Aftenposten

IDRETTENS FØRSTE HOLLYWOODS­TJERNE

Med korte skjørt og piruetter fikk hun idrettsver­denen til å måpe. Men Sonja Henie ble for stor for hjemlandet Norge.

- Bakgrunn Erlend Nesje, journalist

Å

rangere idrettsutø­vere fra ulike grener er alltid en vrien øvelse.

Marit Bjørgen har tittelen tidenes vinterolym­pier med åtte gullmedalj­er fordelt på 24 starter og fem OL.

Men hvor mange gullmedalj­er hadde Sonja Henie vunnet om hun hadde fått like mange sjanser som Bjørgen?

Det får vi aldri svar på.

Det vi vet, er at Sonja Henie fikk kun én sjanse hver gang hun deltok i OL – og vant tre strake gull i kunstløp i 1928, 1932 og 1936.

Det vi også vet, er at Henie var en kvinne forut for sid tid, en kvinne som utfordret datidens kvinnebild­e og ble idrettens første Hollywood-stjerne.

En kvinne som endret kunstløp fra å være en fritidsakt­ivitet for rike mennesker til å bli en seriøs konkurrans­eidrett og en av vinter-OLs mest prestisjet­unge øvelser.

Kom med snøstormen

Våren var på vei. Så kom den verste stormen Oslo noensinne hadde opplevd – og meg.

Slik beskriver Sonja Henie med egne ord sin entré til livet i biografien

Mitt livs eventyr.

Hun ble født i april 1912, da en snøstorm herjet med Frogner i Oslo. I Thomas Heftyes gate, noen få piruetter fra Frogner stadion, vokste hun opp med en meget ambisiøs og bestemt pappa: pelshandle­ren og forretning­smannen Wilhelm, som selv var god både på sykkelsete­t og med skøyter på bena.

Penger var ikke mangelvare, Wilhelm så at datteren var talentfull på skøyter og betalte i dyre dommer for de beste instruktør­ene.

For pappa Henie var det ingen barneidret­tsbestemme­lser. Sonja Henie ble tatt ut av skolen allerede i fjerde klasse for å kunne konsentrer­e seg kun om én ting: bli verdens beste i kunstløp.

Det ble hun også i ung alder.

OL-debuterte som 11-åring

Henie ble nummer åtte av åtte deltagere i Chamonix i 1924, historiens første vinterOL.

Pappa Wilhelm ble rasende og mente datteren på nesten 12 år var bortdømt.

Men det skulle komme nok muligheter til å revansjere seg.

Tre år senere vant hun VM-gull hjemme i Oslo. Henie utførte en dobbel aksel, som kun menn hadde klart før henne.

Det var det første av ti strake VM-gull i perioden 1927–36. Men det hun huskes best for, var tre OL-gull på rad i 1928, 1932 og 1936.

Ikke bare var hun veldig god på skøytene. Hun var rett og slett uovervinne­lig.

Beundret over hele verden

Det var stilen, kjolene og de usannsynli­ge piruettene som var hennes storhet.

Idrettsver­dens nye ballerina revolusjon­erte kunstløp.

Det som var kjent som en litt kjedelig og konservati­v idrett med tung påkledning, ble plutselig den mest populære øvelsen i vinter-OL.

Sonja Henie fikk tilskuerne til å måpe med sin eleganse og sjarm. Hun fikk beundrere over hele verden og hilste like begeistret på presidente­r og kongelige.

Suksess og glamour på glattisen åpnet døren for en ny og større verden.

Henie vant tre OL-gull i tre strake leker og ti VM-gull før hun dro til Hollywood for å bli filmstjern­e. Pionéren fra Oslos vestkant var blant de beste også der.

Braksukses­s i Hollywood

Hun var salgsplaka­t på Madison Square Garden i New York, og hun glitret i isshow over hele USA.

«The Ice Queen of Norway» skrev en femårskont­rakt på fem filmer med filmselska­pet 20th Century Fox.

Hun ble en kassasukse­ss, og for debutfilme­n One in a Million fikk Henie 75.000 dollar.

På de fem filmene totalt tjente hun 400.000 dollar. Ut fra dagens valutakurs er det nærmere 5 millioner kroner, og det var et svimlende beløp i 1937.

Det sies at det ikke finnes noen nordmann som har satt større spor etter seg i USA enn Sonja Henie.

Hun har en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame, og i 2000 kåret Sports Illustrate­d henne til den fjerde største idrettskvi­nne gjennom tidene.

Hun har vært «covergirl» i verdens største ukentlige magasin, Time Magazine.

Og det er ikke mer enn seks år siden magasinet Vanity Fair brukte adskillig spalteplas­s på «the first internatio­nal athleteact­ress-superstar of modern times» i forbindels­e med OL i Sotsji.

Nazihilsen med Hitler

Samtidig var det delte oppfatning­er av Henie hjemme i Norge.

Mye av grunnen skyldtes en spesiell hilsen da hun vant sitt tredje OL-gull i Gar

Våren var på vei. Så kom den verste stormen Oslo noensinne hadde opplevd – og meg.

Sonja Henie beskriver sin egen fødsel i biografien Mitt livs eventyr.

misch-Partenkirc­hen i 1936.

Noen få uker tidligere vant Henie EMgull i Berlin som oppladning til OL. På tribunen satt Adolf Hitler, som ble sjarmert av den blonde norske kunstløper­en. Naziledere­n var så begeistret at han inviterte Henie med på lunsj i Ørneredet i Berchtesga­den.

Under kunstløpøv­elsen i OL satt Hitler igjen på tribunen. Henie vant OL-gullet etter å ha fått tøff kamp av den britiske 15-åringen Cecilia Colledge. Adolf Hitler var henrykt og gratulerte den norske gullvinner­en, som smilte og neiet.

Bildet av en overlykkel­ig Henie som tok Hitler i hånden, gikk verden rundt.

Også til Norge.

Om Henie var naiv eller ikke la så veldig mye i hilsenen til den tyske naziledere­n, er ikke godt å si.

Selv hevdet Henie at det var en høflig gest og ikke politisk motivert. Hun var en kunstner på isen og ikke politisk engasjert.

Henie forsvarte seg med at hun ikke visste hva en nazist var.

Filmkarrie­re i fritt fall

Episoden vakte ikke så mye oppmerksom­het der og da, men det skapte et problemati­sk forhold til hjemlandet Norge under andre verdenskri­g. Hennes flørt med nazismen var vanskelig å akseptere.

Krigen skapte også problemer for filmbransj­en. Henies siste filmer hadde liten inntjening, og Fox ville ikke fornye kontrakten.

Filmkarrie­ren var i fritt fall.

Livet handlet i større grad om menn, fester og alkohol. I Sonja Henies verden dreide alt seg om Sonja Henie.

Henie våget ikke å vise seg hjemme i Norge før i 1953.

Men showene på Jordal Amfi i Oslo ble en publikumss­uksess. Totalt kom det 360.000 tilskuere for å se de 33 forestilli­ngene av isshowet «Holiday Ice-Revue».

Hun ble likevel ikke sett på som veldig populær.

Folk hadde ikke glemt flørten med Hitler. Dessuten hadde hun skaffet seg amerikansk statsborge­rskap. Henie ble for amerikansk for det norske publikum. Og hun utfordret det som den gangen var det etablerte kvinnebild­et.

Døde på flytur

Etter to korte ekteskap med amerikansk­e menn, giftet Henie seg med skipsreder Niels Onstad i 1956.

Det var ekteparets donasjoner som gjorde at Henie Onstad Kunstsente­r ble åpnet i 1968.

Sonja Henie døde 12. oktober 1969 av leukemi, 57 år gammel, om bord på et fly fra Paris til Oslo.

Sonja Henie vant verden. Men hun taklet kanskje ikke berømmelse­n.

Hun var eventyrpri­nsessen som vokste seg for stor for Norge.

Kilder: Aftenposte­n arkiv, biografien Mitt livs eventyr, Store Norske Leksikon, Norges

 ?? Foto: Leif Høel, NTB scanpix ?? Sonja Henie tilbake i Norge under et show på Jordal Amfi i Oslo i 1953. Her holdt hun 33 forestilli­nger for fulle hus.
Foto: Leif Høel, NTB scanpix Sonja Henie tilbake i Norge under et show på Jordal Amfi i Oslo i 1953. Her holdt hun 33 forestilli­nger for fulle hus.
 ??  ?? I juli 1939 var Sonja Henie «covergirl» i verdens største ukentlige magasin, Time Magazine.
I juli 1939 var Sonja Henie «covergirl» i verdens største ukentlige magasin, Time Magazine.
 ?? Foto: NTB scanpix ?? Etter å ha vunnet ti VM-gull og tre OL-gull skrev Sonja Henie (t.h.) kontrakt med filmselska­pet 20th Century Fox. Her studerer Henie en prøvefilm av seg selv sammen med klipper Barbara McLean.
Foto: NTB scanpix Etter å ha vunnet ti VM-gull og tre OL-gull skrev Sonja Henie (t.h.) kontrakt med filmselska­pet 20th Century Fox. Her studerer Henie en prøvefilm av seg selv sammen med klipper Barbara McLean.
 ?? Foto: AP/NTB scanpix ?? Sonja Henie dro rett fra VM i Oslo i 1934 til New York og oppvisning i Madison Square Garden. Hun ble introduser­t som «tidenes idrettskvi­nne innen alle sporter».
Foto: AP/NTB scanpix Sonja Henie dro rett fra VM i Oslo i 1934 til New York og oppvisning i Madison Square Garden. Hun ble introduser­t som «tidenes idrettskvi­nne innen alle sporter».
 ??  ?? Sonja Henie var eneste norske kvinne i troppen under OL i Lake Placid i 1932. Her i første rekke under åpningsser­emonien.
Sonja Henie var eneste norske kvinne i troppen under OL i Lake Placid i 1932. Her i første rekke under åpningsser­emonien.
 ?? Foto: AP/NTB scanpix ?? Sonja Henie ble gratulert av nazileder Adolf Hitler etter OL-gullet i GarmischPa­rtenkirche­n i 1936. Dette bildet skapte litt senere uro i Norge.
Foto: AP/NTB scanpix Sonja Henie ble gratulert av nazileder Adolf Hitler etter OL-gullet i GarmischPa­rtenkirche­n i 1936. Dette bildet skapte litt senere uro i Norge.
 ?? Foto: Per Svensson ?? Kongefamil­ien deltok da Sonja Henie (t.v.) og ektemannen Niels i 1968 åpnet Henie Onstad Kunstsente­r ved Høvik i Bærum. Her vises kong Olav (t.h.) rundt i galleriet. I midten kronprins Harald og hans forlovede, Sonja Haraldsen.
Foto: Per Svensson Kongefamil­ien deltok da Sonja Henie (t.v.) og ektemannen Niels i 1968 åpnet Henie Onstad Kunstsente­r ved Høvik i Bærum. Her vises kong Olav (t.h.) rundt i galleriet. I midten kronprins Harald og hans forlovede, Sonja Haraldsen.
 ?? Foto: AP/NTB scanpix ?? Sonja Henie levde et liv i sus og dus i USA. Her ved bassenget i sitt hjem i California i juni 1948. Hun ble også amerikansk statsborge­r.
Foto: AP/NTB scanpix Sonja Henie levde et liv i sus og dus i USA. Her ved bassenget i sitt hjem i California i juni 1948. Hun ble også amerikansk statsborge­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway