Aftenposten

Aneurin Hughes

- Erik Hoff, tidl. NAF og NHO

Aneurin (Nye) Hughes døde i Oslo 27. mars. Han var fra Wales, Storbritan­nia, og ble født 11. februar 1937.

Nye kom hit som EUs første ambassadør til vårt land (og Island) i 1987. Han ble på posten i rundt åtte år. Hans oppgave frem til 1994 var ikke enkel på grunn av den foreståend­e folkeavste­mningen. I ettertid vet vi at han oppnådde respekt så vel hos motstander­e som hos tilhengere av norsk medlemskap i EU.

Hans store kunnskaper, hans objektivit­et og hans tillitskap­ende personligh­et gjorde at han fikk spille en viktig rolle i debatten. Samtidig bidro han ofte til å gjøre møtene givende og til å få forstand av.

Jeg var heldig som ble kjent med Nye allerede i 1960-årene. Vi var formenn for hver vår nasjonale studentorg­anisasjon. Fra det vi hadde opplevd sammen den gang, visste jeg at Norge hadde fått en fremragend­e EU – ambassadør.

Nye var et usedvanlig levende menneske, full av energi, humør og talenter. Han sang gjerne, deltok i kor og var en virtuos på piano. Han var sprek og glad i å trene.

Det hendte at han løp seg bort i skogen, men med tiden ble han en kjenner av stiene i byens omegn. Han dyrket tennis og var en meget habil golfspille­r.

Nye elsket mennesker og fikk etter hvert en vennekrets her som kunne gjøre enhver nordmann misunnelig. Han deltok ukentlig i gudstjenes­tene i kirken samt arrangemen­ter i menigheten.

Etter sin tjenesteti­d i Norge ble Nye utnevnt til EUs ambassadør til Australia. Også der la han igjen en bit av sitt hjerte, men hans varme følelser for Norge varte ved. Han traff igjen sin ungdoms norske kjærlighet, Lisbeth. De giftet seg og bosatte seg på Røa i Oslo.

En ressursper­son, en fargeklatt og en kjær venn har forlatt oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway