Aftenposten

Keir Starmer har den fordelen at han virker som en statsminis­ter

Keir Starmer må heve Titanic, har en professor i historie skrevet. Jeg tror han får det til.

- Kommentar Frank Rossavik

Først må han forene Labour. Så må han finne en vei til makt.

Den nye Labour-lederen ble lørdag kunngjort på koronavis, altså med en pressemeld­ing og forhåndsin­nspilt takketale. Få bryr seg, kanskje, i skyggen av pandemien som truer med å gi Storbritan­nia en alvorlig knekk og har gitt statsminis­ter Boris Johnson rekordopps­lutning.

Litt molefonkne Starmer ville hatt det vanskelig også uten virus. Det britiske arbeiderpa­rtiet har tapt fire valg på rad, inkludert to under Jeremy Corbyns ledelse. Partiet er splittet, politikken upopulær.

Den nye lederen knyttes til en Labourfrak­sjon kalt «soft left», som kan oversettes til sentrum-venstre. Den utgjorde en moderat venstreopp­osisjon til Tony Blair, mannen som vant tre valg på rad og satt som statsminis­ter fra 1997 til 2007.

Fraksjonen lå mellom Blairs New Labour-prosjekt, høyreorien­tert på sitt vis, og en fraksjon kalt «hard left». Den siste består av de mest ideologisk­e og venstreori­enterte.

Ingen kompromiss­er!

De blir ofte gjort narr av med et udødelig sitat, som skal stamme fra den nylig avdøde lokalpolit­ikeren Ted Knight: «There can be no compromise with the electorate!»

Kampropet – ingen kompromiss­er med velgerne! – er en nydelig illustrasj­on av et klassisk problem for venstrepar­tier: Medlemmene har stor makt – og ligger en kilometer til venstre for vanlige velgere. Der medlemmene vil ha sosialisme, vil velgerne ha noe som gjør livet deres bedre og er mulig å gjennomfør­e.

Når jeg dveler ved dette, skyldes det at Corbyn kommer fra nettopp denne «hard left». Det gjorde også Starmers nærmeste rival i uravstemni­ngen, Rebecca Long-Bailey. Hun fikk 27,6 prosent av stemmene, mot Starmers 56,2.

Corbyn overrasket i 2017

Starmer er altså et skritt mot høyre, men ikke helt til Blair og hans New Labour.

Ingen bør tro at partiets problemer dermed er løst. Corbyn tapte riktignok stygt i 2019, men fikk 40 prosent ved valget i 2017, klart mer enn Labour fikk i det siste valget Blair vant.

Det holdt ikke, for konservati­ve Theresa May gjorde det et hakk bedre. Valget var også spesielt, det kom året etter den skjellsett­ende folkeavste­mningen om EUmedlemsk­ap.

Likevel forteller 40 prosent til Corbyn at velgerne ikke nødvendigv­is legger på flukt bare fordi politikken er rød. Noen ganger kan klare svar, selv om man ikke helt tror på dem, være bedre enn full forvirring.

Tilbyr forvirring

For sosialdemo­kratene ellers tilbyr ofte forvirring i våre dager. De fanger ikke opp sin tids strømninge­r.

Sosialdemo­krater sliter med globaliser­ing. Partiene har vært med på å drive den frem, ut fra en for så vidt korrekt antagelse om at prosessen gir økt vekst og velstand for de fleste. Samtidig bidrar globaliser­ing til økte forskjelle­r i mange land, utflytting av og usikkerhet om arbeidspla­sser. Alt rammer typiske sosialdemo­kratiske velgere. I Storbritan­nia reagerte mange av dem ved å bryte med sitt partis linje og bidra til at Storbritan­nia nå forlater EU.

Sosialdemo­krater strever med innvandrin­g. Idealister vil vise solidarite­t og ta imot mange innvandrer­e. Andre vil det motsatte. De er bekymret for jobber og endringer i samfunnet de er vant til.

Stemningen kan snu fort

Sosialdemo­krater kaver med miljø- og klimapolit­ikk. Grønne velgere burde finne et naturlig tilhold på en moderat venstresid­e, men siden man der også har mange fagorganis­erte som tenker industri og arbeidspla­sser, er det ikke så enkelt.

Dilemmaene er ikke lenger nye, men de gamle maktpartie­ne på venstresid­en klarer ikke å løse dem. Ett eksempel er Tyskland, der SPD er i enda større krise. I fjor valgte medlemmene overrasken­de en rød lederduo.

Keir Starmer, advokaten fra London med en far som var verktøymak­er, har mye å ta tak i. Den første er å forene Labour, noe han er en type som bør kunne klare.

Så må han finne en vei til makt. Den virker lang. En slags trøst kan være at viruskrise­n ikke går over med det første. Dagen kan fort komme der folk vender seg mot politikken den sittende statsminis­teren fører mot viruset nå.

Starmer kan slå Johnson

Starmer har også den fordelen at han virker som en statsminis­ter. Han fremstår sympatisk og rolig, om enn litt kjedelig. Han er veltalende og har en viss karisma. Britene kjenner ham ikke så godt ennå, men målinger tyder på at han blir likt.

For hva det er verdt, altså temmelig lite, har jeg i alle år moret meg med å gjette på utfallet av valg kun ved å vurdere de fremste kandidaten­es fremtreden på TV. I Storbritan­nia har jeg bommet kun én gang, da konservati­ve John Major slo Labours Neil Kinnock i 1992.

Hvis jeg hadde drevet med slikt, ville jeg ha satt en slump penger på at Starmer slår Johnson i neste parlaments­valg. Heldigvis ligger det så langt frem i tid at alle da vil ha glemt spådommen, mens jeg kan minne om den, hvis det passer seg slik.

 ??  ??
 ?? Foto: Hannah McKay, Reuters/NTB scanpix ?? Keir Starmer, Labours nye leder, har den fordelen at han virker som en statsminis­ter. Han fremstår sympatisk og rolig, om enn litt kjedelig. Han er veltalende og har en viss karisma, og han kan slå Boris Johnson i neste parlaments­valg, tror vår kommentato­r.
Foto: Hannah McKay, Reuters/NTB scanpix Keir Starmer, Labours nye leder, har den fordelen at han virker som en statsminis­ter. Han fremstår sympatisk og rolig, om enn litt kjedelig. Han er veltalende og har en viss karisma, og han kan slå Boris Johnson i neste parlaments­valg, tror vår kommentato­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway