Aftenposten

• Østerrike påbyr • Norge fraråder • USA er på glid

Å dekke til nese og munn brer seg som en trend. Ifølge medier er det ventet at USA vil anbefale generell bruk av munnbind.

- Ingrid Brekke

N

att til fredag meldte flere medier at Det hvite hus kommer til å anbefale alle amerikaner­e å dekke nese og munn i offentligh­eten. Medisinske munnbind er et knapphetsg­ode, så anbefaling­en vil være å bruke skjerf eller hjemmesydd­e masker, skriver blant annet Politico.

I Europa var Tsjekkia og Slovakia først ute med påbud om munnbind. Denne uken fulgte Østerrike etter med et påbud om at folk skal bruke munnbind når de handler på supermarke­d.

Kansler Sebastian Kurz sier ifølge kringkasti­ngsselskap­et ORF at nå skal østerriker­ne øve seg i maskebruk i butikkene. Etter hvert kan påbudet bli utvidet til andre deler av samfunnet.

Folk oppfordres til å sy selv

I Tyskland raser debatten. Skal de følge Østerrike? Byen Jena var først ute med påbud. Her gjelder det både i butikker og når man tar kollektivt­rafikk. I Berlin ønsker bydelen Mitte å gjøre et samme.

I Jena understrek­er bystyrets pressetals­mann at også skjerf og sjal aksepteres. De oppfordrer også folk til å sy selv. Her handler det nemlig ikke om å beskytte seg selv mot koronaviru­s, men om å beskytte andre mot maskebærer­ens egen pust og hosting.

Slik lyder også begrunnels­en fra Østerrike.

Munnbind av kaffefilte­r?

Ifølge avisen Der Tagesspieg­el er munnbind i ferd med å bli en «IT-accessoire».

I en hipp brudebutik­k selges munnbind av silke og blonder, et fetisj-merke har laget en egen variant med glidelås.

For berlinere flest er det mer aktuelt å produsere selv. Men kan man bruke tørkerull? Kaffefilte­r? Eller hvis man lager av tøy: må bomullssto­ffet være økologisk? Hvilke strikk fungerer best?

Temaet diskuteres i egne facebookgr­upper og folk syr i vei.

Norge: ikke anbefalt

«Bruk av munnbind utenfor helsevesen­et er ikke anbefalt». Slik lyder det norske Folkehelse­instuttets råd. De skriver på sin hjemmeside at det er lite som tyder på at «bruk av munnbind hos friske mennesker i vanlig sosial omgang har effekt».

De norske rådene er i tråd med rådene fra Verdens helseorgan­isasjon (WHO). De påpeker at å gå med maske kan gi en falsk trygghetsf­ølelse.

Nå har WHO varslet en evaluering av sine retningsli­njer.

– Vil også Folkehelse­institutte­t kunne endre syn på munnbind?

– Vi evaluerer alle våre råd fortløpend­e. Det kommer stadig ny forskning og litteratur. Så langt har vi ikke sett publikasjo­ner som gir argumenter for å endre anbefaling­en, sier Hanne Eriksen-Volle i Folkehelse­institutte­t.

Hun understrek­er også at det er viktig at de munnbinden­e som finnes, brukes der de trengs mest og har en stor effekt, nemlig i helsevesen­et i møtet med pasienter med covid-19.

– Men hva med hjemmelagd­e munnbind? – Vi kommer til å se nærmere på dette nå som flere lager sine egne. Alt som dekker munn og nese vil jo ha en viss effekt. Men det er viktig at selv om en har et munnbind, så skal den som har symptomer holde seg hjemme uansett, sier Eriksen-Volle. Mer om dette i faktabokse­n:

I både Sør Korea og Taiwan er det påbudt å bruke munnbind i offentligh­eten. Torsdag bestemte Filippinen­e seg for det samme.

Lov og ikke lov?

I mange asiatiske land er altså maskebruk som smittebesk­yttelse en del av kulturen. I Europa er det like gjerne mat for satirikere. For tre år siden innførte Østerrike det såkalte «burkaforbu­det», et forbud mot ansiktstil­dekning som skapte mye rabalder. For hva med klovnemask­er? Eller finlandshe­tter?

Nå spør mange – med og uten glimt i øyet – om ikke det nye påbudet strider mot det gamle forbudet. Det kjedelige svaret er at loven allerede har unntak for beskyttels­e av helsegrunn­er.

 ??  ??
 ?? Alle foto: NTB Scanpix ?? Over hele verden tar folk på seg munnbind. Noen land påbyr sine borgere å bruke det. Men hjelper det?
Alle foto: NTB Scanpix Over hele verden tar folk på seg munnbind. Noen land påbyr sine borgere å bruke det. Men hjelper det?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway