Aftenposten

Hvorfor blir viruset kritisk for noen mens andre går fri?

En norsk studie skal gi svar på hvorfor viruset blir kritisk for noen og ikke for andre.

- Camilla Helen Heiervang, Marianne Stensland og Tomm W. Christians­en (foto)

Tom Helmer Flinskau (48) ble veldig syk etter å ha blitt smittet i Østerrike. Nå er han blitt forsknings­objekt.

Torsdag 30. januar går overlege Jan Cato Holter i sin egen verden. Han har vakt på mikrobiolo­gisk avdeling på Ullevål sykehus. Men tankene flyr av gårde til det nye virusutbru­ddet i Kina. Viruset er helt nytt, og det sprer seg raskt.

Holter har tidligere vært med på flere utbrudd med bakterier, antibiotik­aresistens og virus. Men forskninge­n som gir viktige svar om epidemien, kommer nesten alltid på etterskudd.

Svar på viktige spørsmål blir kjent først lenge etter utbruddet eller epidemien er over. Hva hvis man ikke har så god tid nå?

Hvordan kan han få satt i gang et forsknings­prosjekt med det samme viruset kommer til Norge?

– Jeg har spart på den gule lappen jeg skrev for å minne meg selv på å ringe regional etisk komité i en pause mellom alle pasientene. Spørsmålet var: Hvis vi på faglig side kunne legge frem en komplett prosjektbe­skrivelse for studien på kun tre dager, kunne de da gi oss en hastevurde­ring? forteller Holter.

Samme kveld erklærer Verdens helseorgan­isasjon at koronaepid­emien er en global folkehelse­krise.

Hvorfor blir noen alvorlig syke?

Det haster. Holter bruker de neste tre dagene på å etablere en gruppe forskere som kan være med på prosjektet.

Én er i Barcelona, én i Etiopia, noen i Oslo.

Overlege Susanne Dudman er på vei fra en liten landsby i Bangladesh da Holter ringer henne. Dudman er førsteaman­uensis i virologi ved Universite­tet i Oslo og har nettopp gjennomfør­t feltarbeid for en vaksinestu­die.

Hele veien hjem jobber hun sammen med resten av teamet med prosjektbe­skrivelsen. På vei til flyplassen, på flyet, i transitt i Bangkok. Minutt for minutt tar prosjektet form.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway