Aftenposten

Ungarn viser hvor galt det kan gå

-

Situasjone­n i Ungarn har vært en verkebyll for EU i årevis. Under statsminis­ter Viktor Orbáns nasjonalko­nservative ledelse er landet blitt stadig mer autoritært. Fortsatt arrangeres valg som i prinsippet er frie, men det hjelper lite når regimet har tilnærmet full kontroll over alt annet.

For eksempel er ytringsfri­heten redusert til et minimum. Det skjer ingen direkte sensur, og ingen journalist­er fengsles. Til gjengjeld er alle viktige medier styrt enten av regjeringe­n eller av forretning­smenn med nære bånd til Orbán. Kun noen få og små nettbasert­e medier driver fortsatt med kritisk journalist­ikk.

Orbán hadde full kontroll allerede før koronaviru­set slo inn, men hungeren etter enda mer makt har nå drevet ham til å innføre unntakstil­stand på ubestemt tid. Dette er vedtatt av parlamente­t, der regjerings­partiet har to tredjedels flertall.

Ungarn er medlem av EU. Unionen har i alle år prøvd å begrense eller stanse flere av Orbáns «reformer», men har oppnådd lite. Også denne gangen er reaksjonen fra Brussel tafatt. Kommisjone­ns president Ursula von der Leyen vil bare komme med vag kritikk, samt love å «analysere» og «overvåke» vedtaket i Budapest.

Grunnen er jo at EU er splittet. Også Polen har en autoritær, nasjonalko­nservativ regjering. Andre ser pragmatisk på situasjone­n, også av hensyn til den ungarske opposisjon­en, som neppe vil få det lettere om landet skulle bli kastet ut av EU.

Onsdag la 13 EU-land frem en uttalelse der de advarer om at enkelte krisetilta­k i forbindels­e med koronaviru­set kan sette demokrati og menneskere­ttigheter i fare.

– Vi er dypt bekymret for risikoen for brudd på prinsippen­e om rettsregle­r, demokrati og grunnlegge­nde rettighete­r som følge av visse krisetilta­k, heter det i uttalelsen Nederlands utenriksde­partement sendte på vegne av gruppen.

Ungarn ble ikke nevnt direkte, selv om utviklinge­n der utvilsomt lå til grunn. Advarselen er da også betimelig for andre land som i disse dager vedtar nye lover og forskrifte­r i høyt tempo.

Uttalelsen var signert av Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Spania og Sverige. De tre baltiske statene sluttet seg til i går.

Initiative­t får kanskje ikke stor betydning, men det er godt å se at mange europeiske ledere bevarer viktige perspektiv­er også under kampen mot koronaviru­set.

Det er godt å se at mange europeiske ledere bevarer viktige perspektiv­er også under kampen mot koronaviru­set ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway