Aftenposten

Arbeidsgiv­ere trenger din flerkultur­elle bakgrunn

- Kimiya Sajjadi (21), daglig leder, Big Enough Global

S

om minoritet i Norge har du sikkert hørt at det er vanskelige­re for deg enn etnisk norske å få drømmejobb­en. Kanskje er du også en av dem som har opplevd at din annerledes­het i form av utseende og kultur, har vært en byrde.

Utsagnene og opplevelse­ne er med på å bryte ned selvtillit­en og kan føre til at man senker ambisjonen­e. Det bør ikke være slik. Derfor skal jeg lære deg hvordan du kan bruke din flerkultur­elle bakgrunn som en styrke i arbeidsmar­kedet.

Verdien av mangfold

Forskning viser at arbeidsgiv­ere foretrekke­r kandidater som liker dem selv. Mitt inntrykk etter å ha snakket med flere bedriftsle­dere, er at de ikke forstår hvordan man skal lede flerkultur­elle, og at dette er årsaken til at de foretrekke­r å ansette likesinned­e.

Samtidig viser flere rapporter at bedrifter med etnisk mangfold, har større økonomisk vekst enn de som ikke har det. Denne økonomiske veksten forutsette­r at bedriften vet hvordan de skal lede flerkultur­elle. Så lenge ikke norske bedrifter forstår hvilke ressurser som kommer med mangfold, vil de heller ikke ha motivasjon til å jobbe for det.

Hva kan du gjøre?

Du må bli bevisst på hva din flerkultur­elle kompetanse er og hvordan en bruker den for å skape verdi for bedriften.

Din flerkultur­elle kompetanse er den forståelse­n du har av både din og den norske kulturens sosiale normer. Denne forståelse­n gir deg bedre forutsetni­nger for å forstå mennesker fra samme kultur som deg, men også flerkultur­elle minoritete­rs behov og hvordan man best kan kommuniser­e med dem.

Forstår du et menneskets behov, vet du hva du skal tilby. Hvis du er flink til å kommuniser­e, får du lettere folk med deg. Mennesker utgjør bedriftens klienter, ansatte og de talentene bedriften er ute etter. Det å få kunder, ha ansatte som trives og tiltrekke talenter til bedriften er det som skaper økonomisk vekst.

Vis hva du er god for

Nå som du vet hvordan du kan bruke din flerkultur­elle bakgrunn for å skape verdi for bedriften, er det viktig at du forklarer det for din potensiell­e arbeidsgiv­er. Da vil du gi dem motivasjon­en de trenger for å lære om ledelse av flerkultur­elle minoritete­r.

Det er ingen tvil om at bedrifter har ansvar for ikke å diskrimine­re. Men poenget med denne informasjo­nen er å vise deg at de trenger din kunnskap, din drivkraft og ditt engasjemen­t for å forstå hvorfor og hvordan de kan endre på det.

Du må bli bevisst på hva din flerkultur­elle kompetanse er ”

 ?? Foto: Shuttersto­ck / NTB scanpix ?? Så lenge ikke norske bedrifter forstår hvilke ressurser som kommer med mangfold, vil de heller ikke ha motivasjon til å jobbe for det, skriver Kimiya Sajjadi (21), daglig leder, Big Enough Global.
Foto: Shuttersto­ck / NTB scanpix Så lenge ikke norske bedrifter forstår hvilke ressurser som kommer med mangfold, vil de heller ikke ha motivasjon til å jobbe for det, skriver Kimiya Sajjadi (21), daglig leder, Big Enough Global.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway