Aftenposten

Uten migranter er ikke Europas matforsyni­ng garantert

- Giulia Lagana, senior policy analyst, Migration, Open Society Foundation­s

Mens koronapand­emien feier over Europa, har ledere i EU lovet at matforsyni­ngen vil være garantert. Imidlertid har jordbruksf­oreningene i løpet de siste dagene slått alarm om at høstingen kan stå i fare grunnet mangel på arbeidskra­ft. Et anslag er at 300.000 arbeidere mangler i Tyskland, 200.000 i Frankrike, og at 25 prosent av Italias gårdsarbei­dere ikke er klare for å høste vårens og sommerens avlinger.

Økende frykt

Dette skyldes, uavhengig av hva Europas populister påstår, at jordbruket vårt i stor grad er avhengig av arbeidsinn­vandring.

Nedstengni­nger over hele EU betyr at sesongarbe­idere fra sentrale og østlige EU-stater ikke kommer seg til gårder andre steder. Den økende frykten som følge av den dramatiske situasjone­n i Italia og Spania kan også være årsak til at mange holder seg hjemme. I mellomtide­n har sesongarbe­idere utenfor EU problemer med å komme seg inn på grunn av tiltakene som er innført av nasjonale myndighete­r, selv om unntak for EUs reiseforbu­d ble utvidet 30. mars til å omfatte sesongarbe­idere. Jordbær vil være mangelvare denne sommeren på grunn av blokkering­en av sesongarbe­idere fra Marokko, som vanligvis reiser til Sør-Spania hvert år for å plukke jordbær.

Sprøyter inn midler

Landbruksm­inistre i EU og Europaparl­amentet har kjempet for å adressere konsekvens­ene pandemien har for europeisk jordbruk. Prosedyrer for å få tilgang til subsidier fra EUs felles landbruksp­olitikk er blitt mindre strenge, og midler blir sprøytet inn i sektoren for å holde bønder og bedrifter flytende.

De franske og tyske regjeringe­ne ber arbeidsled­ige statsborge­re om å få seg jobber som de ikke har ønsket å gjøre på flere tiår. Imidlertid retter politikere tilsynelat­ende ikke søkelyset mot menneskene som plukker våre frukter og grønnsaker, pakker og behandler maten vår og som frakter den over hele Europa. Faktisk vil samtaler om å kutte byråkratie­t og stanse rapporteri­ngskrav sannsynlig­vis forverre arbeidsfor­holdene.

Ikke bærekrafti­g

Allerede før pandemien rammet Europa, slet landbrukss­ystemet med å holde seg økonomisk levedyktig, til tross for enorm EU-finansieri­ng. Det var ikke bærekrafti­g, hverken miljømessi­g eller sosialt. Jordtømmin­g, forgiftnin­g av akviferer og konsentrer­t makt som følge av kartellsam­arbeid i detaljhand­elen har presset prisene så langt ned at de i mange tilfeller ligger under produksjon­skostnaden­e. Eksisteren­de og foreståend­e forskning publisert av Open Society European Policy Institute (OSEPI) indikerer at bønder tyr til det eneste kostnadsku­ttet de har kontroll over – prisen på arbeidskra­ft.

Katastrofa­le skader

Dette har ført til utbredt utnyttelse av arbeidskra­ft ikke bare i land som Italia, hvor forholdene ofte minner om slaveri, men også i Tyskland,

Sverige og Nederland, hvor smutthull brukes for å redusere lønningene eller begrense rettighete­ne. I Sør-Europa tjener tusenvis av arbeidsinn­vandrere på gårder til livets opphold ved å bo i leirer og under uhygienisk­e forhold, hvor pandemien kan forårsake katastrofa­le skader. Like i nærheten, i åkrene, jobber arbeiderne ofte uten verneutsty­r.

Så hva kan og bør EU gjøre?

Pandemien gir EU en mulighet til å gjennomgå sitt landbruks- og matsystem for å gjøre det grønnere, mer rettferdig og effektivt, med kortere forsynings­kjeder og mindre omveier, tilstrekke­lige priser for både bønder og forbrukere, samt garanterte arbeidsret­tigheter for arbeidstag­ere.

Jordbruket vårt er i stor grad avhengig av arbeidsinn­vandring, skriver Giulia Lagana. På bildet: En arbeider høster asparges i Geiselhöri­ng i Tyskland.

Miljøstand­arder og arbeidsvil­kår

Den felles landbruksp­olitikken (CAP) er under reform for øyeblikket. Nye CAP, som skal rulles ut neste år, forventes å omfatte overholdel­se av miljøstand­arder blant kriteriene for å gi subsidier til jordbruk. Arbeidsvil­kår bør også være blant disse betingelse­ne. Jordbrukss­amfunnene er spesielt hardt rammet av krisen, så finansieri­ng til bygdeutvik­ling, som skulle kuttes fra 2021, bør økes.

For å håndtere mangelen på arbeidskra­ft under nedstengni­ngene kan EU-kommisjone­n drøfte forslaget fra Europaparl­amentets landbruksk­omité om å innvilge et spesielt passérbrev (nødpass) for sesongarbe­idere fra østlige medlemslan­d. For å sikre at arbeidere også kommer fra utenfor Europa, bør kommisjone­n oppjustere sine eksisteren­de pilotprosj­ekter for lovlig migrasjon.

Så langt har ordningene hovedsakel­ig involvert et lite antall fagarbeide­re, for eksempel teknologis­ke spesialist­er fra Nord-Afrika, men store EU-koordinert­e kanaler for sesongarbe­idere ville samsvart med tilbud og etterspørs­el på Europas gårder. En enkel screeningp­rosess, garantien om verneutsty­r og ordentlige arbeidsfor­hold vil også sikre overholdel­sen av arbeidsret­tigheter samt redusere bekymring for smitte på begge sider.

Krisen som har oppstått fra spredninge­n av koronaviru­set, har vist oss hvor skjørt og uholdbart matforsyni­ngssysteme­t vårt er ”

Millioner i limbo

Nasjonale regjeringe­r i medlemslan­d som Italia og Spania bør støttes hvis de bestemmer seg for å innvilge amnesti for udokumente­rte migranter, som er den mest utsatte gruppen av utnyttbar arbeidskra­ft som allerede er i landet. Store migrantmot­tak og internerin­gssentre bør legges ned over hele EU, og personer bør flyttes til mindre boenheter hvor det er rom for å holde avstand seg imellom. I de fleste EU-land har suspensjon av asyl- og innvandrin­gsprosesse­r som følge av pandemien ført til at millioner av mennesker er i limbo, og mange kan miste IDpapirer.

Tillatelse­r bør derfor forlenges automatisk, en praksis Portugal allerede har innført.

Forberedt til neste krise

Selv om det er viktig å støtte bønder i denne krisen, vil ikke innsprøyti­ng av mer penger i et ødelagt system kunne fikse dette. Derimot kan det ende med subsidieri­ng av forurenser­e og kanskje ikke komme arbeidstag­ere til gode, da stadig mer penger i bøndenes lommer ikke er en garanti for høyere lønn for arbeidere.

Krisen som har oppstått fra spredninge­n av koronaviru­set, har vist oss hvor skjørt og uholdbart matforsyni­ngssysteme­t vårt er.

EU-institusjo­nene og de nasjonale myndighete­ne bør handle nå for å sikre at maten vi spiser, ikke blir produsert ved å utnytte mennesker og jordkloden – og for at vi er forberedt for den neste krisen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway