Aftenposten

Vi snakker mer enn noen gang, men lytter vi?

- Aksel Nordli (18)

Undersøkel­ser viser at unge mennesker føler seg mer ensomme enn eldre, skriver Aksel Nordli (18).

People talking without speaking. People hearing without listening, sang Paul Simon og Art Garfunkel på singelen «The sound of Silence» fra 1964. Hva ville de sunget i dag? Norge i 2020 preges av en befolkning som kommuniser­er digitalt til alle døgnets tider – uten egentlig å snakke sammen. Samtidig hører vi på musikk og ser på mennesker skravle i diverse reality-programmer – uten egentlig å lytte.

Lytter vi?

Karl Marx beskrev fremmedgjø­ring som en prosess hvor arbeiderne mistet relasjonen til produktet de skapte, og derfor følte de seg ulykkelige. Dagens fremmedgjø­ring går ut på at vi ikke lenger har et forhold til dem vi konversere­r med.

I en typisk digital samtale mellom unge mennesker vil kommunikas­jonen være kontinuerl­ig, men uten innhold. Derfor oppfattes den også som meningsløs.

Likevel ønsker ungdom konstant digitalt samvær med andre. Stillhet tolkes som ensomhet. Men samtalen er tom. Og resultatet er at vi føler oss alene.

Undersøkel­ser viser at unge mennesker føler seg mer ensomme enn eldre. Mange sliter med å bygge relasjoner til andre. Det er på tide å ta lærdom fra de gamle.

Mobilen gir dårlige samtaler

Norge ligger nå i dvale. Skoler, barnehager og arbeidspla­sser er stengt. Strenge, men nødvendige restriksjo­ner på innbyggern­es frihet har lagt begrensnin­ger på muligheten­e for sosialt samvær.

Mange er overrasket over hvordan de selv reagerer. Koronakris­en har forsterket følelsen av ensomhet. På tross av nærmest ubegrensed­e muligheter for digital kommunikas­jon, opplever unge nedstengni­ngen av samfunnet som svært krevende.

Dette illustrere­r at moderne dialog ikke fungerer som noen erstatning for den tradisjone­lle samtalen.

La denne pandemien være en vekker. Vi må anerkjenne verdien av hverandres nærvær. Koronakris­en har fått frem betydninge­n av ekte kommunikas­jon.

Vær til stede

Vi må lære å være til stede når vi prater med andre. For å gjøre dette må forstyrren­de elementer legges bort, og vi må aktivt lytte til det samtalepar­tneren formidler.

Mobiltelef­onen er en nøkkelfakt­or. Ingen annen gjenstand leder til dårligere samtaler enn den.

Hverdagen kommer til å bli normal igjen. Når den tid kommer, bør vi alle ha reflektert over viktighete­n av tilstedevæ­relse og aktivt arbeide for å skape, vedlikehol­de og forbedre relasjonen­e våre til andre mennesker.

Det vil være et viktig steg på vei bort fra ensomhet, mot et bedre fellesskap.

La denne pandemien være en vekker ”

 ?? Foto: Lightsprin­g / Shuttersto­ck / NTB scanpix ??
Foto: Lightsprin­g / Shuttersto­ck / NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway