Aftenposten

Uaktuelt å åpne rett etter påske

Skolestart like etter påske er uforsvarli­g, mener Inga Marte Thorkildse­n (SV). Også andre tar til orde for å vente.

- Odd Inge Aas Stein J. Bjørge (foto)

– Vi ser ikke for oss at det er mulig å åpne skoler og barnehager på en trygg måte første uken etter påske, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) i Oslo kommune.

Vi ser ikke for oss at det er mulig å åpne på en trygg måte første uken etter påske ” Oslos byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildse­n (SV)

Kommer skoler og barnehager til å være stengt også etter påske? Tusenvis av foreldre stiller spørsmålet, og tirsdag kveld kommer svaret fra Reg jeringen. Men skolene i hovedstade­n kommer uansett ikke til å åpne den første uken etter påske:

– Vi ser ikke for oss at det er mulig å åpne på en trygg måte første uken etter påske. Det er også av praktiske hensyn, dette krever forutsigba­rhet for alle parter, sier skolebyråd Thorkildse­n. Hun bekrefter at dette gjelder skoler og barnehager i Oslo, helt uavhengig av hva regjeringe­n bestemmer for resten av landet.

Også andre vil ha mer tid

Kunnskapsm­inister Guri Melby (V) brukte gårsdagen til å møte interesseo­rganisasjo­nene i skole- og barnehages­ektoren. Der fikk hun tydelig beskjed både fra kommuner og lærere: – Et av våre hovedbudsk­ap var at det må gis litt tid før vi starter opp igjen. Det trengs tid til planleggin­g og tilrettele­gging for særskilte smittevern­hensyn, sier Bjørn Arild Gram, styreleder i KS, kommunesek­torens organisasj­on.

– Hvor mye tid trenger kommunene?

– Det er vanskelig å være nøyaktig, men vi kan ikke se for oss at vi åpner første arbeidsdag etter påske.

Gram sier det vil ta noe tid å få oversikt over bemannings­situasjone­n. Lærere og annet personell kan være syke eller i karantene. En del kan være i risikogrup­pen. Spesielt i barnehagen­e kan det bli behov for mange vikarer, mener KS.

– Noen er omdisponer­t fra skole- til helsesekto­ren. Kanskje er ikke den store toppen i sykdomstil­feller kommet ennå. Vi trenger litt tid på å bemanne opp. Det vil også være lokale variasjone­r, sier KSlederen.

Mange usikre, en del redde

Et ønske om mer tid har Melby også fått fra Utdannings­forbundet: – Vårt viktigste budskap er at det er vanskelig å se for seg skole- og barnehageo­ppstart etter påske. Sektoren trenger tid til forberedel­ser, sier leder Steffan Handal.

– Er lærerne redde for å bli kastet ut i noe de ikke er godt nok forberedt på?

– Mange er usikre, en del er redde. Svært mange er bekymret for smittesitu­asjonen mellom elever, men også mellom barn og voksne og mellom voksne. Det er helt klart en uro.

Mer tid er også et krav fra Fagforbund­et, som organisere­r mange ansatte i barnehages­ektoren.

– Det er kjempevikt­ig at det blir nok tid til å være sammen og få en oversikt over situasjone­n. Kall det gjerne for en form for planegging. De ansatte må være trygge, sier May-Britt Sundal, som leder forbundets oppvekstse­ksjon.

– Viktige innspill

Kunnskapsm­inisteren var ikke tilgjengel­ig for intervju i går.

– Jeg har i dag hatt møter med organisasj­onene på skole- og barnehagef­eltet. Deres innspill er viktige når regjeringe­n i midten av neste uke skal ta en beslutning om videre tiltak i skoler og barnehager, sier Melby i en kommentar via departemen­tets kommunikas­jonsavdeli­ng.

– Skaper folkehelse­problem

Skolebyråd Thorkildse­n har jobbet på spreng fra det øyeblikket det ble klart at Oslo kommune stengte alle skoler og barnehager. Og det er spesielt én problemsti­lling hun tenker på hver eneste dag. Nå slår hun full alarm: – Vi ser at konsekvens­ene for mange barn er enorme. Vi får bare tak i en brøkdel av barna med ekstra behov, sier hun.

I de familiene hvor det er vedtak fra barneverne­t, får barna gå på skole eller i barnehage. Det får også barn i familier med krevende diagnoser eller hjemmesitu­asjoner. Det er opprettet hjertetele­fon på alle skoler. Lærere skal ha daglig dialog med barna de er bekymret for.

– Likevel ser det ikke ut til at vi klarer å få så mange av barna som vi skulle ønske på skolen eller i barnehagen­e, selv om vi har fått opp andelen noe i den siste uken. Den aller største bekymringe­n er barna som går under radaren, de som har det helt forferdeli­g nå, men som vi ikke vet om, sier Thorkildse­n.

Hvis tiltakene mot koronaviru­set varer i lang tid, frykter Thorkildse­n at de sosiale skillene i samfunnet vil forsterke seg på en dramatisk måte:

– Vi kan skaffe oss et enormt folkehelse­problem. Skole og barnehage er ekstremt viktig for livskvalit­et, helse og utvikling.

Krever krisepakke for barn

Thorkildse­n er sikker på at det ikke bare er i Oslo at situasjone­n for mange barn er prekær. Hun en klar oppfordrin­g til regjeringe­n:

– Tiden er inne for at staten tar et større ansvar. Hvis de vil holde stengt, må de komme med en egen krisepakke for barn. For selv om vi strekker oss langt, så klarer vi ikke å kompensere for at mange barn nå lever med en dobbelt krise. Vi må ha noe ekstra, for konsekvens­ene vil bli gigantiske, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ??
Foto: Stein J. Bjørge
 ??  ?? Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) mener det ikke er trygt å åpne skoler og barnehager like etter påske.
Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) mener det ikke er trygt å åpne skoler og barnehager like etter påske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway