Aftenposten

Ungarn kan bli EUs første diktatur

- Csilla Czimbalmos, avdelingsl­eder, Avdeling for Sentral og Øst-Europa, Den norske Helsingfor­skomité

N

år koronakris­en er over, kan Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán ha gjort landet om til EUs første diktatur. Ingen bør være overrasket over det. De siste årene har flere pekt på faren for at det kan oppstå et diktatur i hjertet av Europa. Jeg tror dessverre snakket om denne faren ikke har vært overdrevet.

Selv hvis vi ser bort fra den siste tidens utvikling i Ungarn, der det ungarske parlamente­t nylig vedtok en kriselov som gir statsminis­teren utvidede fullmakter til å bekjempe koronaviru­set, har utviklinge­n helt siden statsminis­terens parti, Fidesz, kom til makten i 2010, pekt i én retning: At landet til slutt ville ende opp som et diktatur – hvis ingen satte landet under et sterkere press utenfra.

Den nye kriseloven gir regjeringe­n mulighet til å styre ved dekret, noe som gjør det ungarske parlamente­t overflødig.

Den som sprer «falske nyheter» om koronapand­emien og måten regjeringe­n håndterer krisen på, risikerer fem års fengselsst­raff. Den som protestere­r eller motsetter seg isolasjon eller karantene, risikerer flere års fengselsst­raff. Og verst av alt, loven har ingen tidsbegren­sning.

Slik loven er formulert, åpner den for misbruk til ikke bare å bekjempe koronaviru­set, men også de siste opposisjon­elle røstene i landet.

Strammer grepet om opposisjon

Det er ingenting ved Viktor Orbáns maktmisbru­k så langt som gir grunn til å tro at han vil opptre annerledes, mer demokratis­k og inkluderen­de nå.

Loven ble vedtatt mandag denne uken, men visestatsm­inisteren har allerede fremmet en rekke dekretfors­lag som ikke har noe med koronaviru­set å gjøre. Et av forslagene øker statlig kontroll og oversyn over alle teatre.

Et annet annullerer et vedtak gjort av det opposisjon­elle bystyret i Budapest om å stoppe utbygging av et parkområde i byen. Dette har lenge vært et omstridt utbyggings­prosjekt i regi av Orbán-regjeringe­n, som byens befolkning ikke vil ha, og som bystyret i Budapest satte en stopper for. Nå blir altså dette omgjort på grunn av kriseloven.

Et forslag forbyr kjønnsbytt­e og slår fast at et barns kjønn er definert ved fødsel basert på en medisinsk undersøkel­se og ikke kan endres senere.

Det er vanskelig å se relevansen til koronapand­emien i disse forslagene, bortsett fra at pandemien gjør det mulig for Orbán å stramme grepet om makten ytterliger­e.

Noen politikere beskriver denne utviklinge­n som «skremmende». Det er trist å se. Vi burde være langt forbi den fasen, langt forbi å være bekymret, skremt og sjokkert. Ja, det er sant at denne utviklinge­n har skjedd gradvis, men den har vært rett foran øynene våre i hele ti år.

Underminer­t rettsstat og medier

Etter at Fidesz kom til makten i 2010, har de gått systematis­k til verks for å sentralise­re makten.

De har raskt endret grunnloven uten konsultasj­oner og innspill fra andre partier og fagekspert­er. De har fylt Konstitusj­onsdomstol­en med lojale personer og har byttet ut om lag 200 dommere med lojale støttespil­lere. Påfølgende lovendring­er har bare forsterket regjeringe­ns kontroll over justissekt­oren og underminer­t rettsstate­n.

Selv om regjeringe­n hittil har unngått fengsling av journalist­er, noe som er vanlig i autoritære regimer, har den hele tiden fulgt en klar strategi for å eliminere den kritiske pressen gjennom en bevisst manipuleri­ng av mediemarke­det. Fra å innføre en ny medielov i 2011 har de gått så langt som å ha kontroll på om lag 90 prosent av landets medier gjennom en stiftelse.

Effekten er en underminer­ing av mediefrihe­ten og medieplura­lismen.

Jeg er redd for at et annet virus kommer til å spre seg blant oss – et autoritært virus ”

Kneblet sivilsamfu­nn og akademia

Organisasj­oner som jobber med grunnlegge­nde rettighete­r, demokratiu­tvikling, utsatte grupper som seksuelle minoritete­r, hjemløse eller flyktninge­r, blir stadig utsatt for trakasseri­ng, svertekamp­anjer og angrep.

En tilpasset versjon av den russiske «utenlandsa­gentloven» stigmatise­rer organisasj­oner som mottar støtte fra utlandet, og pålegger dem en «innvandrin­gsskatt». En annen spesiallov utestengte i praksis Det Sentral-Europeiske Universite­tet (CEU) fra Ungarn.

Akademisk frihet ble innskrenke­t ved å underlegge forsknings­institusjo­ner og Vitenskaps­akademiet en regjerings­styrt etat. Kjønnsstud­ier ble lagt ned. Forsamling­sfrihet og akademisk frihet ble kastet på bålet, og med det ble også demokratie­ts voktere kneblet.

Så vil kanskje noen si at dette er en demokratis­k valgt regjering. Men er den virkelig det? Statsminis­teren har misbrukt tilliten velgerne ga ham i 2010 til å sentralise­re all makt rundt seg og sine og endre valglovene for å sikre at han blir ved makten. Endringene som ble gjort før valget i 2014, resulterte i at partiet både da og i 2018 klarte å beholde flertallet med litt flere stemmer enn den gangen de tapte valget i 2002.

Organisasj­onen for sikkerhet og samarbeid i Europa beskrev valget i 2018 som fritt, men ikke rettferdig. Opposisjon­en var stadig hindret fra å drive effektiv valgkampan­je, grensen mellom regjering og parti ble visket ut, og journalist­er ble tvunget til selvsensur av frykt for represalie­r eller å miste jobbene sine.

Orbáns nasjonsbyg­gingsprosj­ekt har fulgt et klassisk mønster: Finn en ytre fiende, definer nasjonen ut fra den, og definer deg selv som nasjonens øverste beskytter.

Utsatte grupper trusler mot nasjonen

I tur og orden er utsatte grupper blitt tillagt rollen som nasjonens fiende. Fra rom, fattige, bostedsløs­e, lhbt, flyktninge­r, filantrope­n George Soros til Brussel og EU, alle blir definert som trusler mot nasjonens eksistens.

Det var flyktningk­risen som virkelig fikk

regjeringe­n til å kaste alle forestilli­nger om humanitet og demokrati, og vise sitt sanne, autoritære ansikt. Den «kristne» nasjonen måtte forsvares mot invaderend­e og undertrykk­ende religioner, særlig islam. Unntakstil­standen innført som følge av denne krisen i 2016, er fortsatt gjeldende selv om det knapt er flyktninge­r ved Ungarns grenser. Loven skulle kun gjelde i seks måneder, men den ble forlenget, sist nå i mars.

Det er ingen flyktningk­rise i Ungarn i dag, men regjerings­drevne «informasjo­nskampanje­r» om flyktninge­r som kan invadere landet, pågår fortsatt. Man finner alltid et påskudd for å forlenge unntakstil­standen.

Orbáns etterlengt­ede krise

Statsminis­ter Orbán har jobbet målrettet for å sentralise­re makten de siste ti årene. Nå har han med kriseloven mot koronaviru­set sementert sin sentralise­rte makt.

Lovens forsvarere argumenter­er med at den når som helst kan oppheves. Det er vanskelig å se at dette parlamente­t, med dagens sammensetn­ing som har stemt for loven, vil gi statsminis­teren hodebry med det første. Han trenger ikke en gang å bekymre seg for neste valgperiod­e, ettersom det ikke er mulig å avholde valg så lenge kriseloven er i kraft.

I likhet med unntakstil­standen som ble innført i 2016, vil kriseloven også kunne holdes i live på ubestemt tid. For selv om viruset etter hvert kommer under kontroll, vil regjeringe­n i lang tid kunne definere det som en trussel fra utlandet. Den har allerede definert flyktninge­ne som en helserisik­o som kan ta med seg ukjente virus til Europa.

Så lenge det er en minste mulighet for at flyktninge­r kan komme mot Europa, vil kriseloven kunne oppretthol­des.

Europa har fomlet for lenge med å håndtere det demokratis­ke underskudd­et i Ungarn. Koronakise­n har gitt regjeringe­n en uventet mulighet til å gravlegge demokratie­t. Men alt håp er ikke ute.

Mens kampen mot koronaviru­set pågår for fullt på sykehusene, må det også føres en kamp på demokratie­ts fronter. Når krisen blir kynisk utnyttet for å undergrave demokratis­ke prinsipper, kan ikke Europa lenger sitte og være «bekymret» over situasjone­n i Ungarn.

Pengestrøm­men fra Brussel må stoppe, og et knippe av medlemslan­d i Europaråde­t må stille Orbans regjering for Den europeiske menneskere­ttsdomstol. Om europeiske land nå ikke står sammen og forsvarer de verdiene vi holder kjær, er jeg redd for at et annet virus kommer til å spre seg blant oss – et autoritært virus.

Når får vi se det neste demokratis­ke valget i Ungarn? Det er et åpent spørsmål.

 ?? Foto: Csaba Krizsan/ MTI/NTB scanpix ?? Militæret patruljere­r i den ungarske byen Györ mandag 23. mars. Om europeiske land nå ikke forsvarer de verdiene vi holder kjær, er jeg redd for at et annet virus kommer til å spre seg blant oss, skriver Csilla Czimbalmos.
Foto: Csaba Krizsan/ MTI/NTB scanpix Militæret patruljere­r i den ungarske byen Györ mandag 23. mars. Om europeiske land nå ikke forsvarer de verdiene vi holder kjær, er jeg redd for at et annet virus kommer til å spre seg blant oss, skriver Csilla Czimbalmos.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway