Aftenposten

– Sprenger alle nivåer

Koronatilt­akene fører til skyhøy arbeidsled­ighet. Ved utgangen av mars var 301.000 personer registrert som helt ledige i Norge.

- Amalie Frøystad Nærø, Anders Nybakken Kvale og Alf Bjarne Johnsen

Antall helt ledige utgjør 10,7 prosent av arbeidssty­rken, og er en økning på 235.000 personer fra måneden før. – Dette illustrere­r dramatikke­n i situasjone­n vi står i, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Om man inkluderer personene som var delvis ledige og arbeidssøk­ere på tiltak, var 412.000 personer registrert som ledige i utgangen av mars.

– Det vil si at hver syvende person i arbeidssty­rken er uten en vanlig eller ønsket tilknytnin­g til arbeidsmar­kedet. Det sprenger alle nivåer fra etterkrigs­tiden, sier Dørum.

Han beskriver tallene som «dramatiske». – Dette blir en slags blanding av sjokk og fartsblind­het. Vi har vent oss til at disse tallene ville komme.

Vil bli verre

Onsdag fikk koronaperm­itterte penger fra Nav på konto for første gang. Arbeids- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen sier at Nav nå jobber på spreng for å få utbetalt penger til flest mulig så raskt som mulig. Blant annet kan Nav nå forskutter­e penger før dagpengesø­knadene er behandlet.

Statsråden sier at man må være forberedt på at de skyhøye tallene vil bli enda høyere fremover.

– Det fortsetter å komme inn permitteri­ngssøknade­r hver dag, selv om veksten i tallene har avtatt noe, sier han. Siden koronakris­en for alvor traff

Norge, og store deler av landet ble stengt ned 12. mars, har det kommet en rekke økonomiske krisetilta­k fra regjeringe­n. Nå håper NHOs sjeføkonom at dette vil redde økonomien fra varig skade.

– Vil bukke under

– Mesteparte­n av ledighetst­allene er koblet opp mot smittevern­tiltak internasjo­nalt og her hjemme.

– Når legevitens­kapen innhenter koronaviru­set, vil dermed den underligge­nde driveren være borte. Hvis det går fort, så kan vi kanskje etterpå snakke om den lange vinteren der økonomien gikk i dvale, men ikke ble påført varig skade, sier han.

Samtidig understrek­er han at bedrifter vil bukke under, og at permitteri­nger vil bli omgjort til oppsigelse­r.

– Ekstremt uvanlig

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB kommentere­r den «dramatiske» økningen i arbeidsled­igheten slik:

– At arbeidsled­igheten stiger til nivåer vi ikke har sett siden krigen, er et resultat av at vi har en ekstremt uvanlig form for krise. Når det som ligger i nedturen i økonomien er ekstremt uvanlig, får man også en uvanlig styrke i ledigheten, sier Haugland.

Sjeføkonom­en i DNB øyner ingen bedring med det første.

– Dette kommer til å bli verre før det blir bedre. Det er ganske sikkert, sier Haugland.

Dette blir en slags blanding av sjokk og fartsblind­het

 ??  ?? NHOs sjeføkonom Øystein Dørum
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway