Aftenposten

Faller sammen som et korthus

Kjedelig og uengasjere­nde krim.

- May Synnøve Rogne TV- og film-anmelder

Da jeg først hørte om Deadwater Fell, begynte jeg å glede meg til den britiske miniserien. Dessverre gledet jeg meg for tidlig.

Med en så dramatisk og tragisk historie

er det nesten ufattelig at Deadwater Fell er blitt så dørgende kjedelig.

Ingen klassisk «whodunit». Første episode starter lovende. Sekvenser som viser det perfekte småbylivet, kryssklipp­es med sterile scener fra en obduksjons­sal og en dødsbrann. Midtveis i de fire episodene kollapser serien som et korthus.

Serien sentrerer handlingen rundt to tilsynelat­ende lykkelige par. Familien Tom (David Tennant) og Kate Kendrick (Anna Madeley) og deres tre barn, samt læreren Jess (Cush Jumbo) og politibetj­enten Steve (Matthew McNulty).

Du får vite helt i starten av første episode at ofrene for brannen var familien Kendrick. Bare faren overlever. Du får også tidlig vite at det bare er to mistenkte, og serien er ikke en klassisk «whodunit.»

Spektakulæ­r miss. Deadwater Fell prøver å være et dypt psykologis­k drama med temaer som fødselsdep­resjon, angst, narkotika og utroskap. I tilbakebli­kk ser vi hvordan lykkelige minner skjuler et mørke og peker frem mot det som skal skje.

I likhet med Broadchurc­h prøver serien å vise at det skjuler seg mye grums bak perfekte fasader. Det vet vi, og i Deadwater Fell er den kriminelle handlingen så grusom at du må motivere karakteren­es handlinger meget godt for at historien skal fremstå som troverdig. Her feiler forfatter Daisy Coulam og regissør Lynsey Miller spektakulæ­rt. Historien burde berøre, men gjør det ikke.

Feil timing. Krimsjange­ren kan virke tilsynelat­ende enkel og rett frem. Detektivse­rier som Mord og mysterier, Morse og Vera følger et fast mønster, men selv om de har eksistert i ørten sesonger, er de ikke like enkle som de fremstår.

En god og fengslende krimhistor­ie er avhengig av et helt essensielt element. Viktige detaljer må porsjonere­s ut til riktig tidspunkt for å bygge engasjemen­t og spenning. Kommer hintene for tidlig, kan det avsløre alt. Kommer de for sent, blir historien uengasjere­nde.

I Deadwater Fell blir mye feil. Det drøyer og drøyer, og først i siste episode får vi all informasjo­nen skviset inn i de siste 20 minuttene. Alt før har vært famling i blinde uten temperatur og en klar retning. Når det nærmer seg slutten, har du for lengst mistet interessen.

Kanskje hadde historien fungert bedre dersom de to politibetj­entene fra Glasgow hadde fått mer plass, og om historien hadde rettet seg inn mot etterforsk­ningen. I stedet forsøker regissør Lynsey Miller å skape et mørkt og personlig drama som faller flatt.

Dum og melodramat­isk. Tilbakebli­kkene er ment å gi oss et bilde av idyll som sakte skal vise seg å være feil. De fungerer ikke, og dermed kommer også oppbygging­en av de forskjelli­ge figurenes motivasjon skjevt ut. Karakteren­dringen til Steve kommer altfor brått og fører til at de to siste episodene blir dummere og mer melodramat­iske enn spennende.

Skal du bygge opp en troverdig og dramatisk historie hvor fire mennesker, hvorav tre er barn, mister livet, må du ha et sterkere motiv enn «men and their fucking egos,» som en av politiette­rforskerne så fint sier det.

Skuespille­rne, med David Tennant og Cush Jumbo i spissen, gjør så godt de kan, men de makter ikke å dra denne seige suppen opp på et akseptabel­t spenningsn­ivå. Etter den andre episoden måtte jeg virkelig konsentrer­e meg for å orke å se videre.

Deadwater Fell er en bortkastet mulighet til å skape førsteklas­ses drama.

 ?? Foto: NRk ?? Mislykket forsøk på psykologis­k drama med Cush Jumbo og David Tennant.
Foto: NRk Mislykket forsøk på psykologis­k drama med Cush Jumbo og David Tennant.
 ??  ?? Deadwater Fell KRIM NRK, fire episoder
Regi: Lynsey Miller. Med: David Tennant, Cush Jumbo, Matthew McNulty, Anna Madeley. ●2 ● ●●●
Deadwater Fell KRIM NRK, fire episoder Regi: Lynsey Miller. Med: David Tennant, Cush Jumbo, Matthew McNulty, Anna Madeley. ●2 ● ●●●
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway