Aftenposten

Syke pasienter med demens kan stenges inne på rommet

Koronasmit­tede med demens kan nå låses inne. Det gis vide fullmakter til lokale sykehjem for beboere som ikke forstår at de må isoleres. Ekspert på eldremedis­in er skeptisk til om dette er den beste løsningen.

- Sveinung Berg Bentzrød, Tine Dommerud og Signe Dons (foto)

B

eboere på sykehjem og i omsorgsbol­iger er blant de hardest rammede under koronakris­en. Pårørende nektes besøk. Ansatte testes for å unngå at de sprer smitte. Men hva gjør man om beboere ikke evner å følge reglene, eller nekter, fordi de er syke med demens?

80 prosent av beboerne på norske sykehjem har demens. Torsdag kveld var syv langtidsbe­boere ved sykehjem i Oslo døde på grunn av koronaviru­set.

Skedsmotun bo- og behandling­ssenter bruker nå tvang.

Gjennom kommuneleg­en i Lillestrøm har de rapportert om en smittet beboer som «har en adferd som preges av stor motorisk uro og demens, samt manglende evne til å la seg korrigere av pålegg om begrensnin­g i bevegelse i og utenfor institusjo­n».

I et brev til landets fylkesmenn skriver Helsedirek­toratet at de får henvendels­er fra flere kommuner og fylker om flere slike tilfeller.

– Dette problemet kan bli stort hvis det blir utbredt smitte på sykehjem, sier assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad.

Ble isolert på eget rom

Smittevern­loven åpner for hastevedta­k om å isolere vedkommend­e. Lillestrøm tok kontakt med Ahus for å få hjelp. Men sykehuset ville ikke ta imot pasienten fra Skedsmotun, går det frem av et brev fra kommuneleg­e Hedi Anne Birkeland til Helsedirek­toratet.

Av hensyn til smittefare­n ble vedkommend­e derfor isolert på eget rom.

Det er nettopp ved slike akutte tilfeller at det nå gis fullmakt til å bruke tvang, i en veileder Helsedirek­toratet har gått ut med.

Frivilligh­et skal prøves først

Veilederen gir fullmakt til å bruke tvang når det gjelder personer som ikke kan eller vil følge smittevern­regler knyttet til hygiene.

Reglene gjelder spesielt personer med demens eller utviklings­hemning i sykehjem, omsorgsbol­iger og bofellessk­ap.

Før det brukes tvang skal frivilligh­et forsøkes.

I et følgebrev til fylkesmenn­ene gis det detaljert informasjo­n om hvordan hvert tilfelle skal håndteres, ut fra hvor bevegelige, bevisste og mottagelig­e pasientene er.

Påpekte svikt på svikt

Det Lillestrøm i praksis gjorde, var å søke om umiddelbar godkjennin­g av Skedsmotun bo- og behandling­ssenter som institusjo­n for tvungen isolasjon.

Kommuneleg­ene, Hedi Anne Birkeland og Bettina C. Fossberg, viste til at «man har nådd stadiet for kriseprege­t situasjon som følge av alvorlig utbrudd av Covid-19». De viste til at systemet som loven sier at de skulle bruke, ikke fungerte:

• Det er ikke opprettet «særlige midlertidi­ge institusjo­ner for å gjennomfør­e isolasjon», slik andre land har gjort.

• Helsedepar­tementet skal stille krav til fysiske og faglige forhold ved institusjo­ner hvor isolering skal gjennomfør­es, men det finnes ikke beskrivels­er av hvordan dette skal skje.

• Det beste for personer med demens er å ikke bli flyttet fra vante og trygge omgivelser.

Altså måtte pasienten isoleres på rommet sitt.

Jeg tror på å forsøke å ha en ansatt sammen med en smittet, at kontaktmen­gden må begrenses

– Svært krevende å isolere pasienter

Skedsmotun bo- og behandling­ssenter har 100 plasser. 36 er tilrettela­gt for personer med demens, seks for beboere som også har adferdsfor­styrrelser.

– Får man smitte inn på en institusjo­n med pasienter med demens, kan det plut

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway