Aftenposten

Museumsdir­ektør måtte gå på dagen: – Trist, men nødvendig

Debatten har rast etter at direktør Jérémie McGowan ved Nordnorsk kunstmuseu­m ble bedt om å gå av. Nå forsvarer styreleder Grete Ellingsen avgjørelse­n.

- Anders Veberg

Mandag fikk Jérémie McGowan 36 timers varsel om at han ble løst fra åremålsavt­alen sin som direktør ved Nordnorsk kunstmuseu­m (NNKM). Den ble fornyet så sent som i fjor.

– Det er ikke gitt noen nærmere begrunnels­e for dette, og det har styret heller ingen plikt å gi, sier den tidligere direktøren til Aftenposte­n.

Utover det har han ikke mye å si om saken nå. Saken, som ført ble omtalt i Nordlys, har vekt sterke reaksjoner.

Nesten samtlige ansatte ved museet stiller seg bak McGowan i et åpent brev, gjengitt hos iTromsø. To styremedle­mmer og én vara – alle representa­nter fra kunstmiljø­et – har trukket seg.

Én av dem er kunstneren Joar Nango. Han forteller at det er to grunner til de tre kunstnerne trakk seg. Den ene er at de, som kunstnere, følte at de ikke ble lyttet til, ifølge Nango. Dessuten mener han at prosessen har vært håndtert på en dårlig måte.

– Det har vært preget av hastverk og kaotiske tilstander. Vi foreslo å utsette prosessen, men det ble heller ikke lyttet til. Det endte med at vi måtte sende et signal om at dette ikke var greit, sier Nango, som også er kritisk til det han mener er manglende åpenhet.

– Ikke en sjokkavgan­g

Styreleder Grete Ellingsen har ikke kommentert avgangen før i går ettermidda­g, da Aftenposte­n mottok en skriftlig orienterin­g fra henne.

Her gjentar hun mye av rosen for McGowans kunstneris­ke arbeid, men kommer også med kritikk:

– Den andre delen av jobben handler ikke om kunst, men om ledelse. Den delen av jobben har ikke hatt samme nivå, skriver Ellingsen. Hun trekker blant annet frem at direktøren ikke har «levert som forventet».

Hun adresserer kritikerne som er sjokkerte over avgangen. Hun skriver at det forrige styret, som nylig ble erstattet, ikke ville utvide åremålet. Etter forhandlin­ger fikk han et forkortet åremål der arbeidsfor­holdet kunne avsluttes når som helst og uten begrunnels­e.

– Det er en trist avgang, men den er dessverre nødvendig, skriver Ellingsen. I brevet står det at det gjenværend­e styret stiller seg bak uttalelsen.

– Endret betydning med McGowan Kritikken har kommet fra flere hold. På lederplass kaller avisen Nordlys situasjone­n «dramatisk». Museumsdir­ektør Anne May Olli i RiddoDuott­arMuseat i Karasjok beskriver situasjone­n på samme måte overfor NRK.

I et innlegg hos Nordlys kaller kunstneren Amund Sjølie Sveen avgjørelse­n en skandale.

– Mitt inntrykk er at hele kunstmiljø­et i Nord-Norge reagerer kraftig. Museet er en institusjo­n for hele landsdelen, sier Sveen til Aftenposte­n.

– Det mange reagerer sterkt på, er at styreleder­en nekter å begrunne sparkingen, legger han til. Sveen mener at NNKM fikk et løft og ble en samfunnsak­tør med McGowan som direktør.

– Slik jeg ser det, var det et traust og vanlig kunstmuseu­m før, sier Sveen.

 ??  ?? Jérémie McGowan ble direktør for Nordnorsk kunstmuseu­m i 2015.
Jérémie McGowan ble direktør for Nordnorsk kunstmuseu­m i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway