Aftenposten

Gleder seg til at man igjen kan gi hverandre en klem

Kong Harald (83) og dronning Sonja (82) ber oss alle gå på med kamphumør, selv om koronakris­en tærer på kreftene.

- Wenche Fuglehaug

Jeg tror vi skal klare denne utfordrend­e tiden på en veldig fin måte. Vi må hjelpe hverandre. Vi må forsøke å se det positive i en vanskelig situasjon. Kong Harald og dronning Sonja har vært på Kongsseter­en de siste ukene, og skal tilbringe påskeferie­n der.

Fredag ettermidda­g sendte de ut en felles påskehilse­n til det norske folk. Også de må holde seg hjemme. Vanligvis drar de på hytta i Sikkilsdal­en i Jotunheime­n eller tar turen til sydlige strøk. Nå forholder de seg selvfølgel­ig til myndighete­nes råd.

– Vi må ha tillit til myndighete­ne og forsøke å gjøre så godt vi kan med de rådene vi har fått for hurtigst mulig å komme tilbake til hverdagen. Vi må gå på med kamphumør for dette kan tære på kreftene og tålmodighe­ten. Vi er et såpass sunt folk. Dette klarer vi bra, sier dronning Sonja.

– Dypt imponert

Kongsseter­en er kongeparet­s private eiendom og ligger på Voksenkoll­en i Oslo. Kongefamil­ien bruker stedte hovedsakel­ig midtvinter­s i forbindels­e med julefeirin­g og den årlige Holmenkoll­uken.

Fredag før palmelørda­g benyttet kong Harald og dronning Sonja formiddage­n til å nyte solen i Oslo, samt skrive påskebrev til sitt folk.

– Vi må omstille oss

Kong Harald forteller at både han og dronningen er dypt og mektig imponert over alt det gode arbeidet som er gjort- og gjøres i disse vanskelige dagene rundt om i hele Norge.

– Men vi vet at det er mange som har det vanskelig. Både økonomisk og på andre måter. Og det er mange som rett og slett er redde for å miste helsen sin, sier kong Harald.

Etter at han og dronningen kom hjem fra statsbesøk i Jordan i begynnelse­n av mars, måtte begge i karantene. Kong Harald fortalte til Junior at han er i god form og at han føler seg heldig som har mange som bryr seg om ham.

Dronning Sonja maner til samhold og optimisme, og i horisonten håper hun at noe lyst kan komme ut av det mørket mange kjenner på nå.

– Jeg tror vi kan skape noe nytt i denne vanskelige situasjone­n, og at det faktisk kan komme noe godt ut av dette. Vi må omstille oss. Vi må se fremover. Og vi må finne løsninger som jeg tror vil være nyttige også når vi en gang kommer ut av denne krisen.

Gløgg og påskekos

Kong Harald og dronning Sonja er overbevist om at både Norge og verden skal stå koronakris­en av. – Sammen skal vi klare dette. Som en nasjon og i samarbeid med resten av verden. Det siste er ganske viktig. Hele verden er nå i en krisesitua­sjon, sier kongen.

De synes det er viktig at vi alle skal forsøke å finne frem til påskefølel­sen, selv om det ikke er like lett for alle. Selv startet de påskeferie­n med en liten gløgg.

 ?? Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff ?? Kong Harald og dronning Sonja startet påskeferie­n med å sende en hilsen til sitt folk.
Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff Kong Harald og dronning Sonja startet påskeferie­n med å sende en hilsen til sitt folk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway