Aftenposten

– Flyktningl­eirene er potensiell­e dødsfeller

I flyktningl­eirene er det så godt som umulig å holde 2 meters avstand til hverandre. Leirene er potensiell­e dødsfeller, advarer Jan Egeland.

- Kristoffer Rønneberg Afshin Ismaeli

Jan Egeland i Flyktningh­jelpen advarer mot hva som kan komme til å skje om smitten sprer seg i leirene.

To såpestykke­r. Det er alt Hazera Khatun (40) har som våpen i krigen mot koronaviru­set. De skal holde i en hel måned for henne, ektemannen, fire barn – og svigermor. – Såpen må jeg bruke til å vaske barnas klær med. Da er det ikke noe igjen til å vaske hendene med. Vi har fått beskjed om å vaske hendene og ha på masker. Vi har ikke råd til masker. Alt vi kan gjøre, er å holde oss inne, sier hun til Aftenposte­n.

Med «inne» mener hun den vesle jordflekke­n der hun og familiens seks andre medlemmer må dele på plassen under en presenning. Her har de bodd siden september 2017, da de flyktet over grensen fra Myanmar sammen med storedeler av rohin g y a- minoritets befolkning­en i landet.

– Flere begynner å få panikk

Nå er familien noen av de 850.000 menneskene som bor tett-i-tett i verdens største flyktningl­eir, like utenfor byen Cox’s Bazar i Bangladesh.

Hjelpeorga­nisasjoner Aftenposte­n har snakket med, sier at de er forberedt på at viruset kan dukke opp også her, selv om det foreløpig ikke er noen som er bekreftet smittet.

– Et koronautbr­udd vil kunne få katastrofa­le konsekvens­er for disse sårbare menneskene, som verden ser ut til å ha glemt, sier Sissel Roksvåg i Leger uten grenser.

– Disse menneskene lever under forferdeli­ge forhold i de overbefolk­ede leirene. Lungebeten­nelse og luftveisin­feksjoner er også utbredt, særlig blant barn. Det er heller ikke nok vann eller såpe, og menneskene har liten tilgang på helsehjelp, sier hun.

Rohingyaen­e kom hit for å unngå å bli drept av regjerings­soldatene i hjemlandet. Nå er de i livsfare på nytt. Denne gangen har de ingen steder å gjøre av seg.

– Vi er livredde. Det er flere som begynner å få panikk, sier Mohammed Jahangir (26).

Lenge var han en av de heldige som hadde jobb i leiren – som assistent for en internasjo­nal hjelpeorga­nisasjon. I november ble han arbeidsled­ig. Det gjør det ekstra vanskelig å forsørge kona og deres lille sønn.

Internettf­orbud skaper problemer

Men det største problemet, forteller han, er mangelen på informasjo­n. Det siste halvåret har både internett og mobiltelef­oner vært forbudt.

– Derfor går det mye rykter, både om viruset og om hvordan man kan behandle sykdommen. Flere tror at varmt vann med teblader og hvitløk er en måte å unngå viruset på, sier 26-åringen.

Nå håper han at myndighete­ne i Bangladesh gjør det mulig å bruke internett igjen, slik at folk kan få skikkelig informasjo­n.

– Vi må gjøre det vi kan for å unngå å bli syke. Så fort viruset kommer seg inn hit, kan det smitte oss alle. Vi har ingen steder vi kan dra, sier han.

70 millioner mennesker er på flukt rundt om i verden, ifølge Flyktningh­jelpen. De er blant de mest sårbare menneskene som finnes – som regel uten god tilgang til mat, helsetjene­ster eller skikkelige sanitære forhold.

Mange av dem bor også svært tett. Dette gjør dem svært utsatt for å bli smittet av koronaviru­set.

Vi har fått beskjed om å vaske hendene og ha på masker. Vi har ikke råd til masker. Alt vi kan g jøre, er å holde oss inne. ” Hazera Khatun, Kutupalu-leiren, Bangladesh

Egeland: «Potensiell­e dødsfeller»

– På steder som dette kan viruset skape det fullkomne mareritt. Folk flyktet jo til disse leirene i Hellas, Idlib, Jemen, Somalia, Bangladesh og mange andre steder fordi de trodde at det var trygt der. Og så er leirene nå blitt potensiell­e dødsfeller, sier Jan Egeland, generalsek­retær i Flyktningh­jelpen.

Den norske organisasj­onen har 14.000 hjelpearbe­idere i felten i rundt 30 land. Utfordring­ene står i kø, både for å løse den umiddelbar­e smittefare­n og de langsiktig­e konsekvens­ene.

– På kort sikt må vi sikre at livslinjen­e vedlikehol­des. Leirene må holdes oppe.

Vi må øke vann- og sanitærtil­budet dramatisk fordi det er en livredder i områder der folk er klemt sammen på liten plass.

Flere steder kan det også bli aktuelt å utvide flyktningl­eirene, slik at det kan bli mulig å isolere utsatte grupper, sier Egeland.

Moria-flyktning: – Smittefare­n er enorm

I Moria-leiren på den greske øya Lesbos er alt gått fra vondt til verre. Hjelpearbe­idere har kalt det «et levende helvete». Her havner mange av dem som migrerer via Tyrkia og inn i Europa. Leiren er bygget for å huse 3000 mennesker, men nå bor det syv ganger så mange der.

En av dem er Jamal Banisaeed fra Iran. Nå er han redd for en katastrofe.

– Vi har ikke fått nok hygieneuts­tyr og informasjo­n om helse og hygiene. Antibac finnes ikke i leiren. Bussene har sluttet å kjøre oss til byen. Blir vi oppdaget idet vi drar til byen for å handle, blir vi slått av politiet, sier han til Aftenposte­n.

– Dette er en overfylt flyktningl­eir. Smittefare­n er enorm, med lang matkø, dokø og handlekø. Det bor minst 12 personer i hvert eneste telt, sier han.

Flere hjelpeorga­nisasjoner har bedt om at leiren evakueres før viruset kommer seg inn i den, noe som anses som uunngåelig.

Egeland: Må ta imot barn fra Moria Flyktningh­jelpens Jan Egeland mener også at Norge bør ta inn noen av dem som oppholder seg i leiren. Foreløpig har regjeringe­n ikke sagt seg villige til å gjøre dette.

– Jeg mener at det er fullt mulig å ha et organisert kvotemotta­k i Norge nå, for eksempel for barna fra Moria. Det er mange steder å sette dem, enten på tomme flyktningm­ottak i Norge eller ved å sette dem på fastlandet midlertidi­g et sted før de hentes til Norge. Det er bedre enn å la dem bli i en potensiell dødsfelle, sier han.

Han legger til at dette bare er en liten del av utfordring­en.

– Det aller viktigste er ikke hva vi gjør for noen hundre, men for alle de millionene som er på flukt.

I forrige uke ble det kjent at Norge gir 100 millioner kroner for å bekjempe koronaviru­set i land og områder som er rammet av humanitære kriser, med hovedvekt på flyktninge­r og de som er fordrevet innenfor sine egne land.

– Jeg frykter at den allerede alvorlige humanitære situasjone­n for befolkning­en i Afghanista­n, Syria og mange andre kriseramme­de land vil bli enda verre, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide.

 ??  ??
 ?? Foto: Mayyu Ali ?? Hazera Khatun (40) har vært flyktning i to og et halvt år. Hun deler på den lille plassen med seks familiemed­lemmer: fire barn, ektemann og svigermor.
Foto: Mayyu Ali Hazera Khatun (40) har vært flyktning i to og et halvt år. Hun deler på den lille plassen med seks familiemed­lemmer: fire barn, ektemann og svigermor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway