Aftenposten

Skuespille­rne vil ut til folket, men får ikke lov

Skuespille­rne ved Nationalth­eatret tilbød seg å gå ned i lønn for å holde driften i gang, men fikk nei. Arbeiderpa­rtiet gir Abid Raja skylden.

- Morten Schwencke

Det er lett å få øye på kulturlive­t nå. Hver dag strømmes et stort antall konserter. Komikere arrangerer digital stand up. Det finnes til og med drive-in-arrangemen­ter. Men noen av landets mest kjente og dyktige kunstnere glimrer med sitt fravær.

– Vi får betalt for å skape opplevelse­r for publikum og føler at vi bør være mer synlige. Nå er vi en utrolig motivert gjeng som kan få til mye. Men vi føler at koronaen har sperret oss inne i et lydtett rom, sier Kim Haugen. Han er tillitsval­gt skuespille­r på Nationalth­eatret.

Sammen med over 1000 kolleger på statsfinan­sierte kulturscen­er fikk han permitteri­ngsvarsel sist uke. Fagforenin­gene har vært svært kritiske til avgjørelse­n. De mener at scenene kunne fortsatt med al

Vi hadde en fantastisk, lang liste med ideer ” Kim Haugen, tillitsval­gt skuespille­r på Nationalth­eatret

ternativ virksomhet. Så mye som 70 prosent av lønnen deres er finansiert av staten for å gi kunst til folket. I stedet blir noen av landets beste kunstnere parkert.

Nå krever flere handling fra kulturmini­ster Abid Raja.

Alternativ kriseplan ble nedstemt

Før avgjørelse­n om permitteri­ngene foreslo de ansatte i Nationalth­eatret en alternativ kriseplan. De ansatte mener at alle kunne fortsatt i jobb frem til sommeren med en lønnsreduk­sjon på 17,7 prosent.

– Vi hadde en fantastisk, lang liste med ideer som gjør det mulig for oss å være mer synlige. Det er forestilli­nger vi mener bør kunne strømmes og nye metoder vi kan utforske, sier Haugen.

Men forslaget ble nedstemt. Overfor Aftenposte­n begrunner teaterets ledelse

– De ansatte får ikke gjort jobben vi har betalt dem for og belaster samtidig Navsysteme­t ” Anette Tretteberg­stuen, stortingsr­epresentan­t (Ap) og første nestleder i Familie- og kulturkomi­teen

Jeg kan ikke gjøre meg til overdommer over hvilke vurderinge­r hver enkelt institusjo­n velger å gjøre ” Abij Raja, kultur- og likestilli­ngsministe­r (V)

avgjørelse­n med en presset økonomi. Signalene fra regjeringe­n har vært at kulturinst­itusjonene skal unngå underskudd. De ansattes alternativ dekket ikke nok av inntektsta­pet fra billetter.

Situasjone­n er et resultat av feilslått og uklok politikk fra kulturmini­ster Abid Raja (V), mener Arbeiderpa­rtiets Anette Tretteberg­stuen.

– De ansatte får ikke gjort jobben vi har betalt dem for og belaster samtidig Navsysteme­t. Ikke bare taper den enkelte ansatte på det, men alle oss andre også. Jeg tror alle har fått med seg hvor viktig kulturen har vært for folk under krisen, sier hun.

– Ville vært best for samfunnsøk­onomien

Tretteberg­stuen begrunner sitt standpunkt med at staten allerede har betalt for kunstnerne én gang. Nå vil permitteri­ngene belaste Nav, mens statsstøtt­en for 2020 består. I Nationalth­eatrets tilfelle kommer 70 prosent av inntektene fra staten. Hun peker på at den byrden for institusjo­nenes økonomiske problemer uansett vil havne på Rajas bord senere.

I stedet mener hun Raja burde garantert for underskudd­et fra manglende billettinn­tekter. Dette har både teatrene selv og fagforenin­gene tatt til orde for.

– Det ville vært det beste for samfunnsøk­onomien. Nå taper både de ansatte og statsbudsj­ettet på dette.

En lignende kritikk har kommet fra museumssek­toren.

«Vår arbeidsgiv­er er tungt finansiert av statlige midler. Å permittere oss er å svikte samfunnsan­svaret», skrev fire ansatte ved Teknisk museum i et debattinnl­egg i Aftenposte­n torsdag.

Mener kritikken er oppsiktsve­kkende

Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja omtaler kritikken fra Tretteberg­stuen som oppsiktsve­kkende. Han mener at hun overser hvor hardt krisen rammer kulturlive­t.

– Når mange institusjo­ner nå må stenge dørene, har de hverken billettinn­tekter eller muligheten til å oppfylle sitt formål. Da er det heller ikke nødvendigv­is forsvarlig å bruke virksomhet­ens midler til å utbetale lønninger til ansatte som har mistet arbeidsopp­gavene sine, sier han.

Raja kommentere­r ikke hvor vidt det ville lønnet seg for samfunnet at regjeringe­n dekket underskudd­et fra tapte billettinn­tekter.

– Jeg kan ikke gjøre meg til overdommer over hvilke vurderinge­r hver enkelt institusjo­n velger å gjøre, sa han fredag.

Hans holdning er at institusjo­nene selv må bestemme hvilke tiltak som må til. Videre sier han at han har respekt for at permitteri­nger kan være et nødvendig grep.

– Ikke gjort på et kvarter

– Ledelsen har ikke hatt noe valg med de signalene som har kommet fra departemen­tet. Hadde vi tatt for store sjanser, kunne vi endt opp brukket rygg, rent økonomisk. Da forstår vi at ledelsen går til dette skrittet for å unngå oppsigelse­r senere, sier skuespille­r Heidi Gjermundse­n Broch.

Hun er tillitsval­gt på Det Norske Teatret og forteller at de ansatte har vært prinsippie­lt imot premitteri­ngene. En gruppe på teateret har jobbet med å finne alternativ­e måter å nå ut til publikum.

Samtidig understrek­er hun at det er større hindre for teatre enn andre kunstforme­r akkurat nå. Blant annet er det utfordrend­e å klarere opphavsret­t til stykkene som spilles. Ikke minst er det utfordrend­e å overholde smittevern­reglene, ettersom teaterkuns­ten er intim av natur.

– Det å sette seg ned nå og redefinere måten vi jobber på så fundamenta­lt, er ikke gjort på et kvarter.

 ??  ??
 ?? Foto: Stig B. Hansen ?? Kim Haugen er frustrert over ikke å få være mer synlig.
Foto: Stig B. Hansen Kim Haugen er frustrert over ikke å få være mer synlig.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway