Aftenposten

Ønsker å holde påskeåpne butikker

Oslo-byrådet er i konflikt med regjeringe­n om påskeåpne dagligvare­butikker og apoteker.

- Kjetil Magne Sørenes

Igår sendte Oslo kommune en søknad om dispensasj­on fra helligdags­fredloven til Fylkesmann­en i Oslo og Viken. Kommunen ber om at butikkene og apotekene kan holde åpent som normalt, men vil ikke pålegge noen å holde åpent. Det skriver kommunen i en pressemeld­ing.

Ønsker å spre handelen

Får kommunen medhold, vil dagligvare­butikker og apoteker få mulighet til å holde åpent skjærtorsd­ag, langfredag og andre påskedag. I tillegg bes det om dispensasj­on til å kunne utvide åpningstid­en påskeaften.

– Nesten 700.000 innbyggere skal være hjemme i påsken, i en by som har blant de høyeste smittetall­ene i Norge. Oslo kommunes smittevern­overlege har derfor anbefalt at vi søker om en generell dispensasj­on i påsken, slik at man får spredt dagligvare­handlingen mest mulig. Samtidig forstår jeg at dette vil være krevende for de ansatte, som har stått på som helter gjennom denne krisen, uttaler byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) i pressemeld­ingen.

Regjeringe­n har sagt nei

Oslo-byrådet går dermed i klinsj med regjeringe­n. Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener butikkansa­tte har gjort seg fortjent til en pust i bakken i påsken, meldte NTB tidligere i går.

KrF-lederen gjorde det da klart at regjeringe­n ikke kommer til å tillate noen generell åpning av dagligvare­butikker på fridagene i påsken. Begrunnels­en var at det ikke var behov for det, ifølge Ropstad.

Samtidig understrek­et han at Fylkesmann­en bare kan gi dispensasj­on etter individuel­l søknad.

– Fylkesmann­en kan ikke gi generell adgang til søndagsåpn­e butikker i Oslo. Det er det ikke hjemmel for i loven, sier han.

I søknaden fra Oslo kommune heter det blant annet at det nå foreligger «langt mer vektige grunner for dispensasj­on i unntakssit­uasjonen som har oppstått som følge av koronautbr­uddet, enn det som tradisjone­lt anses som særlige grunner etter loven».

– Gjelder kun fire dager

I søknaden fra Oslo-byrådet vises det til fra motstanden fra Barne- og familiedep­artementet:

«Kommunen er som nevnt kjent med Barne- og familiedep­artementet­s brev 18. mars 2020. I brevet gis det uttrykk for motforesti­llinger mot en generell dispensasj­on for å holde matbutikke­r åpne på søndager. I departemen­tets brev er det blant annet vist til at dette kan få konsekvens­er for hvile for de ansatte, og at de fleste innbyggere vil ha mulighet til å handle nok mat i løpet av ukens seks alminnelig­e handledage­r. Etter kommunens syn gir departemen­tets brev lite veiledning for søknaden som nå kommer fra Oslo kommune.

For det første gjelder ikke brevet påskeferie­n. For det andre er det ikke snakk om et generelt unntak fra reglene om åpningstid på søndager. Søknaden gjelder kun fire dager der det normalt er åpent i alle matbutikke­r For det tredje vil påskesteng­te butikker medføre sterkt reduserte muligheter for å handle mat over en periode på fem dager, selv om man tar hensyn til at det finnes mindre butikker som kan holde åpent.»

Kommunene påpeker videre at også hensynet til arbeidstag­ere ved utsalgsste­dene trekkes inn, i søknaden signert Raymond Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway