Aftenposten

Staten bør ikke bidra til høyere oljerisiko

-

Ijanuar la Equinor-sjef Eldar Sætre frem selskapets nye klimaplane­r. Han sa det oljebransj­en ofte sier, nemlig at det eneste selskapet ber om, er stabilitet og forutsigba­rhet i rammevilkå­rene. Nå er tonen brått en annen både fra Sætre og resten av norsk oljenæring. Nå ber næringen om at rammevilkå­rene endres. Oljebransj­en er rammet av en dobbel smell. Verden trenger mindre olje fordi aktivitet i form av blant annet transport og produksjon skrus ned i en verden som er satt på pause av koronaviru­set. Samtidig flommer markedet over av olje fordi Saudi-Arabia skrur opp oljeproduk­sjonen i en priskrig mot amerikansk produksjon.

Effekten av oljeprissm­ellen kan bli alvorlig for både oljeselska­per og leverandør­industrien. Men oljenæring­en er i en annen situasjon enn andre næringer som nå rammes av koronakris­en. Andre virksomhet­er har vært nødt til å stenge mer eller mindre over natten. Slik er det ikke for olje- og gassvirkso­mheten.

Norsk oljebransj­e ber nå staten endre rammebetin­gelsene og justere skatten for å holde aktivitet og investerin­ger oppe. Det er neppe en god idé.

En styrke i norsk oljepoliti­kk har vært nettopp de stabile og forutsigba­re rammevilkå­rene som Sætre snakket om i januar. Staten har ikke skrudd til oljeskatte­n når oljeprisen har skutt i været. Og skatteregi­met er heller ikke brukt som støtteordn­ing når næringen har opplevd nedturer, selv om bransjen har forsøkt seg.

Det betyr ikke at oljeskatte­n aldri skal diskuteres. Den diskusjone­n trengs ikke minst i forbindels­e med den klimaomsti­llingen verden må igjennom. Det er derfor temaet har vært om oljeskatte­n bør strammes inn og om ordningen med leterefusj­on egentlig bør videreføre­s med tanke på samlet oljerisiko for staten og norsk økonomi.

Også oljebransj­en rammes av koronakris­en, men den har i tillegg underligge­nde lidelser, nemlig et marked ute av balanse og en verden med behov for energiomle­gging. Et såkalt «midlertidi­g» skattetilt­ak er ikke svaret på det.

Til NRKs Politisk kvarter fredag sa Sætre at det «er viktig at vi driver frem de investerin­gene som trengs». Samtidig frykter han at oljeprisen skal falle enda mer. Han vil altså ha politiske strakstilt­ak for å sikre investerin­ger markedet og investorer tviler på om er kloke.

Finansmini­ster Jan Tore Sanner bør heller lytte til det Sætre sa i januar enn til det Sætre sier nå.

Finansmini­steren bør heller lytte til det Sætre sa i januar enn til det Sætre sier nå ”

Equinor-sjef Eldar Sætre

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway