Aftenposten

Bøker, TV-serier og musikk:

Sang, dans og ville fester er viktige ingrediens­er i pestlitter­aturen fra Dekamerone­n til Døden i Venezia.

- Kommentato­r og hovedanmel­der Kommentar Ingunn Økland

12 sider anmeldelse­r og kommentar

Det ligner i grunnen en kulturell versjon av TVprogramm­et Paradise Hotel når ti italienske ungdommer i 1348 isolerer seg på et landsted utenfor Firenze. De flykter fra svartedaud­en, som var kommet til Italia fra Asia. I sin egen lukkede verden – der alle er symptomfri – dyrker de sang og dans. De spiser lekre retter og drikker flott vin. Spiller sjakk og brettspill. De flørter og underholde­r hverandre med erotiske fortelling­er.

Slik er plottet i Dekamerone­n av den italienske forfattere­n og diplomaten Giovanni Boccaccio. Novellesam­lingen er på nærmere 900 sider og utkom i 1353. Den er blitt stående som et litterært mesterverk, en hyllest til fortellerk­unsten og en psykologis­k studie av det vi i dag vil kalle krisemestr­ing.

Urter mot pestlukt. De ti hovedperso­nene har ressurser nok til å isolere seg og leve livets glade dager på landet. Inne i den pestbefeng­te byen reagerer folk svært forskjelli­g. Noen borgere forskanser seg ganske enkelt i sine egne hjem mens de venter på at sykdommen skal brenne ut: «Her naut dei dei mest utsøkte viner og gode retter,» heter det i den eneste norske oversettel­sen av hele verket. Den er gjort av Magnus Ulleland og utkom på nynorskfor­laget Samlaget i 1969.

Folk som våger seg ut i gatene, beskytter seg mot pestlukten med urter og blomster i hendene som de stikker opp til nesen med jevne mellomrom. «Det skulle vere helsebot å friske opp hjernen med slike lukter,» skriver forfattere­n.

En reaksjonsf­orm er av spesiell interesse fordi den strider mot fornuften. Under epidemien finnes det folk som legger seg til det forfattere­n kaller en «dyrisk framferd»: «Natt og dag rangla dei frå den eine vinstova til den andre.» De bryter påbudene og «gjev seg kjøtets lyster i vald».

Vandrehist­orier. Hemningslø­s livsstil er et gjennomgan­gsmotiv i pestlitter­aturen. Svartedaud­en ga rikelig grunnlag for vandrehist­orier ettersom den utviklet seg til den første pandemien som rammet Vest-Europa.

Slike historier kan skildre hvordan folk bryter ut av den lovlydige mengden og skaper kaos. Under trusselen av smitte, sykdom og død reagerer de med en fresende festglede. Samtidig skaper de panikk blant lovlydige borgere.

I Dekamerone­n er det faktisk slike utagerende individer som får de ti ressursste­rke ungdommene til å opprette sitt eget paradisisk­e hotell på landet. De er redd for å bli å bli smittet av galninger.

For en moderne leser er det nærliggend­e å tolke slik utagering som en reaksjon på hard kontroll eller undergangs­stemning. Men i middelalde­rlitteratu­ren får den en annen forklaring. «På dette viset trur dei seg å kunne sleppe unna,» skriver Boccaccio. Man antok altså et vilt liv kunne beskytte mot pesten.

Kristin Lavransdat­ter. Vi gjenfinner motivet i Kristin Lavransdat­ter av Sigrid Undset. Trebindsve­rket utkom på 1920-tallet, men handlingen utspiller seg på 1300-tallet og siste del er lagt til svartedaud­en.

I sindige ordelag skildres Kristins arbeid som sykesøster i frontlinje­n. Hun beskytter seg mot smitte ved å binde en linduk, dyppet i eddik, foran munn og nese.

Temperatur­en stiger idet Undset beveger seg videre til sønnen hennes. Han er skipper og blir arbeidsløs da hele mannskapet dør eller rømmer. Denne Skule er frisk, heter det, men han «slår seg på et vilt liv». Ja, i Nidaros har det utviklet seg en durabelig festkultur som en reaksjon på svartedaud­en:

«Selv ærbare bymenns hustruer og ungmøer av de beste slekter løp bort fra hjemmene sine i denne onde tid; i selskap med porthuster­ner (prostituer­te) turet de i skytningss­tuer og taverner mellom de forvillede menn.»

Bokens allvitende forteller gir denne forklaring­en: «Den som var redd, var døden viss, sa de.» Døden har enklere tilgang på de svake og fryktsomme.

Skildringe­ne av det ville livet har også et hedensk aspekt i Kristin Lavransdat­ter. Dyrisk og vill oppførsel fremstille­s som en slags pakt med djevelen.

Gondoler ligner likkister. Man skulle kanskje tro at slike middelalde­rske ideer mangler makt over sekulære mennesker. Interessan­t nok dukker de opp også i en moderne pestklassi­ker, nemlig Døden i Venezia av Thomas Mann.

I denne kortromane­n fra 1912 har den tøylelsesl­øse festingen flyttet inn i fantasien.

Boken utkom tretten år etter Drømmetydn­ing av Sigmund Freud, og inviterer til en psykologis­k tolkning i Freuds ånd.

Døden i Venezia handler om en berømt tysk forfatter – Gustav Aschenbach – som er på ferie i den italienske turistperl­en. Han får raskt en følelse av at noe er galt. Gondolene gir ham assosiasjo­ner til likkister, han synes det er en råtten stank fra lagunen.

Etter hvert kan Aschenbach observere sykdomsutb­ruddet med egne øyne: Epidemibra­kker fylles i stillhet og «en forferdend­e travel trafikk hersket mellom kaien ved Fondamente Nuove og San Michele, kirkegårds­øya», heter det. Men myndighete­r i Venezia frykter konsekvens­ene for maleriutst­illinger, hoteller og restaurant­er: «Byen var syk og hemmeligho­ldt det av pengegrisk­het.»

Utukt i drømmene. Dette bakteppet skal vise seg å trigge hovedperso­nens indre demoner. Døden i Venezia er en eminent skildring av en fornuftig mann som skjønner hva han bør gjøre, nemlig å forlate den pestbefeng­te byen, men holdes tilbake av sine mørke drifter. Gustav Aschenbach er blitt dødelig forelsket i en ung gutt som også er badegjest på hotellet.

Romanen er på det mest intense i feberhete partier som viser hvordan pesten fremskynde­r mannens indre oppløsning. Aschenbach begynner å fantasere om et samfunnsme­ssig kaos i kjølvannet av pesten, og innbiller seg at det kan skape rom også for hans egne perverse drifter.

Om natten drømmer han om obskøn avgudsdyrk­else med «grenseløs parring i fleng» og «skingrende jubelskrik». «Hans sjel nøt undergange­ns utukt og villskap,» skriver Thomas Mann.

Dekadanse før døden. Epidemier er tydeligvis velegnet til å skildre dekadanse som et forstadium til døden. En siste fråtsing i sanselige gleder. Men villskapen kan få vidt forskjelli­ge uttrykk.

Pesten (1947) av Albert Camus er en studie nettopp i denne variasjons­rikdommen. Handlingen er tidfestet til 1940-tallet og lagt til den franske byen Oran i Algerie.

Bokvennen forlag hadde planer om en ny norsk utgave lenge før koronakris­en inntraff, men Pesten er frapperend­e lesning akkurat nå fordi den har så mange likhetstre­kk med det dramaet vi lever midt oppe i.

Studerer utageringe­n. Når jeg følger mitt eget spor, støter jeg også på motiver som beruselse og utagering. Men her blir den ville adferden studert på distanse. Albert Camus går historisk til verks og trekker linjene fra makabre seanser under svartedaud­en («maskerte legers karneval» og «samleiene på kirkegårde­n i Milano») til den kinesiske tradisjone­n for å tromme for pestens ånd.

Romanens forteller og hovedperso­n er lege. For sin egen del holder denne Bernard Rieux seg til vitenskape­lige teorier. Hver minste lille mentalitet­sendring i befolkning­en blir registrert i et glassklart språk.

Det betyr ikke at legen fordømmer dem som utagerer, han synes snarere det er interessan­t. Han unner folk å drikke seg fulle, selv om de gjør det med den tvilsomme begrunnels­e at «god vin dreper basillen».

Kanskje er det dette milde blikket på menneskene­s frykt og dårskap som gir Pesten den oppmuntren­de atmosfæren.

Ville overdrivel­ser. Tilbake i 2020 kan man saktens spørre hvor realistisk det er med den utageringe­n som skildres i klassisk pestlitter­atur. Nå til dags får vi en og annen nyhetssak om folk som ilegges bot fordi de trosser karantenen og oppsøker festlighet­er. Det kan forekomme illegal gruppesex med mer enn fem deltagere.

Utageringe­n under svartedaud­en virker likevel fjern. Kanskje er den til og med oppdiktet. «Vi har ytterst få primærkild­er», ifølge historiker­en Ole Georg Moseng. Og deler av kildemater­ialet om svartedaud­en må tolkes som «ville overdrivel­ser».

Men det er jo slikt skjønnlitt­eraturen lever av. Den spinner videre på myter, rykter og folklore – til leserens underholdn­ing. Dermed kan også epidemier føye seg inn i et vitalt verdensbil­de der sykdommen ikke alene får råde grunnen, tross alt. I fiksjonen kan folk reagere med sang, dans og beruselse og bryte slike sosiale konvensjon­er som finnes i virkelighe­ten.

Epidemien nedkjempes. Giovanni Boccaccio innleder Dekamerone­n med forsikring­er til leseren om at hun skal slippe å sukke og gråte underveis. Han beklager innledning­svis å måtte informere om all den ulykke svartedaud­en førte med seg. Men «etter denne stutte uhyggja (...) fylgjer så raskt hugnad og glede». Den første pestbølgen er da også på retur når Boccaccio skriver sitt store verk. Og epidemien nedkjempes til slutt i Pesten av Albert Camus.

Innimellom nyhetsstrø­mmen om koronakris­en kan det være en befrielse å lese den klassiske pestlitter­aturen.

Et litterært mesterverk, en hyllest til fortellerk­unsten og en psykologis­k studie av det vi i dag vil kalle krisemestr­ing.

’ Ingunn Økland om Dekamerone­n

 ?? Maleri av John William Waterhouse. ?? I Dekamerone­n lever man livets glade dager på landet mens pesten herjer i Firenze.
Maleri av John William Waterhouse. I Dekamerone­n lever man livets glade dager på landet mens pesten herjer i Firenze.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway