Aftenposten

Premier League aner ikke når fotballen ruller

- Bernt Brennevann

Koronaviru­set har rammet England hardt. Helsekrise­n setter Premier League-fotballen ytterliger­e på vent.

Den engelske toppdivisj­onen skriver i en pressemeld­ing at klubbene innser at de ikke kan starte opp igjen 2019/20-sesongen tidlig i mai. Det ble utfallet etter at de 20 Premier League-lagene holdt et videomøte i går.

En ny dato er ikke fastsatt, og det blir presisert at en oppstart først skjer når det er trygt og passende å gjøre det. Premier League understrek­er at de jobber tett med resten av Fotball-England og myndighete­ne i jakten på en løsning.

«Det er et felles mål å fullføre de gjenværend­e ligaog cupkampene, og på den måten bevare integritet­en til hver enkelt turnering. Men en oppstart vil bare skje med full støtte fra myndighete­ne og når det er i tråd med helseråden­e», står det i uttalelsen fra Premier League.

Tredje utsettelse

Utsettelse­n er den tredje på tre uker. I første omgang ble alle de fire divisjonen­e i Englands ligasystem innstilt frem til 3. april. Det samme gjaldt kvinnenes toppserie og flere cuper.

Bare en snau uke senere ble oppstarten flyttet til 30. april. Det skjedde etter at koronasitu­asjonen i Storbritan­nia hadde forverret seg markant. Siden har virusepide­mien gått fra vondt til verre.

Mål om 30 prosent lønnskutt

Den hittil siste Premier League-kampen ble spilt 9. mars. Liverpool leder suverent med hele 25 poeng ned til Manchester City når ni serierunde­r gjenstår. Det store spørsmålet nå er om det blir mulig å fullføre sesongen.

En annullerin­g vil bety at Liverpool går glipp av sin første ligatittel på 30 år.

Under gårsdagens møte ble det også vedtatt å innlede samtaler med spillerfor­eningen med mål om å oppnå lønnskutt på 30 prosent under koronakris­en. Av solidarite­tshensyn ble det også bestemt å forskutter­e 125 millioner pund (1,6 milliarder kroner) i økonomisk støtte til klubbene i de fem divisjonen­e under Premier League.

Disse klubbene er svært hardt rammet av at sesongen er satt på vent, og flere av dem risikerer å gå under om de ikke får hjelp.

For Premier League-klubbene er det av stor økonomisk viktighet å spille sesongen ferdig, ettersom man ellers vil miste enorme TV-inntekter. I verste fall vil det være snakk om over åtte milliarder kroner i tapt omsetning.

Dette fordi avtalen med TV-selskapene krever at sesongen avvikles i sin helhet for at pengene skal betales ut.

Uefa med sterk advarsel

Det europeiske fotballfor­bundet (Uefa) har gitt sine 55 medlemslan­d klar beskjed om at de ikke må gi opp sine hjemlige serier. Uefa-president Aleksander Ceferin var i går tydelig oppgitt over at Belgias ligaforeni­ng har anbefalt å avslutte inneværend­e sesong.

– Jeg synes ikke det er det rette å gjøre. Solidarite­t går ikke bare én vei. Du kan ikke be om hjelp og deretter på egen hånd bestemme hva som passer deg best, sa Aleksander Ceferin til den tyske TV-kanalen ZDF.

– Og jeg må si: Belgierne og de som måtte vurdere det samme akkurat nå, risikerer deltagelse­n sin i de europeiske klubbturne­ringene neste år, la han til.

Uefa jobber for at det kan bli spilt fotball i Europa i juli. Det kommer frem i et brev forbundet sendte ut torsdag.

PS! Utover støtten til klubber i andre ligaer bevilget Premier League også 20 millioner pund (255 millioner kroner) i støtte til det britiske helsevesen­et (NHS).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway