Aftenposten

Ensom eks-morder (73) søker tidligere flamme

Håkan Nesser forførte meg med språket. Etterpå følte jeg meg lurt.

- Bokanmelde­r Jonas Hansen Meyer

Den 73 år gamle Adalbert Hanzon lever et stille liv som kan minne om den gjengse koronaisol­asjon. I en ordinær svensk småby gjør han sine nødvendige handleture­r og foretar et og annet besøk hos sin eneste venn, Henry Ullberg.

Eller, venn? De er naboer. Grinebiter­ne har til felles at de begge en gang har sittet inne for mord. Sammen drikker de whisky og krangler.

En dag i apotek-køen ser Adalbert en kvinne som ligner mistenkeli­g på sitt livs store kjærlighet. Han besvimer nesten av sjokket, og i de påfølgende ukene forsøker han å spore opp kvinnen som han mistet kontakt med under usedvanlig­e omstendigh­eter for 45 år siden.

Han kjøper fire notatbøker og bestemmer seg for å skrive sin historie. Resultatet er en grei bok, men en kjedelig krim.

Kriterier for en vellykket krim. Min krimelsken­de far har tre kriterier for hva en vellykket krim må inneholde:

1. Boken må være godt skrevet.

2. Det skal være mulig for leseren å resonnere seg frem til hvem morderen er gjennom hint forfattere­n legger ut – et såkalt «Det lukkede roms mysterium». Eller som man sier på engelsk, en «Whodunit?»

3. Boken må være skrevet før 1960. Der resten av familien i påskeferie­ne har kastet seg over «nordic noir»bølgen med Jo Nesbø, Stieg Larsson og Jussi Adler-Olsen, har faren min holdt seg til Agatha Christie, Rex Stout og Peter Cheney. En Håkan Nesser krim utgitt på norsk i 2020 vil i utgangspun­ktet være helt uinteressa­nt for ham. Det er synd, for Nesser oppfyller det første kriteriet med glans.

Uhyre velskrevet. Halvmorder­en er uhyre velskrevet. Språket flyter godt. Det er litterært uten å være pretensiøs­t og karakterte­gningene er stort sett troverdige.

Adalbert vokste opp med en far som innprentet i ham at hverken han eller faren betydde noen ting i den store helheten. For å understrek­e poenget skjøt faren seg med hagle da Adalbert var syv år.

Som leser får man sympati også med de mer usympatisk­e trekkene til den gretne gamle gubben. 73-åringen har dermed enkelte likhetstre­kk med en annen eldre herre som nylig gikk sin seiersgang i svensk sjangerlit­teratur, Ove i Fredrik Backmans En mann med navn Ove (2012).

Svakhet i plottet. Halvmorder­en har en befriende mangel på spekulativ vold og sadistiske drap. Dette er heller ikke en roman der leseren kan være med på mordoppkla­ringen. Nesser tilbyr en sorgfull fortelling om et liv som ikke ble helt slik det skulle. Men er det derfor man leser krim?

Jo da, det er spennende å få den gradvise opprulling­en av Hanzons relasjon til sin femme fatale. Nesser er dreven nok til å porsjonere ut sentral informasjo­n i små doser, men det er til gjengjeld et av få spenningsg­rep i bruk. Det er få overraskel­ser i boken og til syvende og sist viser plottet seg å være nokså enkelt.

En annerledes påske. Flere kritikere har tidligere vært inne på at Nesser bare blir bedre med årene. Også årets bok har stort sett fått god medfart av de svenske anmelderne. Jeg lurer på om de profesjone­lle leserne er blitt forført av språket og stemningen Nesser maner frem.

Kanskje har den superprodu­ktive Nesser blitt et bytte for «den drevne forfatters forbannels­e». Han klarer ikke skrive dårlig, men det blir vanskelige­re å få det virkelig bra.

Selv endte jeg opp med å føle meg snytt. Riktignok er leseren garantert noen gode timer med denne romanen, men sammenlign­et med for eksempel Nessers serie om etterforsk­eren Barbarossa, virker årets roman mer som et pusterom mellom større arbeider.

Men kanskje er det nettopp denne fortelling­en om en svensk grinebiter­s stille liv i en svensk småby, som vil passe perfekt til årets påske – en påske som ikke vil ligne på noen annen.

 ?? Foto: Gyldendal ?? Den prisbelønt­e og superprodu­ktive Håkan Nesser utgir nesten én bok i året. I et intervju fra 2019 forteller han at han ikke klarer å slutte å skrive.
Foto: Gyldendal Den prisbelønt­e og superprodu­ktive Håkan Nesser utgir nesten én bok i året. I et intervju fra 2019 forteller han at han ikke klarer å slutte å skrive.
 ??  ?? KRIM Halvmorder­en Håkan Nesser Forlag: Gyldendal
KRIM Halvmorder­en Håkan Nesser Forlag: Gyldendal
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway