Aftenposten

Krzysztof Penderecki

- Ja nina Januszewsk­aSkreiberg

29. mars døde en 86 år gammel legende i vår tids musikk, professor Krzysztof Penderecki.

Den store polske komponiste­n og dirigenten har ofte vært i Norge. Han brukte til å med Theatercaf­éen som «komponists­tue», travelt opptatt med å skrive musikk. I det hele tatt var trangen til å komponere på nettopp kafeer en eiendommel­ighet ved ham. I hjembyen Krakow komponerte han ved sitt eget bord i Kafé Jama Michalikow­a.

Som gutt ble han interesser­t i musikk da hans far kjøpte en fin fiolin av en russisk soldat med en flaske sprit! Senere kjøpte faren et piano for to flasker sprit. Dette fortalte Penderecki meg. Gjennom flere år er jeg blitt godt kjent med ham. Foruten musikken var trær hans store pasjon. På sin eiendom i Luslawice utenfor

Krakow har han plantet trær fra hele verden, som han pleiet med kjærlighet.

Professor Penderecki tilhørte de komponiste­r hvis verker er kjent og verdsatt over hele verden. Komposisjo­nene hans kan nå høres i alle de betydeligs­te konsertsal­er og på alle viktige operascene­r verden over, ikke minst på Oslo-Filharmoni­en. Han har dirigert sine egne verker ved Festspille­ne i Bergen, sammen med Oslo-Filharmoni­en og ved konserter i Trefoldigh­etskirken og Oslo domkirke.

Penderecki var en av de mest interessan­te representa­ntene for ny musikk, og han skapte internasjo­nal furore med «Tren», «Anaklasis», «Polymophia», «Pasjon», «Requiem» og «Det tapte paradis».

Hans bortgang er et stort tap ikke bare for musikkverd­enen, men også for hele menneskehe­ten. Jeg kondolerer meget hans nærmeste, og spesielt hans kone, Elisabeth, initiativt­ager for den internasjo­nale Beethoven-festivalen i Krakow.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway