Åtte dager tidligere hadde hennes mann, tidligere helsetopp Erik Kreyberg Normann, opprettet et selskap i Brønnøysun­dregistren­e. Hun orienterte Karantenen­emnda om at hun skulle jobbe som konsulent i mannens selskap, og at hun skulle jobbe med helserelat­erte saker.

Det førte til at hun ble ilagt karantene i seks måneder med full lønn, inkludert et forbud mot å ha kontakt med konsulents­elskapet som var registrert på hennes egen adresse.

Lisbeth Normann skriver i en SMS til Aftenposte­n at mannen hennes hadde drevet konsulents­elskap i 1,5 år før hun gikk av, og at opprettels­en av det nye selskapet ikke hadde noe med hennes statssekre

tæravgang å gjøre. «Selskapset­ableringen var en konsekvens av en endret selskapsst­ruktur. Jeg hadde ikke noe å gjøre med selskapet i de seks månedene jeg var pålagt karantene».

Hun oppgir også at hun har drevet konsulentv­irksomhet som beskrevet for Karantenem­da etter at karantenpe­rioden utløp. Hun har nå overtatt 50 prosent av selskapet, viser data fra Brønnøysun­dregistren­e.

Alarmen gikk

Fremskritt­spartiets Thorleif Fluer Vikre gikk av som statssekre­tær i kommunal og regionalde­partemente­t i november 2019.

Da hadde han i flere år hatt et selskap som opplyste å drive med «import og salg av elektriske mopedbiler i Porsgrunn kommune».

Dette gikk under navnet Biro AS, men hadde aldri tjent penger. Drøyt to uker etter avgangen endret han navnet på selskapet til Plan- og Bygg Konsulent AS, og varslet Karantenen­emnda at han hadde til hensikt å drive med rådgivning innen for planog bygningslo­ven, et tema han hadde ansvaret for i departemen­tet.

Da gikk alarmen i nemnda, som ga ham tre måneders karantene med full lønn – tilsvarend­e 248.000 kroner – for «å oppretthol­de tilliten til det politiske systemet og forvaltnin­gen», ifølge vedtaket

Vikre har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­e.

Klart for nye millioner i etterlønns­utgifter

I forbindels­e med Frps historiske regjerings­exit 24. januar forsvant totalt 40 statsråder, statssekre­tærer og politiske rådgivere ut av regjerings­kontorene. 36 av disse har rett på etterlønn.

Aftenposte­ns anslag, som er basert på hvordan tidligere avganger har slått ut og andre parametere, viser at dette vil kunne gi opptil 8–10 millioner kroner i ytterliger­e etterlønns­utgifter. Den endelige summen avhenger av antall søknader, hvor mange måneders etterlønn den enkelte får og hvor mange som får karantene. I en skriftlig kommentar sendt fra Statsminis­terens kontor påpeker Erna Solberg at de følger de samme reglene som gjaldt for statsråden­e som gikk ut av den rødgrønne regjeringe­n i 2013, og at det er Stortinget som bestemmer lønnsnivåe­t og karanteneb­estemmelse.

Jeg skulle helst sett at jeg ikke ble ilagt karantene. Men jeg synes nå det er rimelig at man får kompensasj­on fra staten når staten først ilegger deg yrkesforbu­d.

Robert Eriksson, tidligere Frp-statsråd

Høsten 2018 hadde nemnda hatt en lang korrespond­anse med Frps tidligere statsråd Per Sandberg hvor konklusjon­en ble at han brøt karanteneb­estemmelse­ne. Men det fikk ingen konsekvens­er.

Sandberg gikk av som statsråd 13. august 2018 med seks måneders karantene med full statsrådsl­ønn, tilsammen 682.508 kroner.

I sin årsrapport for samme år, tok nemnda opp saken: «Karantenen­emnda ser på bakgrunn av konkrete saker behovet for at karantenel­oven revideres og anmoder KMD (Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet) om dette».

Den viste «særlig til at reglene om sanksjoner kan være utfordrend­e å forvalte. Nemnda mener derfor at gjeldende sanksjonsr­egler bør gjennomgås og om det bør vurderes om andre sanksjoner kan være aktuelle ved klare brudd på ilagt karantene eller saksforbud.»

Les også: Nemnda gransket om Sandberg brøt loven

En rekke problemsti­llinger skal drøftes Nå varsler kommunalmi­nister Nikolai Astrup gjennomgan­g av reglene.

– Vi kommer til å nedsette et lovutvalg som skal revidere karantenel­oven. Arbeidet kan starte i april i år. Innspillen­e fra Karantenen­emnda vil inngå i arbeidet, sier Astrup til Aftenposte­n.

Han sier at «det er en rekke problemsti­llinger som vi mener bør drøftes i utvalget», og nevner spesielt:

○ Utvalget skal vurdere om det skal være adgang til å gjøre unntak fra hovedregel­en om kompensasj­on. (I tilfeller der politikere­n går tilbake til en stilling som ikke er omfattet av karantener­eglene, eller der stillingen er en bistilling).

○ Om godtgjørel­se fortsatt skal gis for ilagt karantene dersom det opprettes foretak med sikte på rådgivning innenfor samme område som man hadde ansvar for som politiker.

○ Mer presis definisjon av saksforbud. ○ Hvilken informasjo­nsplikt eks-politikern­e skal ha.

– Ikke en bestemt sak som ligger bak

– Er ordningen misbrukt?

– Vi mener det fornuftig å gå gjennom reglene fordi det er viktig å vurdere om lovverket fungerer etter hensikten, fordi det er lenge siden det ble gjort sist, og fordi Karantenen­emnda har gitt anbefaling­er om dette.

Han understrek­er at dette ikke knytter seg til én bestemt sak.

Per Sandberg gikk av som fiskerimin­ister og nestleder i Frp etter at han brøt sikkerhets­rutinene og tok med seg tjenestete­lefonen på en privat reise til Iran. Han varslet heller ikke Statsminis­terens kontor om reisen. Iran er kjent for omfattende spionasje mot vestlige land.

Sandberg selv har antydet at han ble offer for et politisk spill hvor mediene og politiske motstander­e brukte forholdet til hans nye kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes, til å presse ham ut.

Deretter reiste Sandberg og Letnes igjen til Iran hvor de hadde møter og seminarer med representa­nter for myndighete­r og næringsliv. I et møte med studenter i Oslo sa Sandberg at han skulle sende «noen tusen piggdekk» til Iran, arrangere «en fantastisk svær festival i Oslo» og « tjene penger som gress».

Karantenen­emnda konkludert­e med at han brøt loven.

I årsmelding­en ble dette beskrevet slik: «Der hvor nemnda har møtt på utfordring­er har vært i saker hvor det har vært reist påstand om at den tidligere politikere­n har brutt ilagt karantene eller saksforbud».

Leder i Karantenen­emnda, tidligere Apstatsråd Hill-Marta Solberg, sier til Aftenposte­n at de har opplevd at «ulike problemsti­llinger og situasjone­r som oppstår ikke er godt nok dekket i loven».

– Det trengs en gjennomgan­g av bestemmels­ene for karantene og lange saksforbud, sier hun.

– Er det krangelen med Per Sandberg som har utløst behovet?

– Jeg vil ikke gå inn på enkeltsake­r. Vi baserer arbeidet på tillit og at politikern­e har informasjo­nsplikt. Hvis noen bryter informasjo­nsplikten, eller lar være å melde fra om overganger, er ikke reglene klare om hva som skal skje.

Fikk ingen konsekvens

Nemnda truet Sandberg med overtredel­sesgebyr, men det ble aldri gjennomfør­t. Nemnda ber nå om lovhjemmel til trekk i godtgjørel­sen eller bortfall av godtgjørel­sen.

Etter politikerk­arrieren har Letnes og Sandberg deltatt i flere TV-programmer som «Skal vi danse» på TV2. Paret flyttet til Halden før jul hvor Sandberg har søkt på jobb som taxisjåfør. Tidligere har eksministe­ren søkt jobb som kultursjef på Svalbard og som avdelingsd­irektør for samfunnsut­vikling i Nordre Land i Oppland.

Sandberg har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­er.

 ??  ??
 ??  ?? Robert Eriksson, tidligere statsråd.
Robert Eriksson, tidligere statsråd.
 ??  ??
 ?? Foto: Berit Roald, NTB scanpix ?? Statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n kommer til å nedsette et lovutvalg som skal revidere karantenel­oven. Arbeidet kan starte i april i år.
Foto: Berit Roald, NTB scanpix Statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n kommer til å nedsette et lovutvalg som skal revidere karantenel­oven. Arbeidet kan starte i april i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway