Aftenposten

La oss få de gamle skandalene tilbake

Det er snart ikke et menneske som snakker om Grand Prix eller Geir-Inge Sivertsen-saken lenger.

- T E KST Halvor Hegtun ILLUSTRASJ­ON Randi Matland

‘ Vi har begynt å snakke som om vi alle var nyinnmeldt i korttidsmi­nneforenin­gen.

Før alt ble forandret, sier folk.

«Før denne uvirkelige tiden.»

Eller rett og slett bare dette ene, nostalgisk­e ordet på tre bokstaver som får alle til å sippe: «Før ...»

Vi har begynt å snakke som om vi alle var nyinnmeldt i korttidsmi­nneforenin­gen. Som om alt var skjær idyll og lykke før covid-19.

Sannheten er at Norge sto til knes i skandaler og nasjonale rystelser også i dagene og ukene før uttrykket «i disse koronatide­r» ble århundrets mest forslitte klisjé.

Tidens skandale.

– Dette er tidenes skandale, sa Morten Thomassen i den norske Melodi Grand Prix-klubben til Aftenposte­n 15. februar. I stedet for den tradisjons­rike SMS-avstemning­en måtte seerne i år logge seg inn på nrk. no for å stemme, men det fungerte ikke. Landet rundt satt mennesker beredt til å stemme på Rein Alexanders One last time, men det var ikke mulig.

– Katastrofe­opplegg, sa Tone Damlis manager David Eriksen da en såkalt folkejury av 30 noksagter hadde kåret en helt annen vinner på udemokrati­sk vis.

Alle fortjente sparken.

Uken etter satt hundrevis av landsmenn sandfast på Gran Canaria. En særlig kraftig østavind hadde feid med seg urimelige mengder sand fra Sahara. Åtte Norwegian-fly sto parkert ved siden av hverandre i Las Palmas. De som hadde reist med SAS, fikk veldig lite informasjo­n.

– Informasjo­nsavdeling­en til SAS er totalt ubrukelig. Samtlige bør få sparken, sa Oddvar Stenstrøm, trolig på vegne av flere, på telefon til Dagbladet. Ekstra ille var situasjone­n for 180 Apollo-reisende som hadde sittet sandfast i to døgn på Tenerife. Da flyet deres omsider skulle få dra, kom en cateringbi­l og lagde riper i flykroppen. Ny natt på hotell. «Først sandfast, så cateringbi­lfast», sa en mann i oppgitthet til nettstedet flysmart24. no, han skulle ha hentet familien på Gardermoen.

Det fløt over til slutt.

28. februar ba Geir-Inge Pedersen om å få gå av som fiskeri- og sjømatmini­ster etter bare en måned og fire dager i jobben. Pedersen var frimurer og hadde fått etterlønn fra Lenvik kommune i tiden han var statssekre­tær før jul.

Kanskje var det dråpen som fikk det til å flyte over. Kanskje var det nettopp Sivertsen-saken som fikk så mange til å tenke, etter Frps utmarsj fra regjering, krisen i Venstre, NAVskandal­en, Y-blokk-skandalen, MGPskandal­en, sandfast-skandalen og cateringbi­lfast-skandalen at nå kan vi ikke ta mer på en stund.

Det holder! Pause!

Selvsagt var det ikke en pause av den inneværend­e og nå etter hvert irriterend­e langvarige sorten vi hadde ønsket oss, ikke på noen måte. Men fiskerimin­ister Ingebrigts­en kommer til å sitte lenger enn Sivertsen gjorde. Bare vent og se.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway