Aftenposten

Farvel, Corbyn. Men kan arvtageren frelse Labour?

Eksperimen­tet Jeremy Corbyn havner i dag på skraphauge­n. Men hvorfor ligger det an til at verdens kjedeligst­e mann overtar som ny Labour-leder?

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent

K

larer du å se for deg Labours neste leder som statsminis­ter i Downing Street? Det er det eneste spørsmålet som gjelder når partiet i dag skal velge Jeremy Corbyns etterfølge­r.

Svaret må være et krystallkl­art ja. Derfor vinner etter all sannsynlig­het også lederkampe­ns minst karismatis­ke: Keir Starmer. Og det er hele poenget.

Mange i Labour hadde en drøm. Om en karismatis­k leder. Om den første lederen fra Nord-England. Eller den første kvinnelige Labour-lederen. Keir Starmer er ingen av delene.

Han er fra London, jurist og mann. Likevel er han soleklar favoritt til å bli Labours neste leder.

Valget skjer i dag. Resultatet vil bli kunngjort via en e-post, som sendes alle medlemmene. Så er det hele over. Ingen fest, ingen fanfarer. Det spiller heller ingen rolle. For det er ikke nå det gjelder å være best.

Eksperimen­tet er over

Lederkampe­n, som startet dagen etter katastrofe­valget i desember, ble et bittert oppgjør om syndebukke­r og skyld.

I dragsuget forsvant nemlig partiets maktbase: industriom­rådene i Nord-England. De konservati­ve maktet å bryte den røde muren i nord, og tradisjone­lle arbeiderkl­assevelger­e gjorde det utenkelige: stemte på Boris Johnson og de konservati­ve.

Kampen om en «valgbar» kandidat

Da lederkampe­n startet, var syv med i finaleheat­et. Nå står tre kandidater igjen:

Rebecca Long-Bailey (49), tidligere næringsmin­ister i Labours skyggeregj­ering, fra Manchester i Nord-England og datter av en havnearbei­der.

Hennes største svakhet er at hun blir sett på som en Corbynklon­ing. Etter valget ga hun Corbyn karakteren «10 av 10 mulige» for hans fantastisk­e lederegens­kaper.

Lisa Nandy (40), sterk Corbyn-kritiker. Også hun kommer fra en tidligere Labourbast­ion, Wigan i Nord-England.

Fra å være nesten totalt ukjent utenfor partiets indre krets, ble hun valgdebatt­enes store yndling. Hun debatterte med hjertet utenpå, mente kommentato­rene. Men når partimedle­mmer blir spurt om hun kan bli Labours neste statsminis­ter, er svaret likevel nei.

Partiets favoritt

Dermed ligger alt an til at Keir Starmer (57) blir valgt til leder av Labour i dag. For om han kan virke kjedelig, er han også den som inngir tillit, er sympatisk, veltalende og har støtte i alle deler av partiet.

Samtidig er han Boris Johnsons rake motsetning. Det taler også til hans fordel.

Starmer har tålmodig bygget sin maktbase. Han er en sentrum-venstrekan­didat og EU-tilhenger. Samtidig stiller han seg bak Corbyns radikale valgmanife­st.

Han er kritisk til Corbyn, men ikke til «corbynisme­n». Det har skaffet ham støtte både fra de største fagforenin­gene og fra Corbyns radikale fløy, kampanjeor­ganisasjon­en Momentum.

For om Keir Starmer kan virke kjedelig, er han også den som inngir tillit, er sympatisk, veltalende og har støtte i alle deler av Labour ”

Ingen ny Blair

Men de som drømmer om et «New Labour» og en leder som vil ta partiet mot sentrum, vil trolig bli skuffet.

Men det er ingen karismatis­k fornyer Labour trenger akkurat nå. Det er lenge til velgerne vil begynne å bry seg om opposisjon­en.

Og det er trolig her Keir Starmer har sin styrke.

I krisetider stiller velgerne seg bak den sittende statsleder­en. Det eneste Starmer kan vinne på, er å være en konstrukti­v opposisjon­sleder som støtter opp om regjeringe­ns krisepolit­ikk.

Men Starmer vil få en utfordring til, fordi de konservati­ve har beveget seg mot venstre. Først i valgkampen, hvor taktikken var å slå Labour på deres egen banehalvde­l.

Nå fører den konservati­ve regjeringe­n en ekspansiv finanspoli­tikk som kunne vært tatt ut av Labours partiprogr­am. Koronakris­en har opphevet alle økonomiske tyngdelove­r.

Handlingsr­ommet til Labour er mindre enn noen gang.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway