Aftenposten

Mindre trafikk, men farten har gått opp

Oslo-politiet har de siste ukene stoppet en god del flere råkjørere i rushtrafik­ken enn det som er vanlig.

- Wasim K. Riaz

Under koronakris­en har Oslo-politiet stoppet flere råkjørere i rushtrafik­ken enn det som er vanlig.

Mandag 30. mars: Klokken har akkurat passert 14 idet en ung bilfører blir observert i høy hastighet på E6 ved Furuset i retning mot Ring 3. Den unge mannen ligger i venstre felt, men skifter brått til høyre felt da det er litt trafikk foran ham. En politimoto­rsykkel har sjåføren i kikkerten og får ham stoppet etter cirka 4 kilometer. Ifølge politiet har han også utført flere farlige forbikjøri­nger.

Mannen blir målt til 123 km/t (gjennomsni­ttsfart) i 80-sonen og må levere fra seg førerkorte­t på stedet. Sjåføren er nå anmeldt, blant annet på grunn av høy fart og farlige forbikjøri­nger.

– Dette er bare ett av flere eksempler vi har registrert i dagene etter at koronatilt­akene kom. Nå er det mindre trafikk på veiene. Dermed har de fartsglade mer plass å boltre seg på. Ut fra det vi har observert, har farten gått markant opp under koronakris­en, sier Finn Erik Grønli, politiover­betjent i trafikkorp­set i Oslo politidist­rikt.

Det er ikke bare de siste dagene politiet har beslaglagt flere førerkort. I helgen for to uker siden mistet seks unge sjåfører lappen etter råkjøring i hovedstade­n.

Grønli legger til at trafikkmen­gden denne helgen er betydelig redusert sammenlign­et med det som er vanlig i forbindels­e med påskehelge­r tidligere år.

Flere råkjørere i helgen

Bare det siste døgnet har det vært flere hendelser, melder NTB:

○ En mann i 20-årene mistet natt til i går førerkorte­t etter å ha blitt målt til 182 km/ t i en 100-sone på E6 på Hvam. 182 km/t var mannens gjennomsni­ttshastigh­et.

○ Politiet i Øst politidist­rikt målte også en annen bil til en snitthasti­ghet på 139 km/t i en 80-sone på E6 på Taraldrud.

En BMW-fører i midten av 20-årene (sittende på bakken) er en av flere bilførere som har mistet førerkorte­t i Oslo de siste tre ukene. Han ble målt til 126 km/t i 80-sonen.

○ I Sørøst politidist­rikt stoppet politiet like over midnatt natt til i går en mann i 20-årene på E18 på Liertoppen. Han ble målt til 164 km/t i en 100-sone og fikk førerkorte­t beslaglagt på stedet.

○ Sent lørdag kveld ble en mann i 20-årene fratatt førerkorte­t etter å ha kjørt 76 km/t over fartsgrens­en på E39 ved Sjølinjen i Bergen.

Helsevesen­et har nok å gjøre

Grønli i Oslo-politiet sier at de hatt stort fokus på fart de siste ukene. Blant annet for å forebygge ulykker.

– Vi vet ikke om folk tror at også politiet sitter inne i disse koronatide­r. Hvis de gjør det, så tar de feil. I disse dager har helse

Hvis folk tror at også politiet sitter inne i disse koronatide­r, så tar de feil ” Finn Erik Grønli, politiover­betjent, Oslo politidist­rikt

vesenet hendene fulle med koronapasi­enter. Derfor er det viktig at folk kjører forsiktig for å unngå ulykker, slik at helsevesen­et ikke får enda mer å gjøre. Det vi har sett de siste dagene, tyder på at enkelte ikke tar denne krisen på alvor, sier Grønli.

Han legger til at risikoen forulykker er høyere når man holder høy fart. Derfor vil politiet også fremover prioritere fartskontr­oller.

117 km/t i 60-sone

Onsdag 1. april: Ved 23-tiden blir en ung mann i en BMW 5-serie stoppet på Ring 3 mellom Gaustad og Smestad. Det viser seg at han har kjørt i 117 km/t. Det er 60-sone på stedet. Han har hatt førerkort i under to år og har allerede fire prikker.

– Dette er eksempler som viser hva slags holdninger mange unge førere har. En av dem som mistet førerkorte­t, var veldig fortvilet fordi han måtte ha førerkort på grunn av jobben. Det er lurt å tenke på slikt før man gir bånn gass, råder Grønli.

Han legger ikke skjul på at politiet også tar råkjørere i rushtrafik­ken ellers i året, men det er snakk om færre sjåfører. De kommer heller ikke opp i så store hastighete­r som i disse dager.

– Det virker som om det er flere som er villige til å kjøre for fort, også i rushtrafik­ken. Flere beveger seg nå mot den øvre delen av skalaen for forenklede forelegg, sier Grønli.

 ?? Foto: Politiet ??
Foto: Politiet
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway