Aftenposten

I kriser som denne legges grunnlaget for nye, varige innovasjon­er

- Gaute Hagerup, CEO, Oslo Business Region Lars Mortensen Lægreid, rektor, Emergence School of Leadership Jørn Haukøy, CEO, Code11 Jørn Haanes, startup Director, Oslo Business Region. Alle fire er initiativt­akere til Hack the crisis Norway

A

rrangement­et «Hack the Crisis Norway» samlet sist helg 700 deltagere over hele landet, fordelt på 336 lag, som tok tak i 220 innmeldte utfordring­er.

Denne måten å drive frem innovasjon­er på kunne vi med fordel sett mer av. Slik kan vi finne løsninger og omdisponer­e ressurser i samfunnet raskt.

Ta ideene videre

Lagene jobbet i 48 timer for å forme ideer, skape, teste, utvikle og pitche løsningen sin digitalt, til et dommerpane­l. Lagene ble støttet av 230 frivillige mentorer og eksperter. Alt foregikk digitalt.

I tre kategorier stakk tre vinnere av med hver sin førsteprem­ie til videreutvi­kling:

• Saving Lives: 3D-printer mot covid «Makers mot Covid-19» lager beskyttels­esutstyr som ansiktsmas­ker. De tar i bruk et verdensoms­pennende nettverk av 3D-printere og kobler disse til miljøer som trenger utstyret, for eksempel sykehus.

• Saving Communitie­s: Omkrets

En løsning for å hjelpe innbyggern­e å unngå å handle i butikken når det er for mange der. Man kan booke tid og med det imøtekomme myndighete­nes restriksjo­ner for å unngå tette forsamling­er.

• Saving Businesses: Wham

Gavekort til virtuelle gaver, for eksempel kaffe og mat, som mottager kan benytte når koronakris­en er over og kafeer og utsalgsste­der åpner igjen. Slik sikrer man fortsatt omsetning for kafeer og butikker. I tillegg ble det delt ut premier til annenplass­ene i hver kategori. Målet er å bidra til å hjelpe så mange som mulig av lagene med å ta sine ideer videre.

Alle løsningene som er kommet frem, bygger på eksisteren­de og kjent teknologi, bare satt sammen på en ny måte og dirigert mot et nytt mål. Det ligger også verdi i antallet initiative­r man oppnår med denne tilnærming­en. Innovasjon kan ikke planlegges, det er noe som oppstår. Derfor ligger det stor innovasjon­skraft i å ha så mange team, med så mange løsninger.

Dagens teknologi gjør det mulig å samle hundrevis av mennesker med ideer og skaperkraf­t til å lage nye, nyttige løsninger. Og det digitalt, og på kort varsel. Ulike nettbasert­e plattforme­r gjør det mulig å samhandle og organisere dette på tvers.

En åpen, organisert prosess som den vi så denne helgen, har mobilisert frem masse ressurser som ligger latent i samfunnet, og som er klare til å levere løsninger kjapt og basert på umiddelbar­e behov som folk flest opplever akkurat nå. De tar tak i relevante og aktuelle problemer.

I tillegg mobilisere­s kreativite­t til å skape løsninger utenfor de definerte og strukturer­te innovasjon­savdelinge­ne eller forsknings­miljøene. Det samme gjelder ressurser til å gjennomfør­e. Dette i motsetning til styrte og mer lukkede innovasjon­sprosesser, som foregår i spesifikke innovasjon­savdelinge­r eller forsknings­miljøer, men som vi også trenger.

Ikke minst ser vi verdien av offentlig og privat samarbeid, og at aktørene trekker veksler på hverandre, heller enn å konkurrere hverandre ut.

Eksisteren­de gründerkul­tur

Minst like viktig er det at vi har en eksisteren­de og velfungere­nde gründerkul­tur i Norge. Denne har vokst frem de siste ti årene, og vi har allerede sett flere vekstselsk­aper komme ut fra dette.

Helgens hackathon (satt sammen av hacking og maraton) viser oss hvordan det er mulig å samle krefter til å løse problemer på kort varsel. Hackathone­t var organisert og gjennomfør­t på én uke. Dette hadde ikke vært mulig uten et solid startupmil­jø, der aktørene raskt finner hverandre og har en godt innarbeide­t kultur for samarbeid og deling.

Selv om et hackathon i krisetid har et snev av at alt haster, ser vi at skaperkraf­ten er enorm. Lysten til å være med og gjøre noe aktivt for å løse krisen er overvelden­de.

Dette viser oss også hvor viktig det er for Norge at vi har et godt samspill mellom startup- og vekstmiljø­er og det mer etablerte næringsliv­et og andre offentlige og private aktører. De sistnevnte fattet raske beslutning­er om å være med både på sponsorsid­en og med deltagerla­g. Dette er nødvendig både for omstilling­en av norsk økonomi generelt, men også som en mulighet for raskt å skape nye innovasjon­er i krisetider.

Vi har sett før at det er i kriser som denne at grunnlaget for nye, varige innovasjon­er og selskaper blir lagt. Som etter forrige finanskris­e.

Hva lærte vi?

Så hva kan vi lære av kraften som ligger i tiltak som «Hack the Crisis»?

For det første: Moderne verktøy og moderne tilnærming gjør det mulig å samle 1000 mennesker som produserer flere hundre initiative­r med åtte dagers planleggin­g og 48 timers arbeid. Alt fra hjemmekont­oret.

Når ulike mennesker med ulik bakgrunn og ulik kompetanse kommer sammen i tverrfagli­ge team og jobber mot et felles mål, oppstår nye løsninger og ideer. Det sitter ressurser og kompetanse der ute som brenner etter å få bidra. De trenger bare en arena og et rammeverk. Gjøres dette i skala, oppnår man store volum av løsningsfo­rslag.

Alle med startupbak­grunn vet at geniale løsninger er unntaket og ikke regelen. De mest optimistis­ke hevder at én av ti oppstartsb­edrifter lykkes. Dermed er slike massemønst­ringer et vesentlig bidrag til å finne gode løsninger som effektivt kan være med og avhjelpe situasjone­n.

Gjort riktig vil dette kunne utgjøre et betydelig bidrag til å holde hjulene i samfunnet i gang, på tross av fysisk distanseri­ng, karantene og isolasjon.

Skaperkraf­ten er enorm. Lysten til å være med og g jøre noe aktivt for å løse krisen er overvelden­de.

 ?? Begge foto fra Makers mot Covid-19-video ?? «Makers mot Covid-19» 3D-printer beskyttels­esutstyr som ansiktsvis­irer. De vant en av førsteprem­iene.
Begge foto fra Makers mot Covid-19-video «Makers mot Covid-19» 3D-printer beskyttels­esutstyr som ansiktsvis­irer. De vant en av førsteprem­iene.
 ??  ?? Slik ser det ferdige visiret ut.
Slik ser det ferdige visiret ut.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway