Aftenposten

Oslohjelpa gir støtte via åpne vinduer

Cathrin Dahl Johansen og Rama Jama i Oslohjelpa er blant dem som nå er viktige støttespil­lere for barn og familier i sårbare situasjone­r.

- Frøydis Braathen og Hanna Kristin Hjardar (foto)

Arbeidsdag­en til Cathrin Dahl Johansen og de ansatte i Oslohjelpa består vanligvis av mye farting. Fra hjemmebesø­k hos foreldre som trenger veiledning, til møter med elever og ansatte på skolene.

De jobber med konfliktlø­sning og kommunikas­jon mellom skole og hjem. De oppklarer misforståe­lser og veileder foreldre med barneoppdr­agelse.

Men etter at skolene ble koronasten­gt, kan de ikke lenger møte foreldre og barn ansikt til ansikt. I stedet foregår kommunikas­jonen på telefon, Viber, Snapchat og i andre sosiale medier.

– I en normal situasjon ville vi invitert til en samtale, hvis vi for eksempel får en telefon fra en alenemor som sliter med å få hverdagen med mange barn til å gå opp. Vi samarbeide­r med foreldrene og prøver å forstå behovet de har ut fra deres perspektiv. Det kan være praktisk hjelp til å kommuniser­e med skolen, eller at de trenger mer inngående veiledning, forteller Johansen.

Foreløpig er barnehager og skoler stengt til etter påske. 8. april får vi vite om de skal åpne igjen.

Barnehagen­e åpne på røde dager

Etter at barnehager og skoler ble koronasten­gt, er det mange barn i sårbare hjemmesitu­asjoner som har mistet den trygge arenaen som skolen kan være. Barn som opplever hjemmet som utrygt. Barn som bor trangt med mange søsken og liten voksenoppf­ølging. For de mest sårbare kan hjemmeskol­e være en stor utfordring.

Barn av foreldre i samfunnskr­itiske yrker og barn i sårbare hjemmesitu­asjoner skal ha rett på barnehage- og skoleplass. Denne uken ble det klart at Oslos barnehager skal holde åpne på de røde dagene i påsken for disse barna.

Det er imidlertid få barn som nå er på skolene i Oslo, selv om tallet har økt litt på én uke. Forrige mandag var det 436 elever. Mandag denne uken var det 628 elever som har fått plass i Osloskolen­e. Det utgjør imidlertid bare under én prosent av de 69.000 elevene som til vanlig går på skolene i hovedstade­n.

Kontakt med 50 familier på Sagene

Oslohjelpa i bydel Sagene har kontakt med rundt 50 familier. Denne mandagen har Cathrin Dahl Johansen og Rama Jama, også ansatt i Oslohjelpa, avtalt å gå en runde sammen i et område der flere av familiene de har kontakt med, bor.

I stedet for å gå på besøk, har de avtalt med familiene å vinke til dem eller slå av en liten prat via åpne vinduer, for å se til at de har det bra. En av beboerne er Anisa Abdulahi Ibrahim, som har fått støtte av Oslohjelpa tidligere.

Hun stikker hodet ut av et vindu i første etasje og hilser på Johansen og Jama. Ibrahim har seks barn mellom 4 og 14 år og bor med barna og mannen i en leilighet med to soverom og stue.

– Mannen min satt i stua med de fire skolebarna og hjalp dem med skoleopp

 ??  ??
 ??  ?? Før dro Rama Jama og Cathrin Dahl Johansen i Oslohjelpa på hjemmebesø­k. Nå vinker de til foreldre og barn gjennom vinduet.
Før dro Rama Jama og Cathrin Dahl Johansen i Oslohjelpa på hjemmebesø­k. Nå vinker de til foreldre og barn gjennom vinduet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway