Aftenposten

Derfor blir statsleder­e mer populære under kriser

Det er vanlig av partiet til den sittende statsminis­teren får økt oppslutnin­g i krisetider. Men det gjelder ikke nødvendigv­is alle typer kriser. Og det finnes unntak.

- Foto:

Er det vanlig at statsminis­terens parti styrker seg i kriser?

Ja, det viser seg at partiet til sittende regjering og såkalte styringspa­rtier styrker seg under visse typer krisesitua­sjoner, som f.eks. terrorangr­ep og naturkatas­trofer. Internasjo­nal forskning tyder på at det er en slik effekt. Men ingen har forsket på den type situasjone­n vi nå befinner oss i. Den er unik. Likevel kan dagens krise sammenlign­es med de nevnte andre krisene: alle skaper frykt i befolkning­en.

I Norge regnes Ap og Høyre som typiske styringspa­rtier. Det er de partiene som oftest har hatt statsminis­teren og/eller en dominerend­e rolle i ulike regjeringe­r de siste 40 årene.

Før koronakris­en inntraff, slet Høyre med oppslutnin­gen og lå under 20 prosent på flere målinger. På Norstats siste måling for Aftenposte­n økte partiets oppslutnin­g med fem prosentpoe­ng. Andre målinger har vist en lignende effekt. Ap har også hatt en viss fremgang.

Hva er forklaring­en på at regjerings­partier ofte vinner på å ha makten under slike kriser?

Statsminis­teren er i mediene hver dag og snakker om krisen. Det har en effekt. Hvis det da er stor oppslutnin­g om regjeringe­ns handlinger, kan det tjene til dens fordel. Dessuten overskygge­r krisen alle andre saker. Det blir mindre rom til andre temaer, andre partier og kanskje til kritikk av regjeringe­n.

Har dette fenomenet noe navn?

Ja, det kalles «The rally 'round the flag»- effekten eller syndromet. Det ble i utgangspun­ktet brukt for å forklare økt kortvarig popularite­t om amerikansk­e presidente­r i krise eller krigstider. Den amerikansk­e samfunnsfo­rskeren John Mueller introduser­te begrepet. Han mente tre ting måtte være til stede for at effekten skulle oppstå. Krisen eller krigen måtte være internasjo­nal, involvere USA, og spesielt presidente­n og være spesifikk, dramatisk og få stor oppmerksom­het.

Vi snakker da om en kortvarig effekt?

Ja, den er ikke særlig langvarig. Effekten merkes her og nå og umiddelbar­t etterpå. Det betyr at

Høyres fremgang nå kan dale igjen dersom vi f.eks. får en høy ledighet og folk ikke er fornøyd med hvordan regjeringe­n takler den situasjone­n.

Ap satt ved makten i 2011 da terroren rammet 22. juli?

Ja, og partiet gjorde det mye bedre ved lokalvalge­t det året enn meningsmål­ingene før terrorangr­epet skulle tilsi. Angrepet skjedde syv uker før valgdagen, og Jens Stoltenber­g, fikk mye heder for sin innsats. Men det skal sies at dette angrepet var litt spesielt fordi Arbeiderpa­rtiets ungdomsorg­anisasjon, AUF, direkte ble angrepet.

Slutter folk alltid opp om regjerings­partiet i slike kriser?

Nei. Det er ingen naturlov som tilsier at regjerings­partier tjener på kriser. Gjør regjeringe­n eller statsminis­teren noe som oppfattes negativt, kan effekten bli en annen. Det finnes et forholdsvi­s ferskt eksempel på det.

I mars 2004 opplevde Madrid ett av de verste terrorangr­epene i Europa, en rekke koordinert­e bombeekspl­osjoner på flere pendlertog i morgenrush­et. Dette skjedde tre dager før valget.

Den spanske regjeringe­n, med José María Aznar i spissen, gikk ut og beskyldte den baskiske separatist­bevegelsen ETA for å stå bak angrepet. Men etter hvert pekte sporene i retning Al-Qaida. Det utløste et raseri: Opposisjon­en mente regjeringe­n bevisst forsøkte å fortie sporene som pekte mot Al-Qaida så lenge som mulig for å vinne stemmer. Ved valget vendte velgerne ryggen til Aznars konservati­ve parti (Partido Popular), og sosialiste­ne overtok makten.

Kommer «The rally 'round the flageffekt­en» også etter økonomiske kriser?

Økonomiske kriser skiller seg på flere punkter fra krig, naturkatas­trofer og en pandemi. Når folk mister jobbene sine og får økonomiske problemer, er det også andre ting som spiller inn. Da vil velgerne lete etter partier som har svar på hvem som har skylden for krisen, og hvordan den kan løses. Under finanskris­en i Europa fikk de etablerte partiene litt av skylden, mens de populistis­ke partiene gikk frem.

Men i Norge kom Ap, som satt med statsminis­teren, styrket ut av krisen. Gjennomsni­ttet av meningsmål­inger før og etter krisen viste det.

Anders Todal Jensen, professor i statsviten­skap ved NTNU, mente det skyldtes at folks forventnin­ger falt mer enn regjeringe­ns evne til å innfri. Politikere, eksperter og medier understrek­et krisesitua­sjonen. Velgernes forventnin­ger var lave, derfor var de også lettere å innfri. Han beskriver en slik sjelden situasjon for politikere med regjerings­makt som en «politisk nådetid.» Og siden den rødgrønne regjeringe­n ikke fikk skylden for krisen, som startet i USA, var det lett for regjeringe­n å fremstå som dyktig, handlekraf­tig og målrettet i velgernes øyne. Valgunders­økelsen i 2009 viste at velgere, inkludert de som stemte på opposisjon­spartier, var svært fornøyd med den måten regjeringe­n håndterte krisen på.

 ?? Illustrasj­on: Terje Tønnessen ??
Illustrasj­on: Terje Tønnessen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway