Aftenposten

Asiatiske demokratie­r i spissen for teknologi som begrenser spredning av smitte

- Felicia Istad, doktorgrad­s stipendiat i public policy, Korea University

Snart lanserer norske helsemyndi­gheter en app som skal spore smittespre­dning. Tiltaket blir beskrevet av Frank Rossavik (Aftenposte­n 30. mars) som en «vestlig» og demokratis­k tilnærming til covid-19, til sammenlign­ing med overvåking­sregimet i Kina, som også Bente Kalsnes (Aftenposte­n 30. mars) advarer mot.

Det som ikke kommer frem, er at asiatiske demokratie­r som SørKorea står i spissen for utviklinge­n av teknologis­ke løsninger som begrenser smittespre­dning og effektivis­erer kommunikas­jon mellom stat og folk.

Det er særlig tre digitale tiltak som utmerker seg.

Forhåpentl­ig kan også norske debattante­r utvise mer nyanse i sammenlign­inger mellom øst og vest, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet fra februar i år viser flyplassan­satte som sjekker at innreisend­e til Sør-Korea har installert en app om koronasmit­te på telefonen.

Sporing via teknologi

Sør-Korea rangerer i toppen av FNs liste over offentlige tjenester på nett.

Landet var tidlig ute med å utvikle apper som oppdateres med informasjo­n om smittespre­dning.

Allerede ved første tilfelle av smitte ble geografisk­e fotavtrykk og sosiale mønstre offentligg­jort. I likhet med appen som Norge nå er i ferd med å lansere, blir personvern ivaretatt ved ikke å oppgi private opplysning­er.

Dermed er den norske løsningen hverken en «vestlig» variant eller et «lynhurtig» tiltak, slik Frank Rossavik påstår i sin kommentar.

Det er særlig tre digitale tiltak som utmerker seg ”

Tett kontakt mellom stat og folk

En digitalise­rt stat er i k ke tilstrekke­lig i en pandemi, hvor menneskeli­ge faktorer som frykt og forvirring gjør det nødvendig med god kommunikas­jon.

I Sør-Korea har det vært lite panikk etter utbruddet av covid-19. En av grunnene til det er nok at folk holdes informert til enhver tid. Alle får tilsendt tekstmeldi­nger via mobilen med detaljer om blant annet lokal smittespre­dning og offentlige tjenesteti­lbud.

Denne direkte formen for kommunikas­jon mellom stat og individ var på plass allerede før virusutbru­ddet og inkluderer varsler om alt fra brann i nærområdet til økt luftforure­nsning. Som innbygger kan man være trygg på at man umiddelbar­t blir kontaktet av myndighete­ne om noe alvorlig skulle skje.

Digitale betalingsl­øsninger

I tillegg til effektiv kommunikas­jon og digital sporing har Sør-Korea en teknologis­k infrastruk­tur som gjør sosial distanseri­ng og isolasjon mulig over lengre tid.

Mens vestlige medier rapportere­r om tomme butikkhyll­er, er det nettbutikk­ene som tømmes i Øst-Asia. Samtidig som digital handel reduserer behovet for å oppsøke butikker o g kjøpesentr­e, er verdensøko­nomien blitt hardt rammet av covid-19. Både norske og koreanske myndighete­r har utarbeidet krisepakke­r. Nylig skrev Joacim Lund i Aftenposte­n om viktighete­n av digitale betalingsl­øsninger i en situasjon som denne. I likhet med Sør-Korea plasseres Norge høyt på globale rangeringe­r for både offentlige og private nettoverfø­ringer.

Ulike myndighete­rs håndtering av den pågående pandemien viser at bruken av teknologi og hensyn til demokratie­t varierer mellom land, ikke kontinente­r. Forhåpentl­ig kan også norske debattante­r utvise mer nyanse i sammenlign­inger mellom øst og vest og vedgå at vi har noe å lære fra digitale løsninger i demokratie­r som Sør-Korea.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway