Aftenposten

Kommunene må beskytte sine innbyggere bedre

-

74Oppdater­te smittevern­planer er helt avg jørende for å ivareta innbyggern­es sikkerhet og helse på både kort og lang sikt ”

norske kommuner hadde ikke en fungerende plan for smittevern tre uker før koronapand­emien rammet Norge.

Det ble den forstemmen­de fasiten da Helsedirek­toratet 31. januar – samme dag som Verdens helseorgan­isasjon (WHO) erklærte spredninge­n av koronaviru­set for en pandemi – påla fylkesmenn­ene å kartlegge kommunenes smittevern­beredskap.

Til en del av kommunenes forsvar kan en si at de hadde en smittevern­plan før kommunesam­menslåinge­ne og hadde bare ikke kommet så langt at de hadde laget nye da koronapand­emien kom. Formildend­e omstendigh­eter, ja vel, men åpenbart ikke godt nok. Det er nemlig ikke frivillig for kommunene å holde seg med oppdaterte smittevern­planer. De er pålagt å gjøre det i smittevern­loven.

Hvorfor kommunene skal bruke tid og krefter på smittevern­planer, blir åpenbart i en situasjon som den mange kommuner er i akkurat nå. Men smittevern­planene er ikke forbeholdt pandemier. De er ment å ivareta innbyggern­es helse hver eneste dag, hele året.

Et forholdsvi­s ferskt eksempel er fra Askøy i fjor sommer, da den lokale legevakten en natt fyltes raskt opp av innbyggere med feber, oppkast og diaré. De neste dagene og ukene ble flere tusen smittet av campylobac­ter-bakterien, som viste seg å stamme fra et lokalt vannverk.

For to år siden ble mer enn 40 personer hentet ned fra Hardangerf­jellet med en svært smittsom og alvorlig noroinfeks­jon.

Oppdaterte smittevern­planer er helt avgjørende for å ivareta innbyggern­es sikkerhet og helse på både kort og lang sikt. Kommuner som ikke har en fungerende smittevern­plan, bryter derfor ikke bare loven, de svikter også i det daglige arbeidet med å beskytte sine innbyggere. Men også fylkesmenn­ene må tåle kritikk i denne saken.

Fylkesmenn­ene er tilsynsmyn­dighet og har ansvaret for å kontroller­e at kommunene følger smittevern­loven. Når undersøkel­sen avdekker at Tromsø kommune ikke har oppdatert sitt planverk på 17 år, avdekker den samtidig at fylkesmann­en i Troms og Finnmark har hatt et for slapt kontrollre­gime. Det samme gjelder fylkesmann­en i Nordland, der mer enn halvparten av kommunene manglet et velfungere­nde planverk.

Koronapand­emien har formodentl­ig vært en vekker. Nå må kommunene og fylkesmenn­ene få på plass rutiner som sikrer smittevern­et i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway