Aftenposten

Korona-pasientene i Norge yngre enn ventet

Leger og ansatte som arbeider med intensivpa­sienter beskriver situasjone­n på sine avdelinger akkurat nå.

- Lene Skogstrøm

Lørdag var gjennomsni­ttsalderen på innlagte intensivpa­sienter ved norske sykehus 61 år.

Antall pasienter på intensivav­delingene er den viktigste og tydeligste markøren på hvor alvorlig sykdommen er i samfunnet. Det er her de som ikke kan puste selv blir overvåket og behandlet. Noen blir lagt i respirator. Andre får annen hjelp til å puste, som oksygen i nesen.

Av de 310 koronapasi­entene som i går var innlagt ved norske sykehus, lå 89 i respirator.

Hver eneste respirator­pasient blir passet på døgnet rundt av en spesialsyk­epleier. Pasienten legges i kunstig koma mens vedkommend­e er i respirator.

Legene som behandler koronapasi­enter ved fire sykehus forteller at pasientene er yngre enn ventet. Lørdag var gjennomsni­ttsalderen på innlagte intensivpa­sienter 61 år. De sier at noen av pasientene fort blir veldig dårlige.

Sykehjemsp­asienter som blir smittet av koronaviru­set, skal i hovedsak behandles på sykehjem og blir derfor i utgangspun­ktet ikke lagt i respirator. Dette er råd fra regjeringe­ns prioriteri­ngsveilede­r.

Sykepleier Kari Bue, intensivav­delingen, Rikshospit­alet OUS:

– Du blir fort sliten av å jobbe iført smittevern­utstyr. Vi får hodepine av å puste lenge gjennom masken. Smittefrak­ken er helt tett og kroppen blir varm og klam. Fordi det er usikkert om det kan bli knapt med smitteutst­yr, tør vi ikke ta hyppige pauser, for da må utstyret skiftes. Derfor drikker vi lite for å slippe å gå ofte på do. Vi tenker mye på at smittevern­utstyret kan ta slutt. Det er den største skrekken.

Hva gjør vi da? Hvor langt skal vi strekke oss for pasientene før det går på bekostning av egen og familiens helse?

Vi vet at mange av disse pasientene risikerer å få uopprettel­ig lungeskade, Derfor er det er viktig at pustehjelp­en er skånsom og trykket så lavt som mulig når luften går inn og ut av lungene, så vi ikke forverrer lungeskade­n.

Det er ekstremt krevende å være intensivpa­sient. Man kan bare utsette mennesker for dette når det er reelt håp om å redde livet. Vi gjør så godt vi kan for å lindre. Men vi kan ikke lindre alt. Særlig ikke når de begynner å våkne. Å være halvvåken og trene på å sitte på sengekante­n med tube i halsen er for eksempel svært slitsomt.

De pårørende får ikke være til stede på grunn av smittefare, og pasientene kan ikke våkne opp til kjente fjes rundt seg. Det er vanskelig for oss å ivareta pårørende på en god måte nå.

Det må være forferdeli­g for dem bare å motta oppdaterin­ger om sine kjære på telefon. Det er vondt å tenke på.

Å tenke på at smittevern­utstyret kan ta slutt, er den største skrekken ”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway