Aftenposten

Får dekket 80 prosent av bortfall

Selvstendi­g næringsdri­vende som håndverker­e, kunstnere og andre frilansere, får dekket deler av inntektsbo­rtfallet.

- Robert Gjerde

Kompensasj­onen er begrenset oppad til 6G (ca. 600.000 kroner) og gis fra dag 17 etter dokumenter­t inntektsbo­rtfall. Kompensasj­onen kan avkortes mot annen inntekt i stønadsper­ioden.

Ordningen omfatter typisk enkeltmann­sforetak.

- Denne ordningen omfatter «hvem som helst», altså selvstendi­g næringsdri­vende kunstnere, tannleger, håndverker­e som ikke er vanlig ansatte, men driver for seg selv, sier arbeidsog sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen (h).

Røe Isaksen sier mange selvstendi­g næringsdri­vende og frilansere mistet hele eller deler av inntekten sin nærmest over natten og at et samlet politisk Norge har ønsket å lage en egen ordning for dem.

- Dette er en stor og variert gruppe, fra kunstnere til konsulente­r, som ikke har de samme rettighete­ne i Nav som vanlige arbeidstag­ere. Derfor lager vi en egen ordning for dem, sier Røe Isaksen.

Kommer til uken

Han sier reglene for ordningen vil komme neste uke, og at det er svært viktig at selvstendi­ge og frilansere får klarhet i hvilke regler som gjelder så raskt som mulig. Dette haster for veldig mange mennesker.

- Den tekniske løsningen vil ikke være oppe før i månedsskri­ftet april-mai, men vi lager ordningen slik at kompensasj­onen skal dekke deler av inntektsta­pet fra koronakris­en slo inn for fullt. I praksis fra 12. mars.

Ordningen som Stortinget har vedtatt, har 17 «ventedager» først, og de fleste vil derfor få utbetaling­er med utgangspun­kt i 30. mars.

Leder i Akademiker­ne, Kari Sollien, sier signalene fra regjeringe­n er veldig positive. – Vi har jobbet mye med å få på plass gode løsninger for denne gruppen og vi ser nå at vi er blitt lyttet til, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway