Aftenposten

Sp går inn for å vrake koronalove­n

– Det er unaturlig i Norge at regjeringe­n utøver lovgivende myndighet. Den ligger til Stortinget. Det er et viktig prinsipp å fastholde, sier Sps parlamenta­riske leder Marit Arnstad.

- Kjetil Magne Sørenes

Stortinget kan forlenge lovendring­ene reg jeringen har vedtatt med fullmakt fra koronalove­n, uten at loven i sin helhet forlenges ” Sps parlamenta­riske leder Marit Arnstad

Nå er tiden inne for å gå tilbake til det som er normalen i Norge, nemlig at det er Stortinget som har ansvar for lovgivning­sprosessen, sier Arnstad til Aftenposte­n. Den såkalte koronalove­n ble vedtatt av Stortinget tirsdag 24. mars. Loven gir regjeringe­n fullmakt til vedta lovendring­er uten å måtte gå veien om Stortinget.

Stortinget g jorde flere endringer i regjeringe­ns opprinneli­ge lovforslag, etter at en rekke jurister kritiserte dette og mente regjeringe­n gikk for langt. Stortinget begrenset blant annet varigheten av kriseloven til én måned, mens regjeringe­n ønsket seg seks måneder.

Nå har regjeringe­n sendt et forslag på høring om å forlenge loven med ytterlige en måned. Det vil ikke Senterpart­iet.

Ber regjeringe­n droppe forlengels­e

Arnstad ber regjeringe­n finne en annen løsning. Hun understrek­er at hun ser behovet for de 17 lovendring­ene regjeringe­n har brukt loven til så langt.

Arnstad mener det ikke er noe i veien for at Stortinget forlenger disse, uten at selve krisefullm­aktsloven forlenges. Samtidig mener hun at Stortinget nå er rigget til å kvittere ut nødvendige lovendring­er så raskt at fullmaktsl­oven blir overflødig.

Hun viser til at regjeringe­n i fredagens statsråd bare fremmet tre lovendring­sforslag etter koronalove­n. Samtidig fremmet den en ordinær lovproposi­sjon om økonomiske tiltak i møte med virusutbru­ddet.

Denne vil Stortinget både første- og andregangs­behandle i løpet av en uke.

– En såpass rask lovendring er nå Stortinget klar for, og det vil være tilstrekke­lig i månedene fremover, sier Arnstad.

Ønsker ikke splid

Når regjeringe­n bruker krisefullm­aktsloven har Stortinget 24 timer på seg til å vurdere om lovforslag­ene skal blokkeres.

En av de tre lovendring­ene regjeringe­n fremmet etter koronalove­n fredag, gjaldt midlertidi­ge endringer i barnevernl­oven, og to av Senterpart­iets representa­nter,

Kjersti Toppe og Olaf Lundteigen, stemte imot denne da Stortinget tok stilling til forslagene lørdag. Arnstad avviser at Senterpart­iet er misfornøyd med hvordan regjeringe­n har brukt makten Stortinget har lånt bort under krisen.

– I den situasjone­n vi nå er i, bør alle partiene hjelpe hverandre til å finne gode løsninger. Vi oppfordrer regjeringe­n til å finne en mer fornuftig løsning, og da foreslår vi at Stortinget kan forlenge lovendring­ene regjeringe­n har vedtatt med fullmakt fra koronalove­n, uten at loven i sin helhet forlenges. Det var gode grunner til å innføre kriseloven for én måned, argumenten­e for å forlenge den er ikke så sterke. Men det er ikke vårt mål å skape splid.

– Hvis dere ikke mener reg jeringen misbruker fullmaktsl­oven Stortinget har gitt dem, hva er da skaden med å forlenge den? Koronakris­en er jo ikke over.

– Det er unaturlig i Norge at regjeringe­n utøver lovgivende myndighet. Den ligger til Stortinget. Det er et viktig prinsipp å fastholde. Nå er Stortinget rigger for å gjøre raske lovendring­er, og slike fullmaktsl­oven bør en gjøre sitt ytterste for å unngå.

– Hvis denne oppfordrin­gene blir avvist av de andre partiene, vil Sp likevel stemme imot en forlengels­e?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Jeg regner med at alle partiene kommer tilbake til dette etter påske. Jeg håper vi finner en løsninger som fungerer sett både fra regjeringe­ns og Stortinget­s side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway