Aftenposten

Sober søken etter en morder

Et stjernelag av skuespille­re viser tragediens mange sider i Tilståelse­n, en serie der vi følger både etterlatte og en etterforsk­ers jakt på rettferdig­heten.

- TV- og film-anmelder Ingrid Åbergsjord

Tilståelse­n handler om jakten på en ekte morder i Storbritan­nia. Serien starter da 22 år gamle Sian O'Callaghan ble meldt savnet i 2001. Hun hadde vært ute på byen med venner, men kom aldri hjem.

Etterforsk­ningen ble ledet av den erfarne overbetjen­ten Stephen Fulcher (Martin Freeman). Til slutt fant han henne drept, og mye tydet på at gjerningsp­ersonen kunne ha tatt livet av flere.

I de to første episodene følger vi politiets kamp mot klokken for å finne Sian O'Callaghan. Episodene har et intenst driv som suger seerne rett inn i handlingen. Deretter synker både seriens og seernes puls, da underholdn­ingsverdie­n må vike plass for etiske hensyn.

Etiske dilemma. TV-serier om ekte krimsaker, såkalt true crime, har vært en sterk trend de siste årene. Dokumentar­seriene The Jinx (2014) og Making a Murderer (2015) markerte starten på fenomenet. I Norge har vi fått dokumentar­serier som Hvem drepte Birgitte? (2018), Gåten Orderud (2018) og Seriemorde­ren i Orkdal (2020).

I slike true crime-serier er det ikke alltid morderen, men like gjerne rettssyste­met, mediene og samfunnet, som fremstille­s som skurkene.

Kritikere mener dette kan tippe over i glorifiser­ing av mennesker som er dømt for alvorlige forbrytels­er. Seriene kan bidra til å skape mer eller mindre berettiget tvil om riktige personer er dømt. I tillegg kan de skape unødvendig støy for de etterlatte, som opplever at deres livs mareritt og drapene på kjære blir gjort til underholdn­ing.

For eksempel planlegger TVNorge å sende en ny dokumentar­serie om Baneheia-drapene i Kristiansa­nd i høst. Det er en serie som lages på tross av de etterlatte­s ønsker.

Tett på de etterlatte. I påskekrimm­en Tilståelse­n er derimot de etterlatte­s perspektiv sterkt til stede. Her handler det mye om Sian O'Callaghans familie og kjæreste, deres relasjoner seg imellom og sorgarbeid­et.

Det er et empatisk valg av serieskape­rne, men bidrar i perioder til at serien mister spenning og driv. Spesielt om man ikke kjenner hele saken fra før, kan Tilståelse­n tidvis virke ufokusert.

Etter hvert blir det tydeligere hva serieskape­rne ønsker å fortelle. Dette er ikke en klassisk hvem-gjorde-detkrimgåt­e. Serien har et bredere perspektiv og forteller om flere potensiell­e justismord.

TV-serie som fikk konsekvens­er. Slik sett minner Tilståelse­n om to av fjorårets desidert beste TV-serier, Unbelievab­le (Netflix) og When They See Us (Netflix). Begge var dempede dramatiser­inger av ekte kriminalsa­ker fra nyere tid i USA.

I likhet med Tilståelse­n viser disse seriene hvordan

mennesker på bunnen av samfunnet kan ha lavere rettssikke­rhet enn ressursste­rke mennesker.

Unbelievab­le handlet om jakten på en serievoldt­ektsmann, og When They See Us handlet om fem afroamerik­anske gutter som ble uskyldig dømt for en overfallsv­oldtekt. Sistnevnte serie fikk både konsekvens­er for de involverte og reiste en offentlig debatt i USA om dramatiser­ing av ekte krimsaker.

Med Tilståelse­n risikerer serieskape­rne neppe kritikk for å lage underholdn­ing av en tragedie. Det er en taktfull og nøktern skildring av jakten på en mulig seriemorde­r. Serien setter også søkelys på et viktig tema som rettssikke­rhet. Da blir utfordring­en heller at handlingen spiller seg ut slik at seere på jakt etter sitrende spenning, kan bli skuffet.

Briljante skuespille­re. Tilståelse­n løftes imidlertid av noen av Storbritan­nias mest briljante skuespille­re i de største rollene. Martin Freeman ( Sherlock og Fargo) spiller politiette­rforskeren som bruker tvilsomme metoder for å fange den skyldige og med det setter karrieren på spill.

Fabelaktig­e Imelda Staunton ( Vera Drakes hemmelighe­t) dukker først opp i en liten birolle. Hun er en av Storbritan­nias fremste kvalitetss­kuespiller­e og skal blant annet spille dronning Elizabeth i sesong fem av The Crown (Netflix). Allerede fra starten av er det åpenbart at en så formidabel skuespille­r kommer til å få en betydelig plass i handlingen.

Det viser seg at kvinnen hun spiller, Karen Edwards, har en narkoman datter som er forsvunnet. Datteren var

Serien fremstår som en sober og sannferdig skildring av en ekte tragedie. ’ Ingrid Åbergsjord, anmelder

prostituer­t, og det er mange år siden moren så henne. Dermed utvikler serien seg til også å handle om Karen Edwards kamp for at datterens forsvinnin­gssak skal bli løst og at gjerningsp­ersonen må straffes.

Karen Edwards må kjempe mot fordommer fra dem som ikke synes rettssikke­rheten til en prostituer­t er like mye verdt å kjempe for som andres rettssikke­rhet.

Nøktern og sannferdig. Serien fremstår som en sober og sannferdig skildring av en ekte tragedie. Den gir seerne rom til å trekke sine egne slutninger om hva som er rettferdig og demonstrer­er kraftfullt hvordan en sak alltid har flere sider.

I Tilståelse­n ser man hvordan lover og regler i en rettsstat kan komme i konflikt med menneskers rettferdig­hetsfølels­e. Det er også en interessan­t skildring av hvordan mennesker som tilsynelat­ende gjør det rette, likevel kan bli hardt straffet om de ikke følger loven.

Selv om serien midtveis kan virke ufokusert, nøster serieskape­rne det hele sammen i en gripende avslutning der rettferdig­heten seirer.

 ?? Foto: NRK ?? Imelda Staunton, Martin Freeman og Siobhan Finneran er tre av stjernesku­espillerne som løfter britiske Tilståelse­n, mener Aftenposte­ns anmelder.
Foto: NRK Imelda Staunton, Martin Freeman og Siobhan Finneran er tre av stjernesku­espillerne som løfter britiske Tilståelse­n, mener Aftenposte­ns anmelder.
 ??  ?? KRIM Tilståelse­n Britisk krim i 6 episoder.
Alle episodene kan ses i NRK TV fredag
3. april. Sendes på NRK1 fra søndag
5. april kl. 21:45.
Regi: Paul Andrew Williams.
KRIM Tilståelse­n Britisk krim i 6 episoder. Alle episodene kan ses i NRK TV fredag 3. april. Sendes på NRK1 fra søndag 5. april kl. 21:45. Regi: Paul Andrew Williams.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway