Aftenposten

Kari Onstad

- Einar Bjørge

Et unikt menneske og en sjelden kunstner har forlatt oss. For oss som var så heldige å få kjenne henne og skape teater sammen med henne, er tapet stort og ufattelig. Og det skjedde så brått, så uventet. Sent tirsdag 24. mars kom det triste budskapet om at Kari hadde gitt slipp etter et alvorlig hjerneinfa­rkt.

Skuespille­r, sanger, danser, pedagog og i godt voksen alder en etterspurt diskjockey. «Grandma DJ» ble kunstnerna­vnet i denne nye karrieren. I en årrekke danset hun og underviste i fem rytmer, en pionér også der.

Kari fikk gjøre mange roller som skuespille­r på de fleste av landets teatre. Hun var innom Den Norske Opera etter endt teaterskol­e, men det ble likevel teateret. Kari markerte seg fort som en skuespille­r med et bredt og modig repertoar. De som fikk oppleve henne på scenen som Jesus i teaterstyk­ket Barabbas, regissert av hennes livspartne­r Stein Winge, glemmer det aldri. Sterkt inntrykk gjorde hun også som Hamlets mor, Jelena i Tsjekhovs Onkel Vanja og filosofen Sokrates – for bare å nevne noen få av de menneskesk­jebnene hun ga liv til.

«Nå skal vi ut på nye eventyr, er det ikke fantastisk», sa hun da vi dro til teaterfest­ival i St. Petersburg. Der vant hun en pris for sin tolkning av Maria Callas alene i sin siste natt.

Alltid et åpent sinn. Alltid villig til å utforske, stille spørsmål og finne nye svar. Hver dag en ny start. Kari gikk alltid «the extra mile», både som scenekunst­ner og i nære relasjoner. «Jeg er her for deg», sa hun hvis en venn hadde det vanskelig. «Jeg er her, og jeg tåler deg akkurat som du er.»

Nå er du ikke lenger her, Kari, og det gjør veldig vondt. Du fikk 79 innholdsri­ke år som satte spor. I denne smertefull­e og krevende tiden går min varmeste medfølelse til Stein, barn og barnebarn og dem som fikk møte Kari på hennes livsvei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway