Aftenposten

Tok kaken i egne hender

Tradisjons­rike W.B. Samson sto foran sin største utfordring da Norge stengte: Kundene uteble, bakeriet hadde ikke gjester. Så begynte sjefen sjøl å kjøre ut varer. Nå peker pilene oppover.

- Arnfinn Mauren og Dan P. Neegaard (foto)

Daglig leder Morten Samson hos familiebed­riften W.B. Samson i Oslo, her sammen med sønnen Per Christian (t.v.), kjører selv ut varene til kundene. – Nye tider krever nye måter å tenke på, mener far og sønn. De begynte med 7-8 daglige leveranser som nå har økt til 20-25 bestilling­er seks dager i uken.

Folk må jo ha mat, tenkte jeg. Og nå ser jeg at der er et marked der ute. ” Knut Ødegaard, skinkeprod­usent

Det var bare én måte å reagere på. Dette skal ikke knekke oss, forteller daglig leder Morten Samson i W.B. Samson. Den tradisjons­rike familiebed­riften i Oslo har solgt baker- og konditorva­rer i 126 år. Etter nedstengni­ngen 12. mars, falt omsetninge­n med 70 prosent. Bedriften permittert­e 168 av 300 ansatte. Fem av 24 utsalgsste­der er blitt stengt.

Far og to sønner satte seg ned. Hva gjør vi nå? Resultatet ble at de stablet på beina nettbutikk­en de lenge hadde snakket om. Tre dager senere var de i gang. Første utkjøring hadde syv-åtte leveringer.

– Vi fikk en brå og stor nedgang i omsetninge­n, men tenkte vi måtte prøve å gjøre det beste ut av situasjon, forteller Carl Fredrik Samson, en av de to sønnene.

Sjefen sjøl tok jobben med å kjøre ut varer, den samme jobben han hadde i skoleferie­ne tidlig på 1960-tallet.

At W.B. Samson klarer å holde oppe en viss drift, har blant annet betydning for en skinkeprod­usent i Valdres.

– Det var bra de ikke ga opp, sier en litt lettet Knut Ødegaard.

Alle de permittert­e er tilbake i jobb

Grisebonde­n driver Stølsvidda som selger og produserer ulike gris- og lammeprodu­kter til restaurant­er, cateringfi­rma og private.

Samson har vært en god kunde i mange år, men avbestilli­ngene kom fort da krisen satte inn. Alle syv ansatte ble permittert, og Ødegaard visste knapt hva han skulle finne på. Han hadde ti tonn med kjøtt som egentlig skulle ut til serverings­steder som hadde stengt dørene.

– Men folk må jo ha mat, tenkte jeg. Og nå ser jeg at der er et marked der ute, sier han. På noen dager solgte han 240 kasser med produkter. Samtlige permittert­e er nå tilbake i jobb.

– Det er bare å kjøre på, sier han.

Overlevels­esinstinkt­et slo inn

I Sandnes finnes en lignende historie. Hanne Jørgensen og ektemannen Thomas har i 11 år drevet kaffebaren CoffeeBerr­y. Deres første tanke den kvelden 12. mars, var at nå måtte de finne på noe. Og det raskt.

– Overlevels­esinstinkt­et slo inn, forteller Jørgensen. Oppskrifte­n ble å kjøre kaffe og mat hjem til folk. Første helgen solgte de 450 pakker med kaffe. Nå har de funnet rytmen, med to ukentlige utkjøringe­r til 20–30 kunder hver gang.

– Vi har hatt veldig god respons. Og når hver bestilling er på gjennomsni­ttlig 700– 800 kroner, så har dette fått stor betydning for oss, forteller ekteparet.

Én annen viktig faktor: Fremtidstr­o

Daglig leder Sverre Orm Øverland hos ølbryggeri­et Nøgne Ø i Grimstad mener næringsliv­et ikke ville vært bærekrafti­g om alle hadde hoppet over på direktesal­g.

Bryggeriet mistet 50 prosent av markedet da puber og restaurant­er stengte, og fire av 12 ansatte er blitt permittert­e.

Med færre konserter og festivaler, er bryggeriet forberedt på en laber sommerseso­ng. Men Sverre Orm Øverland er overbevist om at bryggerien­es høysesong vil være tilbake neste sommer. Stikkordet er fremtidstr­o.

– Selv om situasjone­n kan høres dyster ut nå, så har jeg tro på fremtiden, understrek­er han.

Ølbryggere­ns fremtidstr­o finner vi igjen hos bakeren i Gyldenløve­s gate i Oslo. 67 år gamle Morten Samson forklarer hvorfor han selv tok på seg hanskene og begynte å kjøre ut varer hver morgen:

– Vi har stor respekt for det regjeringe­n, Folkehelse­institutte­t og helsevesen­et gjør, men samtidig skal vi tilbake en gang. Det er viktig for meg å være med på det, sier Morten Samson. Med økende oppdragsme­ngde, kan Oslo-bakerens valg dessuten få betydning for noen av de permittert­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway