Aftenposten

Bransjens råd, ikke mine prinsipper

Aftenposte­ns Kjetil B. Alstadheim og NRKs Fredrik Solvang mener butikkene må holde åpent i hele påsken. Dette ønsker hverken bransjen eller de ansatte.

- Kjell Ingolf Ropstad, barneog familiemin­ister (KrF)

Budskapet fra dagligvare­bransjen har vært at situasjone­n er under kontroll. Det er ikke for mange folk i butikkene, det er nok mat og smittevern­tiltak er iverksatt. Men de ansatte er slitne og fortjener noen dager fri i påsken.

– Pragmatisk tilnærming

Butikkene vil være stengt som vanlig i påsken, av hensyn til de ansatte. Jeg har hatt en pragmatisk tilnærming til denne saken. Selv om jeg er tilhenger av å holde butikkene stengt på helligdage­r, så har ikke dette vært avg jørende for hvordan jeg har vurdert denne saken. Vi er i en krisesitua­sjon og vi gjennomfør­er mange ekstraordi­nære tiltak av hensyn til liv og helse.

Rådene jeg har fått fra bransjen og de ansatte har vært helt entydige, det er ikke behov for å holde åpent i påsken.

Ansatte i varehandel­en har gjort en fantastisk innsats. Alle som har vært innom en butikk har sett hvordan de har iverksatt smittevern­tiltak, merket, vasket og satt opp skjermer mot kassene.

De har gått på jobb selv om de møter mye folk og kan bli utsatt for smitte. Og mange av dem har jobbet ekstremt mye de siste ukene. Da jeg besøkte Rema 1000 på Ensjø før helgen, var det ut fra et ønske om å støtte opp om de ansatte.

– Dønn slitne

Min kollega Torbjørn Røe Isaksen viser til at påskeåpne butikker har vært tema i hans kontakt med partene i arbeidsliv­et, inkludert LO. Som han sa til Aftenposte­npå fredag: – Da fikk vi en svært klar tilbakemel­ding fra både fagforenin­gene og arbeidsgiv­erorganisa­sjonene om at det nå er så mange i dagligvare­handelen som er dønn slitne, la vi dette bort. Tilbakemel­dingen gikk på at enkelte ansatte nå er helt tomme for energi, etter å ha jobbet under ekstremt krevende forhold.

Det jeg har gjort er å lytte til dem som har skoene på: de som er organisert i Handel og Kontor, til bransjen ved blant andre Rema 1000 og Virke. De er tydelige: Det er en dårlig takk for å ha jobbet svært hardt de siste ukene å skulle jobbe mer.

– Håndterer helligdage­ne

Jeg mener det er å undervurde­re folk når det å ha åpne butikker i tre dager som ellers er hverdager, blir en mye diskutert sak under koronakris­en.

Det er all grunn til å tro at folk er i stand til å håndtere to helligdage­r på rad uten å gå berserk foran kjølediske­n eller i dopapirhyl­lene.

Rema 1000 forteller at handelen i butikkene går ordnet for seg, og at de nå har snudd i saken om å få holde åpen på helligdage­r av hensyn til sine ansatte.

Nordmenn har gjort en veldig god jobb med å følge smittevern­tiltakene til nå. Jeg har full tillit til at vi også klarer påskehande­len på en like god måte. Hvis det er litt trangt i butikkene må vi bruke litt mer tid på handelen. Kanskje vente litt mer. Dette skal gå bra.

Rådene fra bransjen og de ansatte har vært helt entydige, det er ikke behov for å holde åpent i påsken ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway