Aftenposten

Dette er radiobingo

-

Redaktør Knut Medhus leser bingotalle­ne i Radio Hallingdal.

– Vi ser at salget av digitale bingoblokk­er har økt. Jeg tar ikke mye feil hvis jeg sier det har vært en dobling. Samtidig ser vi at salget går ned på de faste utsalgsste­dene. Nå sitter folk hjemme og har kanskje ikke så mye å drive med. Radiobingo er en veldig koronavenn­lig aktivitet, sier ansvarlig redaktør Bjørn-Martin Brandett i Elverumsra­dioen.

Uten inntektene fra radiobingo­en ville det blitt tøft å holde hjulene i gang nå.

– Vi driver med radiobingo fordi det er begrensede kommersiel­le muligheter i vårt distrikt. Radiobingo­en har alltid vært viktig. Inntektene bærer driftskost­nadene nå. Uten dem kunne jeg bare låst døren, sier han.

Radio Hallingdal er også svært avhengig av inntektene fra radiobingo­en, i tillegg til sin årlige påskeauksj­on.

– Bingoinnte­ktene utg jorde i fjor 535.000 kroner netto, mens påskeauksj­onen ga 650.000 kroner. Dette inkluderte også reklameinn­tekter. Slik blir det ikke i år. Det er bråstopp i reklameinn­tektene. Næringsliv­et er avhengig av hytteturis­me. Når ingen skal på hyttene sine i påsken, går det også ut over oss, sier daglig leder Rita Stavn i Hallingdal Radio.

Kreativ bransje

Radiobingo kom til Norge i 1986 og er underlagt strenge regler. En tillatelse utstedes kun til lokalradio­er med konsesjon og under forutsetni­ng av at inntektene skal føres tilbake til virksomhet­en.

– Bingoen er uten tvil en svært betydnings­full kilde til inntekt for mange av de rundt 50 radiostasj­onene som innehar bingotilla­telse, sier daglig leder Pål Lomeland i Norsk Lokalradio­forbund.

Tilbakemel­dinger fra stasjoner som driver med radiobingo, viser at salget av digitale bingoblokk­er har økt jevnt de siste ukene.

– Det skyldes nok helt klart folks frykt for å gå ut, i tillegg til at noen kommisjonæ­rer også holder stengt, sier Lomeland.

Over 40 prosent av alle årsverk i lokalradio­bransjen er permittert.

For å delta i radiobingo, trenger du en bingoblokk. Den kjøpes i utvalgte butikker eller digitalt.

En blokk koster mellom 70 og 100 kroner. Tallene leses opp over radioen. Får du bingo, ringer du inn til radiostasj­onen.

Hovedpremi­en kan bli på opptil 100.000 kroner på en kveld.

– Selv om mange lokalradio­er brutalt har merket effekten av korona, ser vi at mindre lokalradio­er med radiobingo som viktigste kilde til inntekt, er mer skjermet fra krisen. Det er positivt, sier Lomeland.

Organisasj­onen Spillavhen­gighet Norge følger utviklinge­n nøye. 0,9 prosent av alle nordmenn mellom 16 og 74 år tilhører kategorien «problemspi­llere».

Daglig leder Lill-Tove Bergmo mener det ikke er unaturlig at det selges flere bingoblokk­er nå.

– Isolert sett er nok ikke radiobingo noe vi tror folk blir avhengige av. Derimot er det nok mange som har radiobingo som ett av mange spill. Vi ser også at mange som spiller på kasino, også gjerne spiller bingo, sier Bergmo.

 ?? Foto: Arve Henriksen ??
Foto: Arve Henriksen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway